Σαν σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου

Γιορτάζουν

Κυριάκος, Πετρωνία.


Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 και διοργανώνεται έκτοτε κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.


Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

29 Σεπτεμβρίου 1905

Μια αξιόλογη επιστολή του Ανδρέα Στράτου, για την καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας και ιδιαίτερα της περιοχής μας έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ στις αρχές του αιώνα, ση-μαντικά αποσπάσματα της οποίας μεταγράφουμε παρακάτω:

«Η εν τη αξιοτίμη εφημερίδι σας καταχωρηθείσα επιστολή ή μάλλον πραγματεία του υποστρατήγου κ. Ν. Μακρή περί της καταστροφής των δασών μας είναι γεγονός αναμφισβήτητον πλέον, ιδίως διά τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και της επαρχίας Καλαμπάκας από Μαλακάσι μέχρι Ζάρκου. […] Από το Κομπότι της Άρτας μέχρι της Λεπενούς Βάλτου, όπου λήγει το Μακρυνόρος, το άλλοτε αειθαλές και πλήρες δρυών, ήτοι επί 25 ώρας μήκους = 125 χιλιόμετρα και από Αγγελόκαστρον επαρχίας Μεσολογγίου μέχρι των ορίων Ναυπακτίας = 50 χιλιόμετρα, αποτελούντων των δύο τούτων τμημάτων το Μακρυνόρος και διακοπτόμενων υπό του Αχελώου, κατέπεσαν υπό τον πέλεκυν χάριν της μαστιζούσης τον νομόν μας ανθρακοποιίας, σώζονται δε μόνον αι βαλανοφόροι εξ αυτών, διότι αυτοί φέρουσιν εις τους κατοίκους καρπόν άνευ κόπου, ιδία οι του δάσους Μάνινας και του εν Βάλτω όρους Πεταλά, η δε καταστροφή των έφερε την αποξήρανσιν των ποταμίων και την ανομβρίαν. Παραίτιος η ιδία του κακού είναι η συναλλαγή, ήτις  παντού εισεχώρησε καταστρεπτικώς και ουδ’ υπήρχε εξοντώσεώς της άνευ ριζικής μεταβολής του καθεστώτος.

[…] Γεωπόνος τις τελευταίον συνιστών την εμφύτευσιν κυπαρισσών ανά την Ελλάδα, ης όμως το έδαφος μόνον από Κορίνθου μέχρι Μαράθου ή και Καλαμών είναι πρόσφορον, υπολογίζει ότι η αξία των δασών μας φθάνει τα 200 εκατομμύρια. Ίσως διότι δεν περιόδευσε την Στερεάν από το Μεσολόγγιον και Ευρυτανίαν εις Μαλακάσιον και μέχρι Ζάρκου και από την Λυγαριάν του Τυρνάβου μέχρι των εκβολών του Πηνειού. Τότε θα έλεγεν ότι αξίζουν δισεκατομμύρια.

Εν Βάλτω και μόνο εις το Μακρυνόρος επί 70 – 80 χιλιόμετρα μήκους και 500 – 600 μέτρα ύψους μέσου άνωθεν του παραρρέοντος ποταμού του Ινάχου και ακολούθως του Αχελώου, ήτοι 35 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα = 35 χιλιάδες στρέμματα τετραγωνικήν έκτασιν, θέ-τοντες ως ελαχίστους όρους, ανα 10 τα καταστραφέντα δένδρα και α-νά 100 δραχμάς την αξίαν εκάστου, θέλομεν έχει 35 εκατομμύρια δραχμών την προσγινομένην ζημίαν, χάριν της ανθρακοποιίας, από το 1883 μέχρι της χθες, διπλασίαν δε ταύτης διότι αμφότεραι αι πλευραί του Μακρυνόρους απεψιλώθησαν. Αν εις ταύτα υπολογίσωμεν τας της Ακαρνανίας και προπάντων των επαρχιών Μεσολογγίου, Αγρινίου και της Δυτικής Ευρυτανίας, ασφαλώς θα υπερβώμεν τα 200 εκατομμύρια του γεωπόνου. Ευτυχώς απομένουν τα βελανηφόρα δάση, έτι σεβαστά και αι έλατοι και οξειαί των υψηλών οροπεδίων, ας διαφυλάττουν το απόκρυμνόν των και η έλλειψις οδών και γεφυρών καθ’ όλην την Στερεάν και την Θεσσαλίαν, ων η αξία δεν δύναται να εκτιμηθή, ειμή δι’ επιτοπίου ερεύνης σοφών της δασολογίας ανδρών είναι δε πολλαπλασία της καταστροφής. […]» (ΕΜΠΡΟΣ, 29.9.1905, σελ. 5 & 6)


… και αλλού

480 π.Χ.
Λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, κατά μία εκδοχή. Ο Αθηναϊκός στόλος υπό τον Θεμιστοκλή συντρίβει το Περσικό Στόλο του Ξέρξη.

 

 

 

1829
Μητροπολιτική Αστυνομία Λονδίνου, 1880
Ιδρύεται η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, γνωστή ως Σκότλαντ Γιαρντ.

 

 

 

1941
Η σφαγή στο Μπάμπι Γιαρ.
30.000 Εβραίοι της Σοβιετικής Ένωσης και άλλοι ανεπιθύμητοι εκτελούνται στο φαράγγι Μπάμπι Γιαρ του Κιέβου, με διαταγή του Χίμλερ. Ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς θα τους αφιερώσει το πρώτο μέρος της Συμφωνίας αρ. 13, γνωστής και ως Μπάμπι Γιαρ.

 

1943
Εκτελούνται ομαδικώς από Τσάμηδες οι 49 πρόκριτοι της Παραμυθιάς, αφού προηγουμένως διατάχθηκαν να σκάψουν μόνοι τους τον τάφο τους.

 

 

 

1995
Κάρολος Παπούλιας
«Ουδέποτε παραιτήθηκε η χώρα μας από τις απαιτήσεις της έναντι της Γερμανίας για τις ζημιές που υπέστη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δηλώνει ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών και μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων δεν έχει κλείσει με τη συμφωνία του Λονδίνου ή άλλη συμφωνία.

1996
Ντόρα Μπακογιάννη
Η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοινώνει τη σύμπραξή της με τον Στέφανο Μάνο και τον Γιώργο Σουφλιά, προκειμένου να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του τελευταίου στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

 

 


Γεννήσεις

1949
Γιώργος Νταλάρας
Γιώργος Νταλάρας, έλληνας τραγουδιστής.

 

 

 

 

1957
Σωκράτης Μάλαμας
Σωκράτης Μάλαμας, έλληνας τραγουδοποιός.

 

 

 

 

1973
Φοίβος Δεληβοριάς
Φοίβος Δεληβοριάς, έλληνας τραγουδοποιός.

 

 


Θάνατοι

1902
Εμίλ Ζολά
Εμίλ Ζολά, ο σημαντικότερος συγγραφέας της γαλλικής νατουραλιστικής σχολής κι ένας από τους μεγαλύτερους κριτικούς τέχνης. Συντάκτης του «Κατηγορώ». (Γεν. 2/4/1840)

 

 

1913
Ρούντολφ Ντίζελ
Ρούντολφ Ντίζελ, γερμανός μηχανικός, εφευρέτης της μηχανής εσωτερικής καύσης που πήρε το όνομά του. (Γεν. 18/3/1858)

 

 

 

1927
Βίλεμ Αϊντχόφεν
Βίλεμ Αϊντχόφεν, ολλανδός γιατρός, που ανακάλυψε το ηλεκτροκαρδιογράφημα το 1903 και τιμήθηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1924. (Γεν. 21/5/1860)