Ένας ηλικιωμένος άνδρας στο Αγρίνιο ζει για πάρα πολλά χρόνια σε άθλιες υγειονομικές συνθήκες έχοντας να αντιμετωπίσει παράλληλα και σοβαρά προβλήματα υγείας.
- Η κατάσταση έχει φτάσει στο… αποχρώρητο -όχι μόνο για τον ίδιον- αλλά και για τη γειτονιά στην οποία διαμένει λόγω της έντονης δυσοσμίας. Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν πως δε ζει μόνος του αλλά υπάρχουν πάρα πολλές γάτες οι οποίες ζουν σε πολύ άσχημες συνθήκες και φροντίζονται μέσα από κατεστραμμένα παράθυρα και υποδομές.
Ολόκληρο το δημοσίευμα της «Συνείδησης»:
Μια τραγική ιστορία εξελίσσεται εδώ και πολλά-πάρα πολλά- χρόνια στο Αγρίνιο, συγκεκριμένα στην οδό Ξάνθου στην περιοχή του παλιού Νοσοκομείου. Από εκείνες τις ιστορίες που αποδεικνύουν γιατί είναι καθιερωμένη στην Ελλάδα η έκφραση «δεν υπάρχει κράτος».
Στη συγκεκριμένη περίπτωση συμπυκνώνεται απολύτως η αβελτηρία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και κυρίως της πρόνοιας. Ένας ηλικιωμένος άνθρωπος, πασίγνωστος στην γειτονιά, ζει εδώ και πολλά χρόνια μόνος του, έχοντας προβλήματα υγείας αλλά και ψυχικής ευστάθειας, ζώντας με έναν μεγάλο αριθμό από γάτες που έχουν υποτυπώδη φροντίδα μέσα από διαλυμένα παράθυρα και υποδομές.
«Η κατάσταση είναι τραγική», λέει στη «Συνείδηση» ένας περίοικος που θέλει να μείνει ανώνυμος, «και δεν είναι τωρινό το ζήτημα. Σαράντα χρόνια που ζω εδώ στην πολυκατοικία συμβαίνει το ίδιο πράγμα, απλά πλέον είναι αφόρητη η κατάσταση.
Ο άνθρωπος αυτός ζει μέσα στη βρωμιά και την δυσοσμία και δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις γιατί είναι γνωστό ότι δεν είναι ψυχικά καλά. Είχε ένα σοβαρό ατύχημα στην νεότητά του, δεν έχει εργαστεί ποτέ και δεν ξέρω και πως μπορεί να έχει φως στο σπίτι του αφού δεν εξυπηρετείται από κάποιον για τις υποχρεώσεις του. Τον επισκέπτονται μόνο κάποιοι ένα γνωστό μικρό θρήσκευμα κατά καιρούς.
Είναι τόσο μόνος ώστε πριν από κάποιους μήνες πήγε στο Νοσοκομείο, επανήλθε με καθετήρα που δεν πρέπει να έχει αλλάξει από τότε!
Τον λυπόμαστε, παρά την φασαρία που γίνεται από την τηλεόραση 24 ώρες το 24ωρο και παρά τις τρομερές διενέξεις που προκαλούνται από γείτονες που αγανακτούν, όμως η κατάσταση δεν πάει άλλο.
Χθες το βράδυ κοιμήθηκα στο αυτοκίνητό μου, γιατί στην πολυκατοικία η μυρωδιά είναι αφόρητη, δεν είναι μόνο οι ακαθαρσίες είναι και η αίσθηση (κατά καιρούς συμβαίνει αυτό) ακόμη και για ψόφιο ζώο», εξηγεί.
Η Αστυνομία, όχι για πρώτη φορά, έχει ενημερωθεί από καταγγελίες στην γειτονιά κι έχει διαβιβάσει έγγραφα προς την τοπική αυτοδιοίκηση για να πράξουν ό, τι είναι δυνατόν. Το πρόβλημα είναι ότι στις περιπτώσεις που έγινε προσπάθεια να προσεγγιστεί ο ηλικιωμένος από κοινωνικούς λειτουργούς αντέδρασε βίαια κινούμενος εναντίον τους, χωρίς να αποδεχθεί καμιά βοήθεια.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για θέματα Πρόνοιας, Κώστα Καλαντζή, είναι μια γνωστή περίπτωση στην οποία ο Δήμος Αγρινίου συνδράμει με ένα πιάτο φαγητό μέσα από το πρόγραμμα διανομής που διαθέτει. «Χωρίς να είναι δική μας αρμοδιότητα έχουμε καθαρίσει με δικά μας μέσα το σπίτι και τον περιβάλλοντα χώρο για τον άνθρωπο αυτό αλλά πρόκειται για ημίμετρα.
Από την Περιφέρεια δεν μπορούν να επιληφθούν με το υγειονομικό όπως δεν μπορούμε κι εμείς αφού δεν υπάρχει κάποια απόφαση που να υποχρεώνει τον άνθρωπο αυτόν να συμμορφωθεί. Εμείς πάντως έχουμε λάβει το σχετικό έγγραφο της Αστυνομίας και θα προσπαθήσουμε και πάλι να καθαρίσουμε στο μέτρο των όσων μας επιτρέπονται», εξηγεί ο κ. Καλαντζής.
Σύμφωνα με τους περίοικους όμως, ο ηλικιωμένος δεν είναι σε θέση να φροντίσει τον εαυτό του καθώς δε βρίσκεται σε ψυχική υγεία, με αποτέλεσμα επεισόδια και τριβές με την γειτονιά. «Η μόνη λύση είναι να επιληφθεί εισαγγελέας και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι αυτό που συμβαίνει.
Αν γίνει αυτό, είναι βέβαιο ότι θα διατάξει ο άνθρωπος αυτός να μεταφερθεί σε κάποιο ίδρυμα για να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του με αξιοπρέπεια και κυρίως με ψυχολογική υποστήριξη. Είναι θέμα ανθρωπιάς πάνω από όλα, χωρίς να κρύβουμε ότι είναι και θέμα υγείας για την πολυκατοικία και την γειτονιά», δηλώνει άλλος ένοικος.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπόλοιπες αρχές είναι ενημερωμένες, μένει να ενημερωθεί και η δικαστική αρχή, για να αποδειχθεί το κατά πόσον τελικά υπάρχει ή όχι κράτος. Αν μια ολόκληρη περιοχή μπορεί να βιώνει για τόσα πολλά χρόνια μια τέτοια κατάσταση κι αν ένας άνθρωπος αξίζει μια ζωή σε τέτοιες συνθήκες.
Εφημερίδα «Συνείδηση» – Γιάννης Συμψηρής – sinidisi.gr
Σχετικά Άρθρα
Η Αμφιλοχιώτισσα Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Ήρθα στο Εφετείο να υπερασπιστώ τον εαυτό μου»
Νοσοκομείο Αγρινίου: Δημιουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης
Αγρίνιο – Πρωτοπρεσβύτερος Χριστόφορος Χρόνης: Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.