Σαν σήμερα, 6 Μαρτίου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Ευτύχιος, Ευτυχία.

Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Ιnternational Day of Sport for Development and Peace) καθιερώθηκε στις 23 Αυγούστου 2013, με ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου.
Ως στόχο έχει να εξάρει τη σημασία του αθλητισμού στην επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στον κόσμο και στην καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, των προκαταλήψεων, του φόβου και των παρεξηγήσεων, που συμβάλλουν στην ανθρώπινη ανάπτυξη.
Η επιλογή της 6ης Απριλίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη – αντί της 23ης Ιουνίου που είχε αρχικά προταθεί – έγινε κατόπιν πρότασης της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, καθώς αυτή είναι η ημέρα της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896 (Νέο Ημερολόγιο).

 

Παγκόσμια Ημέρα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης

Η Παγκόσμια Ημέρα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης είναι μια ετήσια διεθνής γιορτή αφιερωμένη για ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο, την επιτραπέζια αντισφαίριση, γνωστό και ως πινγκ πονγκ.
Καθιερώθηκε το 2015 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF) και έκτοτε γιορτάζεται κάθε στις 6 Απριλίου, για να συμπίπτει με την Διεθνή Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, που διοργανώνεται με κοινή πρωτοβουλία του ΟΗΕ και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).
Το άθλημα προέρχεται από την βικτωριανή Αγγλία και η κοινή ονομασία του «πινγκ πονγκ» (ping pong), με την οποία είναι γνωστό το άθλημα, ήταν κατοχυρωμένη εμπορική επωνυμία της εταιρείας J. Jacques & Son (σήμερα Jacques of London), μιας οικογενειακής επιχείρησης με έδρα το Λονδίνο, που κατασκευάζει αθλητικό εξοπλισμό από το 1795 και είναι η πιο παλιά εταιρεία του χώρου.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF) ιδρύθηκε το 1926 για να επιβλέπει τους κανόνες και τους κανονισμούς του αθλήματος, την τεχνολογική βελτίωση του και την διοργάνωση των διεθνών συναντήσεων.
Σήμερα, το πινγκ πονγκ παίζεται ευρέως σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τόσο ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Τα πρωτεία στο άθλημα κατέχουν οι χώρες της Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας.
Το πινγκ πονγκ είναι ένα άθλημα για άτομα κάθε ηλικίας, φύλου, δεξιότητας και ικανότητας. Φέρνει σε επαφή τους ανθρώπους και συμβάλλει έτσι στην κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ένταξη.

 

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

6 Απριλίου 1953
O επιτάφιος
Το βράδυ της Μ. Παρασκευής, στο χωριό Δοκίμι, ο ιερέας αρνήθηκε να περιφέρει το «Σώμα του Χριστού» με το κουβούκλιο, κατόπιν απαγορευτικής εντολής του μητροπολίτη Ιερόθεου. Οι ενορίτες όμως, αφού εξουδετέρωσαν με τη βοήθεια στρατιωτών την αντίσταση τριών φρουρών χωροφυλάκων, πήραν το κουβούκλιο και χωρίς την παρουσία του ιερέα το περιέφεραν ψάλλοντας εγκώμια. Η αστυνομία από τα δεκαέξι άτομα που συνέλαβε κράτησε τα τέσσερα. Εναντίον τους υποβλήθηκαν μηνύσεις, όπως επίσης και εναντίον κάποιων για ρίψη χαλκουνιών και κροτίδων. Παρόμοιο σκηνικό εκτυλίχτηκε την ίδια μέρα και στην Αγία Τριάδα Παναιτωλίου, όπου οι ενορίτες έφυγαν από την εκκλησία, αφού δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν την αντίσταση των αστυνομικών, ενώ η περιφορά του «Σώματος» έγινε με ελάχιστους κατοίκους. (ΕΜΠΡΟΣ, 6/04/1953)

…και στον κόσμο

1941: Η Γερμανική Επίθεση κατά της Ελλάδας
Η ναζιστική Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδα και ακολουθεί η μάχη των Οχυρών του Ρούπελ. Την ίδια μέρα, η Λουφτβάφε βομβαρδίζει το λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα να βυθιστούν 73 πλοία και 25 αλιευτικά.

 

1957
Ιδρύεται η Ολυμπιακή Αεροπορία, από τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος εξαγόρασε την κρατική ΤΑΕ.

 

1960
Πραγματική σύρραξη σημειώνεται στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας της ΕΔΑ κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κυβερνητικοί βουλευτές της ΕΡΕ αποκαλούν τους συναδέλφους τους της κομμουνιστογενούς ΕΔΑ «Βούλγαρους» και αυτοί ανταποδίδουν αποκαλώντας τους «ταγματασφαλίτες». Οι πιο θερμόαιμοι από τους βουλευτές των δύο παρατάξεων συμπλέκονται και χρειάζεται η συνδρομή της Χωροφυλακής για να επιβληθεί η τάξη.

 

1974: Η Μαρινέλλα στη Eurovision
Διεξάγεται ο 19ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στη Μ. Βρετανία. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Σουηδίας το συγκρότημα των ΑBBA με τη σύνθεση «Waterloo». Στο διαγωνισμό συμμετέχει για πρώτη φορά και η χώρα μας, με το τραγούδι των Γιώργου Κατσαρού / Πυθαγόρα «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου», το οποίο με ερμηνεύτρια τη Μαρινέλλα καταλαμβάνει την 11η θέση.

 

 

1980
Κυκλοφορεί για πρώτη φορά ένα κομμάτι από αυτοκόλλητο κίτρινο χαρτί, το Post-It.

 

1994
Αρχίζει η γενοκτονία στη Ρουάντα, από την κυριαρχούσα φυλή Χούτου εναντίον της μειονοτικής φυλής Τούτσι που ελέγχει τη χώρα. Τελικός απολογισμός: 937.000 νεκροί.

 

Γεννήσεις

1773: Τζέιμς Μιλ
Σκώτος ιστορικός, οικονομολόγος και φιλόσοφος. Μαζί με τον Ντέιβιντ Ρικάρντο θεωρείται ο θεμελιωτής της κλασικής οικονομίας. (Θαν. 23/6/1836)

 

1914: Δομνίτσα Λανίτου – Καβουνίδου
Κύπρια αθλήτρια του στίβου, η οποία το 1936 έγινε η πρώτη Ελληνίδα που έλαβε μέρος στο στίβο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν γνωστή ως Δομνίτσα. Για την προσφορά της στον αθλητισμό τιμήθηκε από τον ΣΕΓΑΣ, την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και από φορείς στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

 

1928: Τζέιμς Γουότσον
Αμερικανός μοριακός βιολόγος, γενετιστής και ζωολόγος, περισσότερο γνωστός για την ανακάλυψη της δομής του DNA σε συνεργασία με τον Φράνσις Κρικ το 1953. Οι Γουάτσον, Κρικ και Μώρις Γουίλκινς βραβεύθηκαν το 1962 με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής «για τις ανακαλύψεις του σχετικά με τη μοριακή δομή των νουκλεϊκών οξέων και της σημασίας τους για τη μεταβίβαση των πληροφοριών σε έμβιο υλικό».

 

Θάνατοι

1520: Ραφαήλ
Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας, από τους κορυφαίους εικαστικούς καλλιτέχνες της Ώριμης Αναγέννησης. (Γεν. 6/4/1483)

 

1827: Νικολής Αποστόλης
Ναυμάχος της Ελληνικής Επανάστασης. (Γεν. 1770)

 

1833:  Αδαμάντιος Κοραής
Έλληνας γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού. (Γεν. 15/4/1748)

 

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr