Σαν σήμερα, 4 Απριλίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκών

Η Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Απριλίου. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Νοέμβριο του 2005, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του κόσμου σχετικά με τα ναρκοπέδια και την ανάγκη εξάλειψής τους.

Η πρωτοβουλία αυτή ήλθε ως συνέχεια της Συνθήκης της Οττάβας για την κατάργηση των ναρκών κατά προσωπικού (1997). Η Ελλάδα υπέγραψε τη Συνθήκη στις 3 Δεκεμβρίου 1997 και την επικύρωσε στις 25 Σεπτεμβρίου 2003. Η Συνθήκη ενεργοποιήθηκε την 1η Μαρτίου 2004.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση (2018) του «Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ναρκοπεδίων», το 2017 κάθε χρόνο έχασαν την ζωή τους 2.793 άνθρωποι-κυρίως σε Αφγανιστάν και Συρία. Το 87% ήταν πολίτες και το 47% παιδιά. Ο αριθμός τους βαίνει συνεχώς μειούμενος τα τελευταία χρόνια, χάρη στις συντονισμένες παρεμβάσεις των μ.κ.ο. και των διεθνών οργανισμών, στις κυβερνήσεις των χωρών που διαθέτουν ναρκοπέδια. Το 2017, διατέθηκαν 673 εκατομμύρια δολλάρια από την διεθνή κοινότητα για την εκκαθάριση ναρκοπεδίων.

Στην Ελλάδα, από το 1999 έως 2016, τουλάχιστον 66 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 43 τραυματίστηκαν από νάρκες, στην συντριπτική τους πλειονότητα παράνομοι μετανάστες, που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από τον Έβρο και την ελληνοαλβανική μεθόριο.Από το 1954 έως σήμερα, 31 ναρκαλιευτές σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας και 17 τραυματίστηκαν. Το ίδιο χρονικό διάστημα η αρμόδια υπηρεσία του Στρατού (ΤΕΝΞ) έχει εκκαθαρίσει 153.610 στρέμματα ναρκοπεδίων και έχει περισυλέξει 420.000 νάρκες και 855.000 πυρομαχικά πάσης φύσεως.

Η νάρκη είναι εκρηκτικό μηχάνημα σχεδιασμένο να καταστρέφει προσωπικό, πλοία ή οχήματα. Η πρώτη υποβρύχια νάρκη χρησιμοποιήθηκε από τους Πρώσους εναντίον του στόλου της Δανίας το 1848, κατά την διάρκεια του ΑΠολέμου του Σλέσβιχ (1848-1851). Η νάρκη ξηράς χρησιμοποιήθηκε ευρέως, έναν αιώνα αργότερα, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ναρκοπέδιο είναι χερσαία ή θαλάσσια περιοχή στην οποία έχουν τοποθετηθεί ή ποντιστεί νάρκες.Υπάρχουν δύο ειδών ναρκοπέδια – τα αμυντικά και τα επιθετικά.

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων για τρεις λόγους:

Χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.
Είναι ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4).
Δεν υπάρχει κάποια άλλη άξια λόγου εορτή την ημέρα αυτή.

 

 

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

4 Απριλίου 1950

Ζητώντας να φορολογηθούν δίκαια, οκτώ πρόεδροι συνδικαλιστικών φορέων της περιοχής έστειλαν τηλεγράφημα προς την Κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου (Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, υπουργό Οικονομικών, παιδείας και Εσωτερικών) με το οποία διαμαρτύρονται για «επαχθείς και αυθαιρέτους», που δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα κατατάξεις του οικονομικού εφόρου της περιοχής. Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Διαμαρτυρόμεθα εντόνως δια επαχθείς και αυθαιρέτους καθ’ ο μη στηριζόμενας πραγματικότητα κατατάξεις οικονομικού εφόρου καθαράς προσόδου τετάρτης κατηγορίας ανελθούσης μέχρι εικοσαπλασίου καταβαλλόμενου πρότερον φόρου καθώς και δι’ αδιακιολογήτως υψηλόν καθορισμόν ποσοστών καθαρών κερδών. Ζητούμεν. Πρώτον. Νέαι κατατάξεις ισχύσουν από 1ης Ιουλίου 1950. Δεύτερον. Κατατάξεις ενεργήση φορολογική επιτροπή με συμμετοχή φορολογουμένων τάξεων. Τρίτον. Μειωθεί ποσοστόν καθαρών κερδών και κατοχυρωθεί τούτο δεόντως προς αποφυγήν υπερβασιών. Τέταρτον. Γίνει σύστασις εις οικ. εφόρους ίνα κρίνουν μετά προσοχής και βάση πραγματικών δεδομένων ποσών κύκλου εργασιών και υπερβάλλοντα ποσοστά καθαρών κερδών. Πέμπτον. Διαταχθή αναστολή ενέργειας νέων κατατάξεων και εκδικάσεως ενστάσεων μέχρις εκδηλώσεως αποφάσεων κυβερνήσεως. Ελπίζομεν κυβέρνησις επιδείξη εν-διαφέρον και αποδεχθή δίκαια αιτήματά μας, αποβλέποντα ουχί α-ποφυγήν φορολογίας, αλλά μόνο απονομήν φορολογικής δικαιοσύνης».

