Η σημαντική παρενέργεια που έχει η καφεΐνη στην βιταμίνη D του οργανισμού

Μια νέα μελέτη έδειξε, ότι εάν παίρνετε πολύ καφεΐνη κάθε μέρα μέσω καφέ, αναψυκτικών και άλλων ροφημάτων, τότε επηρεάζετε την ικανότητα του σώματός σας να απορροφήσει την βιταμίνη D.

  • Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για την καφεΐνη και την ικανότητα του οργανισμού να απορροφάει την βιταμίνη D.

Ερευνητές στην Κίνα και τη Βραζιλία συνεργάστηκαν πρόσφατα για να πραγματοποιήσουν μια μελέτη που σύντομα θα δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό International Journal for Vitamin and Nutrition Research. Η μελέτη βασίστηκε σε προηγούμενες έρευνες που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με μείωση της δημιουργίας υποδοχέων βιταμίνης D.

Για περαιτέρω διερεύνηση, αυτή η μελέτη εξέτασε στοιχεία διατροφής από περισσότερους από 13.000 συμμετέχοντες σε μεγάλη έρευνα υγείας και διατροφής που έγινε στις ΗΠΑ μεταξύ του 2005 και του 2006. Στη συνέχεια, αφότου έλαβαν υπόψη μια σειρά άλλων μεταβλητών που σχετίζονται με την υγεία, εξέτασαν τις κλινικές πιθανότητες ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D βασίζεται στην πρόσληψη καφεΐνης.

Αν πίνετε πολλούς καφέδες με καφεΐνη, τότε μειώνετε την απορρόφηση της βιταμίνης D από τον οργανισμό σας

Πράγματι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερη καφεΐνη έπαιρναν οι συμμετέχοντες, τόσο μεγαλύτερες ήταν οι πιθανότητες να παρουσιάσουν ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Στην περίληψη της μελέτης, οι συγγραφείς αναφέρουν με σαφήνεια: «Οι υψηλότερες διαιτητικές προσλήψεις καφεΐνης συσχετίστηκαν με ανεπάρκεια βιταμίνης D σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του αμερικανικού πληθυσμού».

Περιορισμοί της έρευνας

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η καφεΐνη προκαλεί άμεσα αυτήν την παρατηρούμενη ανεπάρκεια βιταμίνης D. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές ποια ήταν τα υγιή επίπεδα καφεΐνης στον γενικό πληθυσμό σε σύγκριση με εκείνα που παρατηρήθηκαν στα άτομα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.

Ένα άλλο ερώτημα μπορεί να είναι το πώς η καφεΐνη επηρεάζει τα επίπεδα βιταμίνης D σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν την μελέτη αφορούσαν άτομα ηλικίας 30 έως 47 ετών.

Πώς θα καταλάβετε αν παίρνετε πολύ καφεΐνη

Η μέγιστη συνιστώμενη ποσότητα καφεΐνης για τους υγιείς ενήλικες είναι συνήθως 400 mg ανά ημέρα. Αν κάποιος καταναλώνει περισσότερη καφεΐνη από αυτή την ποσότητα, τότε έχουμε υπερδοσολογία καφεΐνης. Ωστόσο, η ασφαλής ποσότητα καφεΐνης/ημέρα διαφέρει για τον καθένα ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και τη γενική του υγεία. Αυτό καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε την ακριβή ποσότητα της καφεΐνης που μπορεί να οδηγήσει σε υπερδοσολογία. Για παράδειγμα, οι έφηβοι θα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση ποτών και ροφημάτων με καφεΐνη, ώστε να μην ξεπερνούν συνολικά τα 100 mg καφεΐνης την ημέρα.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει πόση καφεΐνη περιέχεται ανά μερίδα ορισμένων διαδεδομένων ροφημάτων:

Μερίδα (ml) Καφεΐνη (mg)
Καφές φίλτρου (σκέτος) 355 260
Μαύρο τσάι 237 30-80
Αναψυκτικά 355 30-70
Ενεργειακά ποτά (Red Bull) 245 80

Συμπτώματα από υπερβολική καφεΐνη

Οι υψηλές δόσεις καφεΐνης μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή αρρυθμία και επιληπτικές κρίσεις. Αν καταναλώνετε πολλούς καφέδες μέσα στην ημέρα, θα πρέπει να τους μειώσετε αν αισθανθείτε κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα υπερδοσολογίας καφεΐνης.

  • Ζαλάδα
  • Διάρροια
  • Αυξημένη δίψα
  • Αϋπνία
  • Πονοκέφαλο
  • Πυρετός
  • Ευερεθιστότητα

Άλλα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά και απαιτούν άμεση ιατρική περίθαλψη. Αυτά τα πιο σοβαρά συμπτώματα είναι:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Εμετός
  • Ψευδαισθήσεις
  • Σύγχυση
  • Πόνος στο στήθος
  • Ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός ή ταχυκαρδία
  • Ανεξέλεγκτες κινήσεις των μυών
  • Μυικοί σπασμοί

Ακόμα και τα μωρά μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα από υπερβολική δόση καφεΐνης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το μητρικό γάλα περιέχει υπερβολικές ποσότητες καφεΐνης. Μερικά ήπια συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία και συσπάσεις στους μυς, με συνεχή σύσφιξη και στη συνέχεια χαλάρωση. Πιο σοβαρά συμπτώματα στα μωρά είναι ο εμετός, η γρήγορη αναπνοή και το σοκ.

Τι να κάνετε αν νιώσετε συμπτώματα από την πολλή καφεΐνη

Η θεραπεία έχει ως στόχο να αποβληθεί η καφεΐνη από το σώμα και να μειωθούν τα συμπτώματα. Ένας γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει ενεργό άνθρακα, μια τυπική θεραπεία για την υπερβολική δόση φαρμάκων ή ναρκωτικών, που συχνά εμποδίζει την καφεΐνη από το να φτάσει στην γαστρεντερική οδό.

Εάν η καφεΐνη έχει ήδη εισέλθει στον γαστρεντερικό σωλήνα, τότε ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει την λήψη καθαρτικού, ή ακόμα και μια πλύση στομάχου.

Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, τότε μπορείτε απλά να σταματήσετε την κατανάλωση οποιασδήποτε διαιτητικής πηγής καφεΐνης για το υπόλοιπο της ημέρας και να πίνετε αρκετό νερό. Καλό θα σας κάνε επίσης η ήπια σωματική άσκηση και η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο ή μαγνήσιο, όπως μπανάνες και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

iatropedia.gr