Στο «σφυρί» αυλαία με την υπογραφή του Μαρκ Σαγκάλ

Μια μοναδική αυλαία που φιλοτέχνησε για τον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ, ο Μάρκ Σαγκάλ βγαίνει «στο σφυρί» από τον οίκο δημοπρασιών Bonhams.

  • Ο παγκοσμίου φήμης ζωγράφος Μαρκ Σαγκάλ δημιούργησε το εντυπωσιακό αυτό έργο το 1967, με την εκτιμώμενη τιμή πώλησης του να ανέρχεται σήμερα στα 250.000 έως 450.000 δολάρια.

Ο Μαρκ Σαγκάλ βρέθηκε στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια του πολέμου και του ανατέθηκε χρόνια αργότερα από τη Μητροπολιτική Όπερα για το ντεμπούτο της παραγωγής το 1967 στο Λίνκολν Σέντερ να σχεδιάσει όλη την παραγωγή και αυτό περιελάμβανε 120 κοστούμια, 26 σκηνικά αντικείμενα και 13 σκηνικά, το καθένα ύψους 20 μέτρων.

Η αυλαία αποτυπώνει μια τελετουργική μουσική σκηνή, τις φιγούρες που ενσωματώνουν τους αρχέτυπους χαρακτήρες που φαίνονται σε όλο το έργο του Σαγκάλ και περιλαμβάνει μερικά από τα μοτίβα με την υπογραφή του: αγγέλους, τρομπέτες, ζώα που παίζουν όργανα και φιγούρες που πετούν.
Ο πνευματικός συμβολισμός και η πλούσια οπτική απεικόνιση του έργου αντανακλά τον πνευματικό συμβολισμό του έργου του με μια ταραχώδη σύνθεση μουσικών, χορευτών και φανταστικών ζώων, όλα δονούμενα προς τα έξω σε ένα κυρίαρχο στροβιλισμό κόκκινου με έντονα λευκά, κίτρινα, μπλε και πράσινα χρώματα.

Ο Μαρκ Σαγκάλ έκανε πολλά έργα για την όπερα και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι εμβληματικές οροφές για το Εβραϊκό Θέατρο Τέχνης της Μόσχας το 1920 και την Όπερα του Παρισιού το 1964 και σκηνικά και κοστούμια για μπαλέτο όπως το Πουλί της Φωτιάς και Δάφνις και Χλόη.

Tο έργο σήμερα ανήκει σε ιδιωτική συλλογή του Gerard L. Cafesjian, εκδότης και ιδρυτής του Κέντρου Τεχνών Cafesjian στην Αρμενία, που το αγόρασε από τον οίκο Sotheby’s το 2007.

Πριν από αυτή την πώληση, παρέμεινε στη Metropolitan Opera Lincoln Center για τέσσερις δεκαετίες.

in.gr