Το τηλεγράφημα υπογράφουν ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθ. Παπαλέξης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, Κώστας Ζώης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Ελαιών, Χρ. Κομπορόζος, ο Πρόεδρος του Καπνεμπορικού Συλλόγου, Κων. Χασουράκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Αποικιακών, Φώτης Στρανομίτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Καπνού, Θωμάς Αντωνάτος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιοτριβείων, Γεώργιος Τρίχας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αλωνιστικών Συγκροτημάτων Πέτρ. Μαμπωνιώτης. (Εμπρός 4/4/1950)

…και στον κόσμο

1913
Ο ανθυπολοχαγός Εμμανουήλ Αργυρόπουλος, πιλοτάροντας ένα «Μπλεριό 11», χάνει τη ζωή του, λόγω πτώσης του αεροσκάφους του. Είναι ο πρώτος νεκρός της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

 

 

1917
Ο Βλάντιμιρ Λένιν, έχοντας επιστρέψει στην Αγία Πετρούπολη από την Ελβετία, λαμβάνει ηγετικό ρόλο στο κίνημα των Μπολσεβίκων, δημοσιεύοντας τις «Θέσεις του Απρίλη».

1932
Ο αμερικανός χημικός Τσαρλς Γκλεν Κινγκ κατορθώνει να απομονώσει τη βιταμίνη C.

 

 

1949
Δώδεκα έθνη υπογράφουν τη Διακήρυξη του Βορείου Ατλαντικού, δημιουργώντας το ΝΑΤΟ.

 

 

1960
«Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά θα αποτελέσει δοκιμασία, όχι μόνο για τη βιομηχανία, αλλά και για όλη τη χώρα, η οποία προσέρχεται στην Κοινή Αγορά με ολόκληρο τον φόρτο των αμαρτιών τού άμεσου ή έμμεσου παρεμβατικού παρελθόντος», αναφέρει ο πρόεδρος του απελθόντος Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) Γεώργιος Δράκος («ΙΖΟΛΑ») στην έκθεση πεπραγμένων της διοίκησης.

 

 

1968
Η ΑΕΚ στέφεται κυπελλούχος Ευρώπης στο μπάσκετ και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Νικά στο Παναθηναϊκό Στάδιο τη Σλάβια Πράγας με 89-82, ενώπιον 80.000 θεατών – ρεκόρ όλων των εποχών για αγώνα μπάσκετ στην Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη.

 

 

Γεννήσεις

1896: Τριστάν Τζαρά
Ρουμανογάλλος ποιητής, ιδρυτής του κινήματος του Ντανταϊσμού, ενός ρεύματος με κύριο στόχο την αισθητική πρόκληση και την αποδόμηση της γλώσσας

 

 

1932: Αντρέι Ταρκόφσκι
Ρώσος σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Ανήκει στους κορυφαίους εκπροσώπους του ρωσικού κινηματογράφου.

 

 

1952: Γκάρι Μουρ
Μουσικός, περισσότερο αναγνωρισμένος ως κιθαρίστας της μπλουζ ροκ μουσικής, καθώς επίσης και τραγουδιστής, με καταγωγή από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας. Η καριέρα του ξεκίνησε την δεκαετία του 1960. Ο ίδιος συνεργάστηκε με καλλιτέχνες ανάμεσα στους οποίους οι Φιλ Λάινοτ και Μπράιαν Ντάουνεϊ, από τα χρόνια του στο Γυμνάσιο, με αποτέλεσμα να γίνει μέλος δύο φορές στο ιρλανδικό συγκρότημα της ροκ Thin Lizzy. Εκτός από τις συνεργασίες του με συγκροτήματα, ο Μουρ είχε και μία πολύ επιτυχημένη σόλο καριέρα. Πέθανε στον ύπνο του, το Φεβρουάριο του 2011, ενώ βρισκόταν στην Ισπανία.

 

 

Θάνατοι

1617: Τζον Νάπιερ
Σκωτσέζος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος με καταγωγή από το Εδιμβούργο. Ως μαθηματικός είναι κυρίως γνωστός για την μέθοδο που εισήγαγε σχετικά με την χρήση των λογαρίθμων και για την ονομασία τους ως λογάριθμους, ενώ εφηύρε και την υπολογιστική συσκευή γνωστή ως κόκκαλα του Νάπιερ για τον υπολογισμό γινομένων και πηλίκων.

 

 

1871: Πέτερ φον Ες
Γερμανός ζωγράφος που διακρίθηκε κυρίως στις αναπαραστάσεις μαχών και ειδικότερα ως ζωγράφος που απαθανάτισε τις ιστορικές στιγμές της Ελληνική επανάστασης του 1821 καθώς και στιγμιότυπα από την εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία.

 

 

1931: Αντρέ Μισελέν
Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Γάλλος Αντρέ Μισελέν. Το 1889, με τον μικρότερο του αδερφό, Εντουάρντ, ίδρυσε την Michelin Tyre Company στο Κλερμόν-Φεράν. Για να επιταχύνει την αλλαγή ελαστικών που διαρκούσε περίπου 3 ώρες εφηύρε τα “αποσπώμενα ελαστικά” που πια δεν χρειάζονταν να είναι κολλημένα στη ζάντα αλλά ήταν πιασμένα με σφιγκτήρες. Το 1894 κατά τη διάρκεια της έκθεσης Universal and Colonial Exposition στη Λυών, μια ντάνα με ελαστικά που έμοιαζε με τη φιγούρα ενός ανθρώπου έδωσε την ιδέα στον Εντουάρντ και ο Αντρέ ανέθεσε στον Μάριους Ροσιγιόν, γνωστό ως O’ Galop, να δημιουργήσει τον “Bibendum”, το “Ανθρωπάκι της Μισελέν” ενός από τα παλαιότερα σήματα στον κόσμο, το όνομα του οποίου προήλθε από τις “Ωδές του Ορατίου”.

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr