Σαν σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου

Γιορτάζουν

Δέσποινα, Καλαμιώτισσα, Καλαμία, Μαρία, Μαριέττα, Μαριανός, Μαριανή, Μάριος, Παναγιώτης, Παναγιώτα, Τσαμπίκος, Τσαμπίκα.


Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO στις 8 Σεπτεμβρίου του 1965, κατά τη διάρκειας της Συνόδου της Τεχεράνης και από το 1966 γιορτάζεται κάθε χρόνο την ημερομηνία αυτή. Άλλωστε, η εξάλειψη του αναλφαβητισμού είναι ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντα του διεθνούς οργανισμού, που υπάγεται στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την UNESCO, 750 εκατομμύρια ενήλικες σ’ όλο τον κόσμο είναι αναλφάβητοι και περισσότερα από 250 εκατομμύρια παιδιά, κυρίως στις φτωχές χώρες της Ασίας και της Υποσαχάρειας Αφρικής. Στόχος της UNESCO είναι όλα τα παιδιά του κόσμου, αγόρια και κορίτσια, να έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Η χώρα μας θεωρεί αναλφάβητο όποιον δεν έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο εξατάξιο δημοτικό σχολείο, ενώ άλλες χώρες για να χαρακτηρίσουν κάποιον εγγράμματο αρκούνται στη γνώση γραφής και ανάγνωσης. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των εγγραμμάτων ενηλίκων φθάνει το 91% του πληθυσμού (94% άνδρες και 88% γυναίκες, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό για μια χώρα – μέλος της Ε.Ε. 560 χιλιάδες ελληνίδες δεν έχουν τελειώσει το δημοτικό). Αντίθετα, το ποσοστό των εγγραμμάτων ανηλίκων ως 15 ετών κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα (99,5% στο σύνολο – 99,4% στους άνδρες και 99,5% στις γυναίκες).

Αγρίνιο, 8 Σεπτεμβρίου

8 Σεπτεμβρίου 1962

  • Την 8η Σεπτεμβρίου του 1962, ημέρα Σάββατο, οι καπνοπαργωγοί του Ξηρομέρου και του Βάλτου μαζί με τα γυναικόπαιδά τους κατέλαβαν την Εθνική οδό Αμφιλοχίας – Αγρινίου σε δύο σημεία: Το πρώτο και κύριο σημείο ή-ταν η τοποθεσία «Σαμάρι» κοντά στο χωριό Στάνου και το δεύτερο, η γέφυρα της Σφήνας. Έτσι διακόπηκε η συγκοινωνία από Αθήνα προς Γιάννενα και αντιστρόφως. Αίτημα των παραγωγών ήταν η δίκαιη αμοιβή του προϊόντος του μόχθου τους.
  • Μεγάλη δύναμη της χωροφυλακής είχε συγκεντρωθεί στο χώρο της διαδήλωσης των αγροτών. Κατά το μεσημέρι κάλεσαν τους αγρότες να διαλυθούν. Οι αγρότες δήλωσαν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους δεν θα αποχωρίσουν και τόνισαν ότι θα παλέψουν για τη δικαίωσή τους. Στην άρνηση των παραγωγών οι χωροφύλακες απαντούν με δακρυγόνα και καπνογόνα. Συγχρόνως επιτίθενται με κλομπς. Οι καπνοπαραγωγοί αμύνονται με πέτρες και παλούκια. Τότε δόθηκε η διαταγή «Πυρ!» και ρίχτηκαν πυροβολισμοί στον αέρα. Γίνεται χαμός εκεί στη γέφυρα της Σφήνας, το νέο Κιλελέρ της αγροτιάς!
  • Περίπου 80 μέτρα δεξιά από τη γέφυρα πέφτει νεκρός ο Δημήτριος Κ. Βλάχος, από τη Λεπενού, στα 24 του χρόνια. Η σφαίρα τον βρήκε στο κεφάλι. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν τότε ότι είδαν χωροφύλακα να γονατίζει, να σημαδεύει και να πυροβολεί. Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Γεγονότα

1570

Οθωμανικές Δυνάμεις του Μουσταφά Πασά κυριεύουν και λεηλατούν τη Λευκωσία, την οποία υπεράσπιζαν ο ενετός τοποτηρητής Ντάντελο και ο Έλληνας Ευγένιος Συγκλητικός. Η άλωση της Λευκωσίας σήμανε την επικράτηση των Τούρκων σχεδόν σε ολόκληρη την Κύπρο.

 

1822

Η Ναυμαχία των Σπετσών

Διεξάγεται η Ναυμαχία των Σπετσών, κατά την οποία ο ελληνικός στόλος, με 72 πλοία υπό την αρχηγία του Ανδρέα Μιαούλη, νικά τον τουρκικό, υπό τον Καρά Αλή. Έτσι, ματαιώνεται ο ανεφοδιασμός των πολιορκημένων Τούρκων του Ναυπλίου.

1919

Αμερικανοί πεζοναύτες στην Ονδούρα

Αμερικανοί πεζοναύτες εισβάλουν στην Ονδούρα για να προστατέψουν τα συμφέροντα των εταιρειών μπανάνας.

 

 

1930

Ο μηχανικός Ρίτσαρντ Ντριου, που εργάζεται στην εταιρεία 3Μ, εφευρίσκει τη διάφανη κολλητική ταινία (σελοτέιπ).

 

 

 

1964

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών στη Δυτική Γερμανία φθάνει τους 144.000, έναντι ισάριθμων Ισπανών, 289.000 Ιταλών και 69.000 Τούρκων.

 

 

 


Γεννήσεις

 

1843

Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος

Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος, έλληνας δικηγόρος και ποιητής. (Θαν. 21/3/1873)

 

 

 

1925

Πίτερ Σέλερς

Πίτερ Σέλερς, βρετανός κωμικός ηθοποιός. («Ροζ Πάνθηρας», «Να είσαι εκεί κύριε Τσανς») (Θαν. 24/7/1980)

 

 

1946

Ευγένιος Τριβιζάς

Ευγένιος Τριβιζάς, έλληνας καθηγητής εγκληματολογίας και συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

 

 


Θάνατοι

1944

Λέλα Καραγιάννη

Λέλα Καραγιάννη, αρχηγός της αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα» κατά τη διάρκεια της Κατοχής, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. (Γεν. 24/6/1898)

 

 

2000

Βασίλης Ραφαηλίδης

Βασίλης Ραφαηλίδης, έλληνας κριτικός κινηματογράφου. (Γεν. 1/1/1934)

 

 

 

2012

Γουίλιαμ Μόγκριτζ

Γουίλιαμ Μόγκριτζ, άγγλος σχεδιαστής, συγγραφέας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, που σχεδίασε τον πρώτο φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή (laptop). (Γεν. 25/6/1943)

 

 


Media group «Αγρίνιο 365» | Πηγές: Σαν σήμερα | Αρχείον Αγρινίου