Σαν σήμερα, 7 Μαΐου, στο Αγρίνιο και στον κόσμο

Γιορτάζουν

Ζήσης, Ζησούλα, Ζήσιμος, Ζώης, Ζωή, Ζωοπηγή, Θεοπηγή, Νείλος, Πηγή, Πολυζώης, Πολυζώη, Χρυσοπηγή.

Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα της Τούμπας
Την πρώτη Παρασκευή κάθε Μαΐου οι τουμπίστες έχουν την τιμητική τους. Γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα της Τούμπας, για να αναδείξουν αυτό το ογκώδες πνευστό όργανο, με τον πιο βαθύ ήχο ανάμεσα στα χάλκινα μουσικά όργανα, με τον δευτερεύοντα ρόλο στη συμφωνική ορχήστρα και τα ελάχιστα σολιστικά έργα στο ρεπερτόριό του.

 

Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Πεσόντες της Αεροπορίας Στρατού
Κάθε χρόνο στις 7 Μαΐου η Αεροπορία Στρατού τιμά τη μνήμη των 38 ιπταμένων (χειριστών και μηχανικών), που έχασαν τη ζωή τους στην εκτέλεση του καθήκοντος.
Η 7η Μαΐου έχει επιλεγεί συμβολικά, διότι είναι η ημερομηνία υπογραφής του Π.Δ. 107/1998, περί συγκρότησης του Όπλου της Αεροπορίας Στρατού.

 

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

7 Μαΐου 1960

Στη στήλη «Κους – κους της εβδομάδας» της αθηναϊκής εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ του Ε. Θωμόπουλου, υπάρχει μία αναφορά στην ψυχολογική κατάσταση του Κ. Τσέσμαν που εκτελέσθηκε σε θάλαμο αερίων μετά από εννιά αναβολές της εκτέλεσης της ποινής του και 12 χρόνια μετά την καταδίκη του. Με αφορμή το γεγονός αυτό, η στήλη αναφέρεται σε ένα αντίστοιχο γεγονός που συνέβη 34 χρόνια πριν, το 1926, με την εκτέλεση του Κόκιου. Η εκτέλεση του καταδικασμένου για το θάνατο των καπνεμπόρων Κουζέλη και Κατσιμπίνη, του αναγγέλθηκε τρεις φορές, όπως γράφει ο Θωμόπουλος, τρεις φορές προετοιμάσθηκε γι’ αυτή και τρεις φορές αναβλήθηκε μετά από πολιτικές παρεμβάσεις, πίσω από τις οποίες βρίσκονταν ένας Δήμαρχος (Βασίλης Μπέλλος), ο οποίος «ήτο εμπνευστής του εγκλήματος). Όπως αναφέρει ο συντάκτης, «όταν την τετάρτην και τελευταίαν φοράν ωδηγήθη εις τον τόπον της εκτελέσεως (έξω των Πατρών) ο Κόκιος είχε παραφρονήσει. Εψιθύριζεν ασυναρτήτους φράσεις και ετυφεκίσθη μη δυνάμενος να σταθή στα πόδια του. Έλεγεν ότι είναι αθώος, όπως ο Τσέσμαν». (Εμπρός 7/5/1960)

…και στον κόσμο

1824
Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.

 

1915
To γερμανικό υποβρύχιο U-20 τορπιλίζει και βυθίζει το βρετανικό κρουαζιερόπλοιο «Λουζιτάνια», στις ακτές της Ιρλανδίας, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. 1198 από τους 1962 επιβαίνοντες χάνουν τη ζωή τους.

 

1946
Ιδρύεται από τους Μασάρο Ιμπούκα και Ακίο Μορίτα η «Εταιρία Τηλεπικοινωνιών του Τόκιο», με προσωπικό 20 υπαλλήλων. Σήμερα είναι γνωστή με το όνομα Sony και απασχολεί 158.500 υπαλλήλους.

 

1953
Ιδρύεται η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), η οποία τη δεκαετία του 1980 θα μετονομαστεί σε Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

 

1977
Διεξάγεται ο 22ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στη Μεγάλη Βρετανία. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Γαλλίας η Μαρί Μιριάμ με τη σύνθεση «L’ oiseau et l’ enfant» (Το Πουλί και το Παιδί). Η Ελλάδα συμμετέχει με το τραγούδι του Γιώργου Χατζηνάσιου και της Σέβης Τηλιακού «Μάθημα Σολφέζ», το οποίο καταλαμβάνει την 5η θέση με ερμηνευτές τους Πασχάλη, Μαριάνα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μπέσυ Αργυράκη.

 

1999
ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος βομβαρδίζει κατά λάθος την πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις και να τραυματιστούν 20 υπάλληλοι της πρεσβείας.

 

Γεννήσεις

1833
Γιοχάνες Μπραμς, γερμανός μουσουργός, από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού. (Θαν. 3/4/1897)

 

1919
Εβίτα Περόν, σύζυγος του προέδρου της Αργεντινής Χουάν Περόν. (Θαν. 26/7/1952)

 

Θάνατοι

1941
Τζέιμς Φρέιζερ, σκοτσέζος ανθρωπολόγος, συγγραφέας του μνημειώδους δωδεκάτομου έργου «Ο Χρυσός Κλώνος», που διερευνά τη σχέση των μύθων όλου του κόσμου, μεταξύ τους και την προέλευση των θρησκειών. (Γεν. 1/1/1854)

 

1998
Άλαν Μακλίοντ Κόρμακ, νοτιοαφρικανός φυσικός, βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής το 1979 για την ανάπτυξη του αξονικού τομογράφου με χρήση υπολογιστή. (Γεν. 23/2/1924)

 

2011
Σέβε Μπαλεστέρος, διάσημος ισπανός γκόλφερ. (Γεν. 9/4/1957)

 


Επιμέλεια: Λ. Τηλιγάδας | Πηγή: © SanSimera.gr, Αρχείον Αγρινίου και Wikipaideia
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr