Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το διάστημα που διανύουμε το έργο καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με εργασίες πεδίου που υλοποιούνται καθημερινά από ομάδα πενήντα επιστημόνων και τεχνικών, με υποστήριξη από επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης της αναδόχου εταιρίας, υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας.
Για τις εφαρμογές χρησιμοποιείται εξειδικευμένος εξοπλισμός που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δεκαέξι ψεκαστικά οχήματα, έξι ΣμηΕΑ (Συστήματα μη-Επανδρωμένων Αεροσκαφών), καθώς και ελικόπτερο και αμφίβιο όχημα, ενώ οι ψεκασμοί αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το Νοέμβριο.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, ολοκληρώθηκε πρόσφατα με επιτυχία το διήμερο ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Περιφέρεια με θέμα το έργο καταπολέμησης κουνουπιών.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των πολιτών για το μεγάλο έργο της καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιείται και η πληροφόρηση για τη συμβολή όλων μας, μεγάλων και μικρών, τόσο για την αποφυγή δημιουργίας εστιών ανάπτυξης κουνουπιών στο χώρο μας, όσο και για την προστασία μας από τα τσιμπήματα αυτών.
Εξειδικευμένο προσωπικό της Περιφέρειας και της Οικοανάπτυξης (ανάδοχος του έργου καταπολέμησης) ενημέρωσε τους πολίτες για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος καταπολέμησης και τα μέσα που χρησιμοποιούνται στις τρείς περιφερειακές ενότητες (Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας) και κυρίως για την καινοτόμο εφαρμογή του Mosquito Vision που προσφέρει πενθήμερη πρόβλεψη για την νυχτερινή όχληση των κουνουπιών στην περιοχή.
Τα παιδιά ήταν ο κύριος αποδέκτης της φετινής ενημερωτικής εκδήλωσης για τα κουνούπια και με την παρουσία ξυλοπόδαρων, οι μικροί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά, ενυδρείο με ζωντανές προνύμφες κουνουπιών καθώς και έντομα κουνουπιών με τη χρήση στερεοσκοπίου, και να μάθουν μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια για τον βιολογικό κύκλο ζωής των κουνουπιών και τις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών που πιθανώς δημιουργούμε στο χώρο μας.
«Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Μας ενδιαφέρει να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν…» τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της συνέντευξης που προηγήθηκε της εκδήλωσης ο Aντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και αρμόδιας για θλεματα δημόσιας υγείαςΧαράλαμπος Μπονάνος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «…ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – WHO και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων – ECDC έχουν χτυπήσει το καμπανάκι για τον ιό του Δυτικού Νείλου και για την ελονοσία».
Στην Δυτική Ελλάδα, ο επιδημιολογικός κίνδυνος επιτηρείται με τα πλέον σύγχρονα μέσα καθώς η Οικοανάπτυξη υλοποιώντας τις συμβατικές της υποχρεώσεις, έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί κάθε χρόνο, πέραν των εντομολογικών δικτύων, και δίκτυα παρακολούθησης για την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου (σε ακμαία κουνουπιών, σε νεαρά ορνίθια, σε άγρια πτηνά και σε ιπποειδή).
Την ανάλυση της οροθετικότητας έχουν αναλάβει συνεργαζόμενα εργαστήρια μαζί με το νεοσυσταθέν μοριακό και βιοχημικό εργαστήριο της Οικοανάπτυξης.
Σχετικά Άρθρα
Αγρίνιο – Οδός Γρηγορίου Ξενοπούλου: Επιτέλους μπήκαν κολωνάκια στο Πάρκο!
Μητροπολίτης Δαμασκηνός: Άγνωστοι του έφτιαξαν ψεύτικο προφίλ στο Facebook
Αγρίνιο – Δικαστικοί Υπάλληλοι: Κοπή Βασιλόπιτας σε ευχάριστο κλίμα