Σαν σήμερα, 29 Οκτωβρίου 2020, στο Αγρίνιο και αλλού

Γιορτάζουν

Αναστασία.


Επέτειοι

Ημέρα Αγνοουμένων (Κύπρος)

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου έχει ορίσει την 29η Οκτωβρίου κάθε έτους ως Ημέρα Αγνοουμένων. Η ημερομηνία αυτή του 1974, χρονιά της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ήταν η επομένη της ημέρας κατά την οποία αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τελευταίοι αιχμάλωτοι από τον τουρκικό στρατό. Παρά τις καθημερινές και αγωνιώδεις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η τύχη πολλών εκατοντάδων Ελληνοκυπρίων εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι άγνωστη. Η Ημέρα των Αγνοουμένων θέλει να τονίσει αυτή τη συγκλονιστική πτυχή του κυπριακού δράματος.

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων

Από το 2006, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εγκεφαλικών Επεισοδίων (World Stroke Organization) έχει καθιερώσει την 29η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη «σύγχρονη αυτή πανδημία», η οποία απειλεί, όχι μόνο την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Ως Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) ορίζεται η βλάβη του εγκεφαλικού παρεγχύματος αγγειακής αιτιολογίας, που οφείλεται είτε σε διακοπή της παροχής του αίματος στην πάσχουσα περιοχή (ισχαιμικό ΑΕΕ), είτε από αιμορραγία ως επακόλουθο της ρήξης ενός αγγείου (αιμορραγικό ΑΕΕ).
«Το εγκεφαλικό και προλαμβάνεται και θεραπεύεται». Αυτό είναι το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Εγκεφαλικών (2018) και ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών προχωρά σε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, του κοινού στέλνοντας το μήνυμα της πρόληψης. Συγκεκριμένα, σήμερα, από τις 11 το πρωί έως 2 μετά το μεσημέρι, στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, ειδικοί επιστήμονες θα παρέχουν χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εγκεφαλικού και θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό.

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης

Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης» το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης, που συσπειρώνει στους κόλπους της γιατρούς και ασθενείς.
Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης είναι να ενημερώσει ασθενείς, ιατρούς και κοινό και να αυξήσει την επίγνωση για την ασθένεια, ώστε να δώσει στους ασθενείς που πάσχουν από Ψωρίαση την προσοχή και την κατανόηση που τους αξίζει.
Παρότι αναφέρεται ήδη από την αρχαιότητα, η Ψωρίαση παραμένει από πολλές απόψεις μια κρυφή ασθένεια και πολλές διαστάσεις της παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Μια κοινή παρανόηση είναι αυτή μεταξύ της Ψωρίασης, που είναι ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος, και της Ψώρας, που οφείλεται στο ακάρι της Ψώρας. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί να πιστεύουν λανθασμένα ότι η Ψωρίαση είναι μεταδοτική.


Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

29 Οκτωβρίου 1926
Ο αρχηγός των Προοδευτικών Φιλελευθέρων έφθασε το απόγευμα με το τρένο στο Αγρίνιο, όπου τον υποδέχθηκαν αρκετοί πολιτικοί του φίλοι. Όταν τα αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν μπήκαν στην πόλη, ο πληθυσμός του Αγρινίου σύμφωνα με την (συντηρητική) εφημερίδα άρχισε να τον γιουχάρει. Τα γιουχαΐσματα συνεχίσθηκαν και κατά την εμφάνισή του στον εξώστη από τον οποίο θα μιλούσε. Τα πολιτικά συνθήματα, τα οποία φώναζαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι ήταν: «Κάτω οι δολοφόνοι του στρατού», «Κάτω οι στρατοκράται», και «Αέρα». Οι οπαδοί του Καφαντάρη επιχείρησαν να μετριάσουν τις αντιδράσεις. Τελικά ο Καφαντάρης κατάφερε και μίλησε («κάτωχρος», αναφέρει η εφημερίδα) μέσα σε «αληθές πανδαιμόνιο». (ΣΚΡΙΠ, φύλ. 29 30.10.1926, Σελ. 4)

…και αλλού

1863
Ιδρύεται ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός από τον ελβετό Ερρίκο Ντινάν. Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (γαλλικά: Mouvement Ιnternational de la Croix-Rouge et du Croissant-Rouge), που ονομάζεται χάριν συντομίας Ερυθρός Σταυρός, αποτελεί ανθρωπιστικό κίνημα και περιλαμβάνει σήμερα ένα πλήθος οργανώσεων με κοινούς σκοπούς. Το απαρτίζουν η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) και 188 Εθνικοί Σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Η παλαιότερη οργάνωση στους κόλπους του κινήματος είναι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), η οποία ιδρύθηκε το 1863 ως ιδιωτική ανθρωπιστική οργάνωση από πέντε επιφανείς πολίτες της Γενεύης την οποία ίδρυσε ο Ερρίκος Ντυνάν. Η αρχική της ονομασία ήταν «Διεθνής Επιτροπή για την ανακούφιση των τραυματιών» και έλαβε το σημερινό της όνομα το 1876.

1912
Το ελληνικό στρατηγείο απαγορεύει στην υπό το στρατηγό Θεοδώροφ βουλγαρική μεραρχία του Ρίλου να εισέλθει στη Θεσσαλονίκη. Επιτρέπει, όμως, για λόγους αβροφροσύνης, την είσοδο δύο ταγμάτων, επικεφαλής των οποίων είναι οι βούλγαροι πρίγκιπες Κύριλλος και Βόρις.

 

1922
Ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’ αναθέτει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στο Μουσολίνι, μία μέρα μετά τη Μεγάλη Πορεία του τελευταίου προς τη Ρώμη. Mέλη των Φασιστικών Φαλάγγων, εισέρχονται στη Ρώμη και παρατάσσονται απέναντι από την αστυνομία και τους Κυανοχίτωνες του βασιλικού στρατού. Ο Βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄ (Vittorio Emanuele III), αδυνατώντας να ελέγξει την κατάσταση και με την απειλή του εμφυλίου να επικρέμαται πάνω από τη χώρα, παραδίδει την εξουσία στον Μουσολίνι, ορίζοντάς τον πρωθυπουργό.

1947
Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία σχηματίζουν τη Μπενελούξ (Benelux), που θα αποτελέσει τον πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν μια οικονομική ένωση στη δυτική Ευρώπη που περιελάμβανε τρεις γειτονικές χώρες Βασίλεια, το Βέλγιο (Belgie), την Ολλανδία (Nederlands), και το Λουξεμβούργο (Luxemburg). Το όνομα διαμορφώθηκε από την αρχή του ονόματος της κάθε χώρας-μέλους, και δημιουργήθηκε για την τελωνειακή ένωση της Μπενελούξ, αλλά χρησιμοποιείται τώρα με έναν γενικότερο τρόπο. Η Ένωση αυτή δημιουργήθηκε με την Συνθήκη για την ίδρυση της Τελωνειακής Ένωσης των Χωρών Μπενελούξ που υπογράφηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1944 από τις εξόριστες στο Λονδίνο κυβερνήσεις των τριών παραπάνω χωρών. Με την συμφωνία αυτή καθορίζονταν σε γενικές γραμμές τα ακόλουθα: Ένα διοικητικό συμβούλιο για τα τελωνεία και των τριών μελών Χωρών. Ένα συμβούλιο για την οικονομική ένωση, και ένα συμβούλιο για τις εμπορικές συμφωνίες.

1959
Αεροσκάφος τύπου Douglas DC-3 της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, συντρίβεται πέντε λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. 18 επιβαίνοντες νεκροί ήταν ο απολογισμός της πτώσης του αεροσκάφους τύπου Douglas DC-3 στην περιοχή Αυλώνας του νομού Αττικής στις 29 Οκτωβρίου του 1959. Είκοσι λεπτά μετά την απογείωση του Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι άκουσαν μια ή δύο εκρήξεις και κάποιοι μάλιστα ήταν αυτόπτες μάρτυρες της πτώσης του.

1961
«Ψήφισαν ακόμα και τα δένδρα». Οι εκλογές του έτους αυτού έγιναν στις 29 Οκτωβρίου 1961 από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Δόβα και έγιναν σε κλίμα μεγάλης έντασης και εν μέσω επεισοδίων. Έμειναν στην ιστορία ως «εκλογές βίας και νοθείας». Η κυβέρνηση Καραμανλή, τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις κατηγορήθηκαν ότι προέβησαν προεκλογικά σε εκτεταμένη τρομοκρατία εναντίον των κομμάτων του Κέντρου και της Αριστεράς αλλά και σε νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος, εφαρμόζοντας το λεγόμενο Σχέδιο Περικλής. Παροιμιώδης έμεινε η φράση του Γεωργίου Παπανδρέου πως στις εκλογές αυτές «ψήφισαν ακόμα και τα δένδρα».


Γεννήσεις

1936
Πάρη Λεβέντη, ελληνίδα καλλονή, Μις Ευρώπη το 1959. Το 1959 για ένα στοίχημα που έβαλε με τη παρέα της στο Παλαιό Φάληρο, πήρε μέρος στα Καλλιστεία. Κέρδισε το στοίχημα αφού μπήκε στη τελική δωδεκάδα. Στις 20 Ιουνίου 1959 συμμετείχε στον διαγωνισμό ομορφιάς εκείνης της χρονιάς με παρουσιαστές τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και την Χριστίνα Σύλβα. Τον τίτλο της «Σταρ Ελλάς» κατέκτησε η Ζωή Λάσκαρη, η οποία συμμετείχε με το ψευδώνυμο Αμαρυλλίς, ενώ τον τίτλο «Μις Ελλάς» τον κέρδισε η Υακίνθη Καραβίτη. Η Πάρη Λεβέντη με το ψευδώνυμο Καρυάτις κέρδισε τον τίτλο της «Ελληνίς 1959». Στις αρχές Αυγούστου του 1959 ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, και στις 7 Αυγούστου 1959 πήρε τον τίτλο «Μις Ευρώπη» και μετά τον τίτλο «Βασίλισσα της Διεθνούς Ομορφιάς».

