Σαν σήμερα, 25 Μαρτίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Εθνεγερσία, Ευάγγελος, Ευαγγελία.

Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης για τους Κρατούμενους και Αγνοούμενους Υπαλλήλους του ΟΗΕ
H 25η Μαρτίου καθιερώθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης για τους Κρατούμενους και Αγνοούμενους Υπαλλήλους του ΟΗΕ, για να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών για την τύχη του προσωπικού του διεθνούς οργανισμού, που έχει απαχθεί κατά την εκτέλεση του καθήκοντος ή αγνοείται.
Αφορμή στάθηκε η απαγωγή του 64χρονου Βρετανού δημοσιογράφου Άλεκ Κόλετ από ομάδα ενόπλων στις 25 Μαρτίου 1985 στο Λίβανο, όπου προσέφερε τις υπηρεσίες του σε στρατόπεδο Παλαιστινίων προσφύγων. Ο Κόλετ παρέμενε αγνοούμενος για 24 χρόνια, ώσπου τα λείψανά του βρέθηκαν το 2009 σε περιοχή της κοιλάδας Μπεκάα του Λιβάνου.

 

Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Δουλείας και του Διατλαντικού Δουλεμπορίου
Για σχεδόν 400 χρόνια, περισσότερα από 15 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά υπήρξαν θύματα του διατλαντικού δουλεμπορίου, μιας από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Η 25η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως ημέρα μνήμης για τα θύματα της δουλείας και υπενθύμισης από τους κινδύνους του ρατσισμού και των φυλετικών προκαταλήψεων.

 

Διεθνής Ημέρα του Αγέννητου Παιδιού
Η Διεθνής Ημέρα του Αγέννητου Παιδιού (International Day of the Unborn Child) καθιερώθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ (1920-2005) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου για να συμπίπτει με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Ο πολωνικής καταγωγής ποντίφικας θεωρούσε την ημέρα αυτή ως μια «θετική επιλογή υπέρ της ζωής και της εξάπλωσης μιας κουλτούρας για τη ζωή, που να εγγυάται τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε κάθε περίπτωση».
Οι εορτασμοί για το αγέννητο παιδί ξεκίνησαν από χώρες της Λατινικής Αμερικής με ισχυρή Καθολική παράδοση, όπως το Ελ Σαλβαδόρ (1993), η Αργεντινή (1998) και η Χιλή (1999) και η Γουατεμάλα (1999).

 

 

Ημέρα Ανάγνωσης Έργων του Τόλκιν
Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Ημέρα Ανάγνωσης Έργων του Τόλκιν (Tolkien Reading Day), με πρωτοβουλία της «Εταιρείας Τόλκιν» (Tolkien Society) το 2003, με σκοπό τη γνωριμία του μεγάλου κοινού με το έργο του σπουδαίου Άγγλου συγγραφέα του φανταστικού.
Επελέγη η συγκεκριμένη ημερομηνία για να τιμηθεί η πτώση του Σόρον, ενός από τους κακούς του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, στις 25 Μαρτίου του 3019.
Ο Τζον Τόλκιν (1892-1973) υπήρξε διαπρεπής φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής και ακαδημαϊκός. Είναι γνωστός για τα μυθιστορήματά του Χόμπιτ, Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και Το Σιλμαρίλλιον.

 

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

25 Μαρτίου 1978
Βίαιη επίθεση κατά του Δημάρχου Στέλιου Τσιτσιμελή και της Δημοτικής Αρχής έκανε η αστυνομία κατά την τελετή της κατάθεσης των στεφανιών στο Ηρώο της πόλης. Κατά λέξη ο Ριζοσπάστης, (φύλλο της 28/3/1978, σελ. 9) αναφέρει: «όταν οι εκπρόσωποι της Εθνικής Αντίστασης πήγαν να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο ηρώων παρεμποδίστηκαν από την αστυνομία. Μετά από αυτό ο Δήμαρχος πήρε το στεφάνι με σκοπό να το καταθέσει ο ίδιος, αλλά σπρώχτηκε βίαια από χωροφύλακες. Τα γεγονότα αυτά όλα έγιναν παρουσία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νικολάου Παπαϊωάννου, που σιωπηλά συνηγορούσε για την παρέμβαση της Χωροφυλακής. Αμέσως μετά, έγινε έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο παρουσία πολλών πολιτών που αποφάσισε να καταγγείλει τις τρομοκρατικές ενέργειες της αστυνομίας και να υποβάλει μηνύσεις κατά των υπεύθυνων αστυνομικών και διοικητών».

…και στον κόσμο

1807
Ο Γεώργιος Κάνινγκ, από τους ένθερμους υποστηρικτές της ελληνικής ανεξαρτησίας, γίνεται υπουργός Εξωτερικών στην Αγγλία. Προς τιμήν του υπάρχει η πλατεία Κάνιγγος.

 

1838
Γιορτάζεται για πρώτη φορά επισήμως, με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα, η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821.

 

1884
Τελούνται στην Αθήνα τα εγκαίνια του μεγαλύτερου νοσοκομείου των Βαλκανίων, του «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» (γνωστού σήμερα ως «Ευαγγελισμός»), παρουσία του βασιλιά Γεωργίου Α’, της βασίλισσας Όλγας, σύσσωμης της Βουλής, των Αρχών των Αθηνών και πλήθους κόσμου. Ο πρώτος ασθενής θα εισαχθεί στις 13 Απριλίου.

 

1896
Ανήμερα της 75ης επετείου από την έναρξη της Επανάστασης του ’21, αρχίζουν στην Αθήνα οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

 

1932
Γίνονται από την κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακοπούλου τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία μπροστά στα παλιά Ανάκτορα της σημερινής Βουλής.

 

1957
Υπογράφεται στη Ρώμη η Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΟΚ), νυν Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Γεννήσεις

1771
Παλαιών Πατρών Γερμανός, κατά κόσμον Γεώργιος Κόζης, ο μητροπολίτης που ύψωσε το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης. (Θαν. 30/5/1826)

 

1942
Αρίθα Φράνκλιν, αμερικανίδα τραγουδίστρια. (Θαν. 16/8/2018)

 

 

1947
Έλτον Τζον, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρέτζιναλντ Κένεθ Ντουάιτ, βρετανός τραγουδοποιός.

 

Θάνατοι

1857
Γουίλιαμ Κολγκέιτ, αγγλος επιχειρηματίας, ιδρυτής της γνωστής εταιρίας ειδών ατομικής υγιεινής. (Γεν. 25/1/1783)

 

 

1917
Σπύρος Σαμάρης ή Σαμαράς ή Σαμάρας, κερκυραίος μουσουργός, που μελοποίησε τον «Ολυμπιακό Ύμνο» σε ποίηση Κωστή Παλαμά. (Γεν. 17/11/1861)

 

 

2012
Αντόνιο Ταμπούκι, ιταλός συγγραφέας. (Γεν. 23/9/1943)

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr