Ένας μήνας απομένει μέχρι το Πάσχα και το ερώτημα που είναι στα χείλη όλων είναι αν θα έχει χαλαρώσει και άλλο το lockdown μέχρι τότε και αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού, έτσι ώστε οι κάτοικοι των πόλεων να μπορέσουν να πάνε στα εξοχικά τους.
- Κυβέρνηση και ειδικοί τηρούν προς το παρόν σιγή ιχθύος και συμφωνούν πως η συζήτηση για αυτό το ζήτημα είναι πρόωρη. Από τη μεριά του κυβερνητικού επιτελείου, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η Αριστοτελία Πελώνη παραδέχτηκαν ότι δεν μπορούν ακόμα να δώσουν ψεύτικες ελπίδες για το Πάσχα.
Όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα: αυτό δεν αφορά μόνο στον αριθμό των κρουσμάτων κοροναϊού, αλλά και σε αυτόν των διασωληνωμένων και των νοσηλειών.
Ημερομηνία – κλειδί πάντως θεωρείται η 20η Απριλίου, δεκατρείς μέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα, μέρα που θεωρείται από μερίδα ειδικών ότι θα αρχίσει να υπάρχει αποκλιμάκωση ή τουλάχιστον σταθεροποίηση των κρουσμάτων.
Σχέδιο αποσυμπίεσης με ελευθερία μετακίνησης το Πάσχα επεξεργάζεται η κυβέρνηση
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επεξεργάζεται από τώρα το σχέδιο με… κωδική ονομασία «Πάσχα στο χωριό».
Το σκεπτικό για μια ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων είναι ότι κανείς δεν περιμένει πως το φετινό Πάσχα θα είναι όπως το περσινό, λόγω κόπωσης των πολιτών, λόγω των εμβολίων και λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν στις αρχές Μαΐου.
Κατά κύριο λόγο, είναι κοινό μυστικό ότι δεν αναμένεται πως θα τηρηθεί το Πάσχα με lockdown στην πόλη για δεύτερη χρονιά. Γι’ αυτό τον λόγο, καταρτίζεται ένα σχέδιο ώστε να μπορέσει ο κόσμος να πάει στο χωριό με ασφάλεια, οργάνωση και μέτρα.
Η κατάρτιση του κυβερνητικού σχεδίου για το Πάσχα είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα κινηθεί πάνω σε δύο άξονες: τον εμβολιασμό και τα self test.
Τα έως τώρα δεδομένα αναφέρουν ότι:
Θα επιτρέπεται μόνο μία μετακίνηση/ένας προορισμός – όχι ενδιάμεσες στάσεις, όχι εκδρομές σε άλλες περιοχές.
Θα υπάρχει μια διαδικασία self testing, με δήλωση του αποτελέσματος σε ανάλογη πλατφόρμα όπως αυτή για τους μαθητές. Στους πολίτες θα δίνεται κάποιο χαρτί/υπεύθυνη δήλωση για το αποτέλεσμα του τεστ.
Φυσικά δεν μπορούν να ελεγχθούν όλοι οι οδηγοί, αλλά οι έλεγχοι στα διόδια θα είναι αυστηροί.
Με δεδομένο ότι σήμερα φτάσαμε τους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς, αναμένεται έως τα τέλη Μαΐου να έχουν γίνει 4,5 εκατ. εμβολιασμοί. Έτσι, μια ικανοποιητική μερίδα του πληθυσμού θα έχει κάποια προστασία για τον ιό το Πάσχα.
Το μήνυμα Μητσοτάκη
Ερωτηθείς σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως είναι ακόμη νωρίς για συγκεκριμένες αποφάσεις και ενδεχόμενη χαλάρωση των μετακινήσεων θα γίνει αφότου δοθεί το «πράσινο φως» των ειδικών.
Ο έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πολιτικής απόφασης αν τελικά οι επιστήμονες δεν επιτρέψουν τις μετακινήσεις κατά τις γιορτές.
«Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα» είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο STAR.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστήριξε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα παρθούν λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, αφού μελετηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε πως «παγώνει» το άνοιγμα υπόλοιπων δραστηριοτήτων πριν από το Πάσχα, επαναλαμβάνοντας ότι σε αυτή τη φάση θα ανοίξουν μόνο τα Λύκεια με προσεκτικά βήματα, ενώ Δημοτικά, Γυμνάσια και εστίαση πάνε για μετά τις γιορτές.
Ναι μεν, αλλά…
Οι επιστήμονες, από την πλευρά τους, εμφανίζονται επιφυλακτικοί και βάζουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αστερίσκους.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής του υπουργείο Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέρθηκε στα σχόλια που γίνονται τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με το Πάσχα, επισημαίνοντας ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμη το θέμα αυτό στην Επιτροπή.
Η πρόθεση των ειδικών, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, είναι να πάμε στα χωριά μας, αλλά αυτό δεν το μπορούν να το γνωρίζουν ακόμη. «Τα κακά νέα είναι ότι τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πολλά, τα καλά νέα είναι ότι δεν βλέπουμε μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες. Τα πολλά κρούσματα είναι σε νέους και αναλογικά δεν αρρωσταίνουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Γενικά υπάρχει μία σταθεροποίηση των νοσηλειών, ελπίζουμε να το δούμε και τις επόμενες ημέρες» ανέφερε ο ειδικός, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σε σχέση με τα self test που αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο σε ενδεχόμενο άνοιγμα μετακινήσεων, αυτό που σχολίασε ο καθηγητής ήταν ότι «τα τεστ αντιγόνου θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας».
Συνέχιζε λέγοντας πως «πάμε σε μία πολιτική από μέτρα “επί δικαίων και αδίκων”, να προσπαθούμε να βρίσκουμε τα κρούσματα και τους φορείς με μεγαλύτερη ευκολία. Προσωπικά δεν γνωρίζω για τα self test πώς θα τα αξιοποιήσει ο κόσμος και για την εγκυρότητά τους. Υποτίθεται ότι ως κιτ έχει μεγάλη εγκυρότητα, τουλάχιστον έτσι λέει η διεθνής βιβλιογραφία. Το θέμα είναι το κατά πόσο θα τα χρησιμοποιήσει σωστά ο κόσμος».
in.gr
Σχετικά Άρθρα
Υποστράτηγοι της ΕΛ.ΑΣ. ο Αγρινιώτης Λ. Κατσαντώνης και ο Ναυπάκτιος Κ. Κακούσης
Ευστράτιος Πετράκης: Πύραρχος ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου
Μεσολόγγι: Ο Γιώργος Μπόγρης σε ταβέρνα στη Σταμνά!