1969
Γιώργος Δώνης, Έλληνας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και προπονητής της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Γεννήθηκε στη Γερμανία από γονείς μετανάστες με προέλευση την Καστανερή του Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη, υπήρξε δε ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε στην κορυφαία κατηγορία Πρέμιερ Λιγκ του αγγλικού πρωταθλήματος. Τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα έκανε στη Δόξα Νικόπολης και μετά στην ομάδα του Παύλου Μελά Σταυρούπολης την αγωνιστική περίοδο 1986-87. Τη χρονιά αυτή χρίστηκε διεθνής με την εθνική Νέων.

1971
Γουϊνόνα Ράιντερ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Γουαϊνόνα Λόρα Χόροβιτς, αμερικανίδα ηθοποιός. Ο πρώτος της σημαντικός ρόλος ήρθε το 1988 στην ταινία Ο Σκαθαροζούμης. Αργότερα έπαιξε στην ταινία Τα χρόνια της αθωότητας (1993) σε σκηνοθεσία του Μάρτιν Σκορσέζε, τον οποίο θεωρεί «τον καλύτερο σκηνοθέτη στον κόσμο». Για την ερμηνεία της κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Β΄ γυναικείου ρόλου Είναι γνωστή η σχέση της με τον ηθοποιό Τζόνι Ντεπ στις αρχές της δεκαετίας του ’90.  Το 2010 έπαιξε στο μεταφυσικό θρίλερ του Ντάρεν Αρονόφσκι, Μαύρος Κύκνος. Από τον Οκτώβριο του 2000 έχει το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ της Καλιφόρνια.


Θάνατοι

1911
Τζόζεφ Πούλιτζερ, ουγγροαμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης, ο άνθρωπος που έδωσε τον ορισμό της «κίτρινης δημοσιογραφίας», αλλά και δημιούργησε τα έγκυρα δημοσιογραφικά βραβεία που φέρουν το όνομά του. (Γεν. 10/4/1847)

 

1949
Γκεόργκι Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ, (Γιώργος Γεωργιάδης). Ελληνοαρμένιος μύστης και πνευματικός δάσκαλος, εισηγητής του 4ου Δρόμου προς την αυτογνωσία. Το ελληνικό του όνομα ήταν Γεώργιος Γεωργιάδης. Ο Γκεόργκι Γκουρτζίεφ (George Gurdjieff) γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1866 στην Αλεξανδρούπολη της Αρμενίας (νυν Γκιούμρι) από πατέρα ελληνικής καταγωγής και μητέρα αρμένισα. Μέχρι το 1912 είναι άγνωστη η ζωή του και από τα λίγα που γνωρίζουμε είναι ότι πραγματοποίησε πολλά ταξίδια σε περιοχές της Ανατολής και μελέτησε τους διάφορους πολιτισμούς της.

1986
Μίμης Φωτόπουλος, έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 20/4/1913) Γεννήθηκε στη Ζάτουνα Γορτυνίας και ήταν γιος του Νικολάου Φωτόπουλου και της Άννας Παπαδοπούλου από το Αίγιο. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παρακολούθησε μαθήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (μέχρι το β΄ έτος, 1933). Συμμετείχε στο ΕΑΜ, και για τη δράση του εξορίστηκε στην Ελ Ντάμπα, κατά τα Δεκεμβριανά. Σημαντικότερες συμμετοχές του ήταν στο «Βυσσινόκηπο» του Τσέχωφ, στις «Αγριόπαπιες» του Ίψεν στο θέατρο Τέχνης, στο «Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας» του Σαίξπηρ στο θέατρο του Βασιλικού Κήπου (1956) και για πολλά χρόνια συνεργάστηκε με τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Εμφανίστηκε σε δεκάδες κωμωδίες φάρσες αλλά και δραματικούς ρόλους. Χαρακτηριστικές ερμηνείες στο «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» και «Δον Καμίλλο». Επίσης σε περισσότερες από 100 ταινίες με κωμικούς ρόλους όπως «Η Κάλπικη λίρα», «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», «Τα κίτρινα γάντια», «Το σωφεράκι», «Ο Εμίρης και ο Κακομοίρης» (στην ταινία αυτή η Ελένη Προκοπίου αποτέλεσε την κινηματογραφική του κόρη), «Ο γρουσούζης» κ.ά. Χαρακτηριστική του κινηματογραφική ατάκα που βρίσκουμε στην ταινία «Ο ουρανοκατέβατος»: «Και μετά θα κάααθεσαι!»


Πηγές: © SanSimera.gr, Wikipaideia & Αρχείον Αγρινίου | Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr