Σημαντική η παρουσία των συνεταιρισμών – μελών της ΕΘ.Ε.Α.Σ. στη Food Expo (Photos)

Εντός της ημέρας, ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη έκθεση Τροφίμων και Ποτών της Ν.Α. Ευρώπης (Food Expo) η οποία άνοιξε τις πύλες της το Σάββατο (18/03) στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, όπου είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν από κοντά πάνω από 50.000 ανώτερης ποιότητας και διατροφικής αξίας τρόφιμα και ποτά 1.300 Έλληνες και ξένοι εκθέτες.

 • Ανάμεσα στους εκθέτες βρέθηκαν και συνεταιρισμοί-μέλη της ΕΘ.Ε.Α.Σ., τους οποίους και επισκέφθηκαν μέλη του Προεδρείου και στελέχη της ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Παράλληλα, με την «Food Expo» ολοκληρώνεται και η «Oenotelia», η οποία καλύπτει την πλειοψηφία του ελληνικού αμπελώνα, φιλοξενώντας εκθέτες με τεράστια γκάμα εξοπλισμού γύρω από: το κρασί, τα μηχανήματα εμφιάλωσης, τα συστήματα οινοποίησης, τις συσκευασίες/ετικέτες, τα αξεσουάρ οίνου, αλλά και γκάμα προϊόντων που αφορά τα αποστάγματα. Επίσης, οι επισκέπτες της έκθεσης, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν σε βάθος τις γηγενείς ποικιλίες και τη σύγχρονη ταυτότητα των επώνυμων κρασιών από την Ελλάδα μέσα από τις γευστικές δοκιμές που πραγματοποιούνταν και τις τρεις ημέρες στην Wine Tasting Area της έκθεσης.

Επιπλέον, 500 επιχειρήσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδος έδωσαν το παρών μέσα από τις οργανωμένες συμμετοχές 13 Περιφερειών, 11 Επιμελητηρίων και 4 Δήμων και τα μοναδικής ποιότητας παραδοσιακά προϊόντα τους. Ωστόσο, σημαντική ήταν η παρουσία των συνεταιρισμών της χώρας και των εξαιρετικών προϊόντων τους, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη σημασία και τη δύναμη του συνεργατισμού. Ανάμεσα στους εκθέτες βρέθηκαν και συνεταιρισμοί-μέλη της ΕΘ.Ε.Α.Σ., τους οποίους και επισκέφθηκαν μέλη του Προεδρείου και στελέχη της ΕΘ.Ε.Α.Σ.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, ο Αντιπρόεδρος, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης, αλλά και η Διευθύντρια Συνεργατισμού και Δημοσίων Σχέσεων, κα. Μαρία Δημήτραινα επισκέφθηκαν τα περίπτερα των μελών μας και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί τους, τόσο για την ποιότητα και την εκλεκτή γεύση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, όσο και για τους προβληματισμούς και τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων συνεταιρισμών – μελών μας συμμετείχαν οι εξής:

 •  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ”ΠΙNΔΟΣ”

 • ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ Α.Ε.Σ. ΑΕ
 • ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΚΡΟΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
 • ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ ΑΕΣ Α.Ε.
 • ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ ΕΝΙΑΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΑΜΟΥ
 • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ”ΕΝΙΠΕΑΣ”

 • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
 • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΔΕΝΔΡΩΝ ”ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ”
 • ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. (ΕΑΣΘ)

 • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΟΡΥΖΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ Α’
 • ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ – ΡΕΑ
 • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ

 • ZOINOS WINERY
 • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ – ΑΓΡΙΝΙΟΥ
 • ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΑΣ ΔΡΑΜΑΣ
 • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ

Επιπλέον στην έκθεση της «Food Expo», φιλοξενήθηκαν τα Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε προϊόντα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης».

To πρόγραμμα προώθησης «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη σφραγίδα «Enjoy it’ s from Europe», μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τα προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. και να ενημερωθούμε για τους συνεταιρισμούς παραγωγών ανά την Ελλάδα.

Να αναφέρουμε, επίσης πως στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος μίλησε για τα ποσοστά – ρεκόρ των εξαγωγών που καταγράφηκαν την περασμένη χρονιά. «Οι προσπάθειες που καταβάλλουν εδώ και χρόνια οι Έλληνες εξαγωγείς αποδίδουν πλέον καρπούς».

Οι εξαγωγές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο φτάνοντας τα 55 δισ. ευρώ το 2022 με τις εξαγωγές τροφίμων και ποτών να φτάνουν τα 8,1 δισ. ευρώ, για πρώτη φορά στην ιστορία. Τα παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων ήταν η σημαντικότερη κατηγορία τροφίμων με εξαγωγές ύψους 1,5 δισ. ευρώ το 2022 και μερίδιο 18,5% στο σύνολο, και τους καρπούς και τα φρούτα νωπά να ακολουθούν με 15,2% και εξαγωγές 1,2 δισ. ευρώ. Επίσης, πολύ σημαντικοί είναι οι κλάδοι των γαλακτοκομικών και των λιπών και ελαίων με εξαγωγές πάνω από 1 δισ. ευρώ και μερίδιο 13,8% και 13,5% αντίστοιχα. Τέλος, οι εξαγωγές ψαριών ανήλθαν σε 921,5 εκατ. ευρώ έχοντας μερίδιο 11,3% στο σύνολο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός στην ομιλία του, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τα περίπτερα της έκθεσης.

etheas.gr