Σαν σήμερα στις 17 Φεβρουαρίου γεννήθηκε η ηθοποιός Νίτσα Τσαγανέα, η οποία υπηρέτησε το θέατρο και τον κινηματογράφο για σχεδόν εξήντα χρόνια.
- Η Νίτσα (Ελένη) Λάσκαρη, όπως ήταν το πατρικό της όνομα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1902 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου.
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1933 στην ελληνοτουρκική συμπαραγωγή «Ο κακός δρόμος» («Fena Yol»), που σκηνοθέτησε ο Ερτογρούλ Μουχσίν σε σενάριο Γρηγορίου Ξενόπουλου και στην οποία πρωταγωνιστούσαν η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Κυβέλη, ο Γιώργος Παππάς και ο Βασίλης Λογοθετίδης.
Στη συνέχεια ερμήνευσε χαρακτηριστικούς ρόλους σε ταινίες που άφησαν εποχή, όπως «Ένας ήρωας με παντούφλες», «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Ο Θόδωρος και το δίκανο» και «Δόκτωρ ΖΙ Βέγγος».
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής υπηρέτησε την Εθνική Αντίσταση μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ.
Την ίδια περίοδο γνώρισε τον γιατρό Γιώργο Βιτσώρη, ο οποίος την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Για χάρη της εγκατέλειψε την επιστήμη και έγινε κι εκείνος ηθοποιός. Το ζευγάρι παντρεύτηκε και απέκτησε μια κόρη, τη Λιάνα.
Η ηθοποιός για όσον καιρό ήταν παντρεμένη, στο θέατρο χρησιμοποιούσε το επίθετο του συζύγου της. Στα μέσα της δεκαετίας του ’20 γνώρισε έναν νεαρό αριστοκρατικής καταγωγής από τη Ρουμανία, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα για να σπουδάσει επίσης, ιατρική. Ήταν ο Χρήστος Τσαγανέας ο μετέπειτα «Βεβαίως, βεβαίως» του ελληνικού κινηματογράφου. Η Νίτσα και ο Τσαγανέας ερωτεύτηκαν και η ιστορία επαναλήφθηκε. Ο νεαρός παράτησε τις σπουδές του και τη μελλοντική καριέρα γιατρού για να γίνει ηθοποιός. Η Νίτσα Βιτσώρη χώρισε από τον πρώτο σύζυγό της, παντρεύτηκε τον Τσαγανέα και καταξιώθηκε στον καλλιτεχνικό χώρο με το επίθετό του, το οποίο διατήρησε μέχρι το τέλος της ζωής της. Ο Τσαγανέας πλήρωσε το τίμημα της επιλογής του, καθώς οι γονείς του τον αποκλήρωσαν. Το ζευγάρι δεν απέκτησε παιδιά, αλλά παρέμεινε αχώριστο μέχρι το 1977, οπότε ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή….
Η Νίτσα Τσαγανέα πέθανε στην Αθήνα στις 30 Απριλίου 2002 και κηδεύτηκε από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών στις 4 Μαΐου.
zougla.gr
Σχετικά Άρθρα
Ανοιχτό Θέατρο Αγρινίου: Δίνει την ευκαιρία σε άνδρες και γυναίκες να ασχοληθούν με τον χώρο
Αγρίνιο – «Photopolis»: Προβολή μαθητικών ταινιών μικρού μήκους
Σπεράντζα Βρανά: Άγνωστες πτυχές από τη ζωή της Μεσολογγίτισσας ηθοποιού