Σαν σήμερα, 9 Οκτωβρίου, στο Αγρίνιο και αλλού

Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών, με σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του αυγού (λίγες σχετικά θερμίδες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευρεία γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων).
Στη χώρα μας, η κατανάλωση αυγών ανέρχεται σε 130 τεμάχια ανά άτομο το χρόνο, όταν προ τριακονταετίας στην Ήπειρο και την Κρήτη ξεπερνούσε τα 400. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 280-300.
Μία από τις αιτίες για τη χαμηλή κατανάλωση αυγού είναι και η χοληστεροφοβία. Έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, «αθωώνουν» το αυγό, που περιέχει τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL).
Αυγό και επιδόσεις
Στην αρχαιότητα τάιζαν με αυγά τους νιόπαντρους για να κάνουν γερούς απογόνους.
Κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες απαγορευόταν στους αθλητές να τρώνε αυγά, γιατί έτσι ανέβαιναν πολύ οι επιδόσεις τους.

Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων καθιερώθηκε το 1969 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Οκτωβρίου, ημερομηνία που ιδρύθηκε το 1874 η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση.
Τα μέλη της Π.Τ.Ε. σε όλο τον κόσμο βρίσκουν την ευκαιρία αυτή τη μέρα να δώσουν έμφαση στο ζωτικό ρόλο των ταχυδρομικών υπηρεσιών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των κρατών.
Κάθε χρόνο διακινούνται διακινούνται 436 δισεκατομμύρια γράμματα και αντικείμενα από τα 660.000 δημόσια ταχυδρομικά γραφεία σε όλο τον κόσμο, τα οποία απασχολούν 5.000.000 υπαλλήλους.

Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου

Γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Παρασκευή του Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του αμερικανού γραφίστα Χάρβεϊ Μπολ (1921-2001), σχεδιαστή της χαμογελαστής φατσούλας (smiley). Τον εορτασμό συνεχίζει και προωθεί, μετά τον θάνατο του εμπνευστή του το ίδρυμα «Harvey World Smile Foundation», που δημιουργήθηκε για να τιμήσει την μνήμη
Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρα Χαμόγελου είναι: «Κάνε μια πράξη καλοσύνης. Βοήθησε ένα πρόσωπο να χαμογελάσει». Τα άτομα ενθαρρύνονται να ανταλλάσσουν χαμόγελα για να δημιουργήσουν, έστω και για μια ημέρα, μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στον πλανήτη.
Το ιστορικό της γιορτής ξεκινά μια μέρα του 1963, όταν ο Χάρβεϊ Μπολ προσλήφθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία της Μασαχουσέτης «State Mutual Life Assurance Company» για φτιάξει ένα σύμβολο που θα ανέβαζε το ηθικό των υπαλλήλων της. Τού πήρε μόνο δέκα λεπτά για να σχεδιάσει ένα κίτρινο κύκλο με το χαμογελαστό προσωπάκι, που είναι γνωστό παγκοσμίως ως smiley. Για τις υπηρεσίες πληρώθηκε με το ποσό των 45 δολαρίων (350 δολάρια με σημερινές τιμές).
Το smiley γνώρισε μεγάλη επιτυχία τα κατοπινά χρόνια. Αποτυπώθηκε σε μπλουζάκια και πόστερ, ενώ ήταν πηγή έμπνευσης για το πασίγνωστο εμότικον των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Aπέφερε εκατομμύρια δολάρια , αλλά ο Μπολ έλαβε μόνο την αρχική αμοιβή του.
Η ευρεία χρήση του, ιδιαίτερα μετά την έκρηξη του ίντερνετ, τού δημιούργησε την ιδέα να καθιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου για να υπενθυμίσει στο ευρύ κοινό την αρχική έννοια του smiley και την πρόθεση του δημιουργού του.

Γεγονότα

Στο Αγρίνιο…

9 Οκτωβρίου 1905
Ο λαός της πόλης του Αγρινίου μαζεύτηκε στην πλατεία της Αγοράς (σημερινή Πλατεία Ειρήνης), όπου πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο για την πλημμύρα που έπνιξε την πόλη από την υπερχείλιση του κεντρικού ρέματος (Κατρουλής) που διερχόταν μέσα από την αγορά της, καταστρέφοντας τις περιουσίες των εμπόρων. Πριν τη λήξη του συλλαλητηρίου εκδόθηκε ψήφισμα, το οποίο επικαλέσθηκε «την αντίληψιν της Κυβερνήσεως και παρακαλεί, όπως» με την μέριμνά της για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών του Αγρινίου από αναπόφευκτο μελλοντικό και επείγοντα παρόμοιο κίνδυνο, να πάρει μέτρα, αφού διορίσει πρώτα επιτροπή ειδικών, να διαρρυθμίσει και να γεφυροποιήσει τον παραπάνω χείμαρρο και να κατασκευάσει αντιπλημμυρικά έργα και υπονόμους στην πόλη και την -γορά. Επί πλέον να νομοθετήσει την απαγόρευση της εκχέρσωσης, την υλοτομία, την «ανθράκευση», καθώς και τις δηλώσεις χωραφιών στις θέσεις που συνορεύουν με τους χειμάρρους της πόλης στις θέσεις «Αγία Παρασκευή», «Λυκοράχια», «Άγιος Χριστόφορος» και «Βλαχαίρινα», για να υπάρξει αναδάσωση, που θα συμβάλει καθοριστικά στην παρεμπόδιση των πλημυρών. Ζήτησε επίσης από τους βουλευτές Τριχωνίας να υποστηρίξουν με θέρμη το ψήφισμα. Τέλος απηύθυνε κάλεσμα προς τον αθηναϊκό τύπο να υποστηρίξει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Τη φροντίδα για όλα αυτά ανέθεσε σε δεκαμελή επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους: Ιων. Θεοφανίδη, Α. Καβάγια, Ιων. Ακρίδα, Κ. Αλεξίου, Κ. Αντωνόπουλο, Α Σκαλίγκο, Α. Τζαμίλα, Α. Σπανό, Ε. Ρήκα και Ν. Σήκα. (ΕΜΠΡΟΣ, φυλ. 10.10. 1905, Σελ. 2)

…και αλλού

325 π.Χ.
Νέαρχος
Ο Νέαρχος, αρχηγός του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καταπλέει στη Σαγγάδα των Ινδιών και τη μετονομάζει σε Λιμένα Αλεξάνδρου.

 

 

 

1912
Παύλος Κουντουριώτης
Ο ελληνικός στόλος, υπό το ναύαρχο Κουντουριώτη, καταλαμβάνει τη Λήμνο (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος).

 

 

 

 

1931
Ελευθέριος Βενιζέλος
Η κυβέρνηση Βενιζέλου περικόπτει τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων κατά 4% των κατωτέρων και κατά 6% των ανωτέρων, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

1944
Γουίστον Τσόρτσιλ – Ιωσήφ Στάλιν
Κατά τη διάρκεια συνάντησης των Τσόρτσιλ και Στάλιν στη Μόσχα συμφωνείται να παραμείνει η Ελλάδα στη βρετανική σφαίρα επιρροής (Συμφωνία των Ποσοστών ή της Μόσχας). Το περιεχόμενο της συμφωνίας το αγνοεί η ελληνική πολιτική ηγεσία, αλλά και η ηγεσία του ΚΚΕ.

 

1944
Γερμανικό αεροπλάνο βομβαρδίζει το αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα, τρεις μέρες προτού εγκαταλείψουν την πόλη οι Ναζί. 6 νεκροί και 20 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός. 8 σπίτια καταρρέουν.

 

 

1975
Αντρέι Ζαχάροφ
Ο Αντρέι Ζαχάροφ βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης. Ο σοβιετικός πυρηνικός επιστήμονας, που διαφωνεί με το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας του, θεωρείται ο «πατέρας» της βόμβας υδρογόνου.

 

 


Γεννήσεις

1859
Άλφρεντ Ντρέιφους
Άλφρεντ Ντρέιφους, γαλλοεβραίος αξιωματικός του στρατού. Η καταδίκη του εξαιτίας μιας αβάσιμης κατηγορίας προδοσίας το 1894 έγινε το επίκεντρο της αντιπαράθεσης που ταλαιπώρησε τη γαλλική κοινωνία για δεκαετίες. (Υπόθεση Ντρέιφους) (Θαν. 12/7/1935)

1906
Σαγίντ Κουτμπ
Σαγίντ Κουτμπ, αιγύπτιος συγγραφέας και θεωρητικός του Ισλαμισμού. (Θαν. 29/8/1966)

 

 

 

1940
Τζον Λένον
Τζον Λένον, βρετανός μουσικός, μέλος των Beatles. (Θαν. 8/12/1980)

 

 

 

 

 

 


Θάνατοι

1967
Ερνέστο Τσε Γκεβάρα
Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, αργεντίνος γιατρός και επαναστάτης. (Γεν. 14/6/1928)

 

 

 

1978
Ζακ Μπρελ
Ζακ Μπρελ, βέλγος τραγουδοποιός. Τραγούδια του διασκεύασαν πολλοί ροκ καλλιτέχνες, όπως ο Ντέιβιντ Μπόουι, ο Άλεξ Χάρβεϊ και ο Ρέι Τσαρλς. (Γεν. 8/4/1929)

 

 

 


Media group «Αgrinio 365» |Πηγή: © SanSimera.gr και Αρχείον Αγρινίου