Σαν σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου

Γιορτάζουν

Κασσιανή, Κασσιανός, Ονησιφόρος, Ονησιφόρα, Σώζων.


Αγρίνιο

7 Σεπτεμβρίου 1921

Με τον τηλέγραφο ανακοινώθηκε ο θάνατος του λοχαγού Γιώργου Καζαντζή, στα βάθη της Ανατολίας. Ο Γιώργος Καζαντζής «κατήγετο εξ Αγρινίω», αναφέρει η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, «στρατιωτική δε φύσις κατετάγη το έτος 1909 φοιτητής ων και μόλις 18 ετών ως εθελοντής εις τον στρατόν με τον βαθμόν του δεκανέως Πεζικού. Ήτο εκ των αφοσιωμένων υπαξιωματικών της στρατιωτικής επαναστάσεως του 1909. […] Τον Μάρτιον ε.ε. διά του ηρωικού λόχου του αντετάχθη κατά του Κεμαλικού συντάγματος εν Καβαλίτση, όπου και ετραυματίσθη διό και αφίκετο ενταύθα με αναρρωτικήν άδειαν προς θεραπείαν. Ο Καζαντζής καίτοι ηδύνατο κατόπιν νόμου ευεργετικού διά τραυματίας να υπηρετή εν τω εσωτερικώ μετώπω παρήτησε το προνόμιον τούτο και εζήτησε, ως άπαντες οι αξιωματικοί της Εθνικής Αμύνης και μετέβη εις το πολεμικόν μέτωπον. Έπεσε ηρωϊκώς μαχόμενος κατά τας τελευταίας μάχας του Σαγγαρίου Διοικητής λόχου της θρυλικής Μεραρχίας Αρχιπελάγους. Είχεν παρασημοφορηθή με το αριστείον της ανδρείας. […] Αφήνει σύζυγον νέαν και τρία μικρά παιδάκια, εις ους εκφράζομεν τα εγκάρδια συλληπητήριά μας, άμα δε τα συγχαρητήρια και τον θαυμασμό μας διά τον ηρωϊκόν πατέρα των. (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 08.9.1921, σελ. 1 | Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του προτοτύπου, εκτός του πολυτονικού)

Προς τιμή του, έχει δοθεί το όνομά του σε κεντρικό δρόμο της πόλης του Αγρινίου.


Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Μυική Δυστροφία τύπου Ντισέν

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Μυική Δυστροφία τύπου Ντισέν ( World Duchenne Awareness Day) τελείται κάθε χρόνο στις 7 Σεπτεμβρίου υπ ό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη και την ιατρική κοινότητα για αυτή την σπάνια και μη ιάσιμη μέχρι σήμερα μορφή μυϊκής δυστροφίας. Η 7η Σεπτεμβρίου επελέγη επειδή ταιριάζει με τα 79 εξόνια (7/9) που συνθέτουν το γονίδιο Ντισέν.

Η Μυϊκή Δυστροφία τύπου Ντισέν (DMD) είναι μια από τις πιο σπάνιες γενετικές και θανατηφόρες ασθένειες που επηρεάζουν κατά μέσο όρο 1 στα 5.000 νεογέννητα αγόρια σε όλο τον κόσμο. Προκαλείται από σφάλματα στο γονίδιο της δυστροφίνης, το μακρύτερο γονίδιο στο ανθρώπινο σώμα. Τα αγόρια με DMD χάνουν σταδιακά την κινητικότητά τους, ενώ στην εφηβεία, η ασθένεια επηρεάζει τους μύες της καρδιάς και του αναπνευστικού συστήματος. Το προσδόκιμο ζωής σπάνια ξεπερνά τα 30 έτη. Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα έχει προχωρήσει πολύ, δίνοντας ελπίδες στα αγόρια και τις οικογένειές τους, ωστόσο δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα μια ολιστική θεραπεία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Μυική Δυστροφία τύπου Ντισέν του 2019 έχει ως θέμα την διατροφή στους πάσχοντες από την ασθένεια αυτή και στοχεύει στην ανάδειξη της σημασίας της σωστής διατροφής ως προληπτικό μέτρο για τη μείωση των επιπλοκών της.

Η ασθένεια πήρε το όνομά της από τον Γάλλο νευρολόγο Γκιγιόμ Ντισέν ντε Μπουλόν (1806-1875), ο οποίος την ανακάλυψε και πρώτος αυτός την περιέγραψε.


Γεγονότα

1833
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στο Παλαμήδι από τη Βαυαρική Ανιβασιλεία, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

1912
Οι Σάμιοι υπό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη κηρύσσουν επανάσταση, επιδιώκοντας την αυτοδιάθεση του νησιού και την ένωσή του με το Βασίλειο της Ελλάδος.

1936
Με τον Αναγκαστικό Νόμο 95 της δικτατορίας Μεταξά ιδρύεται η ΥΡΕ (Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών) «δια την διαπαιδαγώγησιν, μόρφωσιν και ψυχαγωγίαν του κοινού». Υπήρξε ο πρόδρομος της ΕΡΤ.

1960
Ο διάδοχος του ελληνικού θρόνου Κωνσταντίνος κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα, με σκάφος τύπου Dragon, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης.

1964
Ο Μίκης Θεοδωράκης καταγγέλλει τον αποκλεισμό του από το Φεστιβάλ Αθηνών, όπου επρόκειτο να παρουσιάσει το λαϊκό του ορατόριο με τίτλο «Άξιον Εστί» (σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη), χαρακτηρίζοντάς τον «αυθάδη και προσβλητικό για τον λαό εξοστρακισμό της ελληνικής λαϊκής μουσικής». Παράλληλα, δηλώνει ότι το έργο θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

 

1999
Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει την Αθήνα και αφήνει πίσω του 143 νεκρούς, περισσότερους από 700 τραυματίες, 50.000 αστέγους και ζημιές σε 70.000 κτίρια.

 

 


Γεννήσεις

1909
Ελία Καζάν, (Ηλίας Καζαντζόγλου), ελληνικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου. («Λεωφορείον ο Πόθος», «Αμέρικα – Αμέρικα», «Ανατολικά της Εδέμ», «Το Λιμάνι της Αγωνίας») (Θαν. 28/9/2003)

 

 

 

1930
Σόνι Ρόλινς, αμερικανός σαξοφωνίστας της τζαζ.

1950
Κρίσι Χάιντ, αμερικανίδα ρόκερ, ηγετική φιγούρα του συγκροτήματος «Pretenders».

 

 


 Θάνατοι

1827
Παύλος Μαρία Βοναπάρτης, ανιψιός του Ναπολέοντα. Ήρθε στην Ελλάδα για να λάβει μέρος στον Αγώνα, αλλά τραυματίστηκε σοβαρότατα στη φρεγάτα «Ελλάς» από μία εντελώς τυχαία εκπυρσοκρότηση του όπλου του και λίγο αργότερα πέθανε μέσα στη γενική θλίψη όλων για το τραγικό συμβάν. (Γεν. 19/2/1809)

 

 

2003
Αρτέμης Μάτσας, έλληνας ηθοποιός, γνωστός για τους ρόλους του κακού που ενσάρκωσε στον κινηματογράφο. (Γεν. 1930)

 

 

 

 

2015
Βούλα Ζουμπουλάκη, ελληνίδα ηθοποιός. (Γεν. 24/9/1924)

 

 

 

 


Media group «Αγρίνιο 365» | Πηγές: Σαν σήμερα και Αρχείον Αγρινίου