Σαν σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου

Γιορτάζουν

Θέκλα, Μυρσίνη, Μυρτώ.


Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας (World Maritime Day) καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (24 Σεπτεμβρίου 2020).

Στόχος της είναι να εστιάσει την προσοχή στη σημασία της ναυτιλίας, της ασφάλειας στη θάλασσα και το θαλάσσιο περιβάλλον. Θέμα του φετινού (2020) εορτασμού: «Βιώσιμη Ναυτιλία για Βιώσιμο Πλανήτη».

Πριν από τέσσερα χρόνια, οι ηγέτες του κόσμου συγκεντρώθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη και υιοθέτησαν την Ατζέντα 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη ως ένα φιλόδοξο κοινό σχέδιο προς ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας. Οι Αρχηγοί των κρατών ανανέωσαν τις δεσμεύσεις τους να υλοποιήσουν την Ατζέντα 2030 και την Συμφωνία του Παρισιού στις διασκέψεις για την Κλιματική Δράση και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, που έλαβαν χώρα κατά τη Γενική Συνέλευση τον Σεπτέμβριο του 2019.


Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

24 Σεπτεμβρίου 1903

Πέθανε στο Αγρίνιο ο αντισυνταγματάρχης του Μηχανικού, Νικόλαος Μίκαρος από τα Ψαρά, γαμπρός από κόρη της Αγρινιώτικης οικογένειας των Σταϊκαίων σε ηλικία 55 ετών. Ο αποθανών άφησε πίσω του μία νεαρή σύζυγο και τρία παιδιά (δύο κορίτσια και ένα αγόρι), θεωρούνταν δε ένας από τους πιο καλά εκπαιδευμένους αξιωματικούς του στρατού. (ΕΜΠΡΟΣ, 24.9.1903, σελ. 2)

…και αλλού

622

Η άφιξη του Μωάμεθ στη Μεδίνα

Ολοκληρώνεται η Εγίρα, δηλαδή η μετοικεσία του προφήτη Μωάμεθ από τη Μέκκα στη Μεδίνα, με αφορμή την αποκήρυξη των ιδεών του από τους συντοπίτες του, κατά το «ουδείς προφήτης στον τόπο του». Αυτή η χρονιά αποτελεί το πρώτο έτος  του μουσουλμανικού ημερολογίου.

1828

Ιωάννης Καποδίστριας

Ο Ιωάννης Καποδίστριας οργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα Ταχυδρομική Υπηρεσία, με γραφεία στο Άργος, στην Τρίπολη, στην Επίδαυρο και τη Σύρο.

 

 

1869

«Μαύρη Παρασκευή» στις ΗΠΑ, μία από τις χειρότερες μέρες στην ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου. O Τζέι Γκουλντ και ο Τζέιμς Φισκ επιχειρούν να ελέγξουν την αγορά χρυσού, η κυβέρνηση την απελευθερώνει και ακολουθεί πανικός στη Wall Street, με κατακόρυφη πτώση στην τιμή του χρυσού.

 

1948

Σοϊτσίρο Χόντα

Ο γιαπωνέζος μηχανικός Σοϊτσίρο Χόντα ιδρύει την εταιρεία Honda. Αρχικώς κατασκευάζει μοτοσικλέτες, στη συνέχεια όμως θα επεκταθεί και στα αυτοκίνητα.

 

 

1965

Η κυβέρνηση Στεφανόπουλου

Η τρίτη κυβέρνηση αποστατών υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

 

 

2002

Άνγκελα Μέρκελ

Η προερχόμενη από την Ανατολική Γερμανία Άνγκελα Μέρκελ αναλαμβάνει την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.

 


Γεννήσεις

1886

Έντουαρντ Μπαχ

Έντουαρντ Μπαχ, άγγλος γιατρός της εναλλακτικής ιατρικής, γνωστός για μία σειρά θεραπείες με εκχυλίσματα φυτών (Ανθοϊάματα Μπαχ). (Θαν. 27/11/1936)

 

 

1924

Βούλα Ζουμπουλάκη

Βούλα Ζουμπουλάκη, ελληνίδα ηθοποιός. (Θαν. 7/9/2015)

 

 

 

1962

Νία Βαρντάλος

Νία Βαρντάλος, ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός και συγγραφέας, πρωταγωνίστρια και σεναριογράφος της ταινίας «Γάμος αλά Ελληνικά».

 

 


Θάνατοι

1845

Ανδρέας Λόντος

Ανδρέας Λόντος, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης και «Φιλικός». (Γεν. 1784)

 

 

 

1920

Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ

Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ, ρώσος κοσμηματοπώλης, γνωστός και τα ομώνυμα διαμαντένια αυγά. (Γεν. 18/5/1846)

 

 

2004

Φρανσουάζ Σαγκάν

Φρανσουάζ Σαγκάν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Φρανσουάζ Κουαρέζ, γαλλίδα συγγραφέας. («Καλημέρα θλίψη») (Γεν. 21/6/1935)