Στο «σημείο μηδέν»

Η ιστορία κάνει κύκλους, ως γνωστόν.

  • Και είναι εξίσου γνωστό το ποιος και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει…

Αυτό, ως εισαγωγή, για να περάσουμε τώρα στην ουσία του θέματός μας, που είναι η επίσης γνωστή Μαλθουσιανή θεωρία (θυμάμαι που την μας είχαν βάλει διαγώνισμα στην Β’ Λυκείου, ..εκείνα τα ωραία χρόνια!)

Ο Thomas Malthus διατύπωσε αυτή τη θεωρία το 1798, όταν υποστήριξε ότι ο πληθυσμός της γης αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο (1, 2, 4, 8, 16, 32…), ενώ τα διαθέσιμα τρόφιμα με αριθμητική πρόοδο(1, 2, 3, 4, 5, 6…).

Αυτό καθιστά αδύνατη την ικανοποίηση των αναγκών επιβίωσης. Έτσι, ισχυρίζονταν ότι αν ο πληθυσμός αφήνονταν να αυξάνεται ανεξέλεγκτα σύντομα ο πληθυσμός θα εξαντλούσε τις διαθέσιμες πηγές τροφίμων με αποτέλεσμα την αύξηση της εξαθλίωσης, της φτώχειας και του αγώνα για την επιβίωση. Τα παραπάνω σύμφωνα με τον Μάλθους αποφεύγονται από δύο μεγάλες κατηγορίες παραγόντων τους  οποίους ονόμασε προληπτικούς και θετικούς.

Οι προληπτικοί έλεγχοι αναφέρονται σε τρόπους που περιορίζουν την αναπαραγωγή όπως  αγαμία, χρήση αντισυλληπτικών κλπ. Οι θετικοί έλεγχοι αναφέρονται σε περιστατικά που αυξάνουν τους θανάτους των ατόμων πριν εισέλθουν σε αναπαραγωγική ηλικία ή σε επιδημίες που αφανίζουν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού προκαλώντας μείωση του συνολικού πληθυσμού όπως πόλεμοι, επιδημίες, λιμοί.

Με απλά λόγια, ο Μάλθους είχε πει ότι οι μεγάλες καταστροφές και οι επιδημίες, …έχουν και τη θετική τους πλευρά, καθώς «μαζεύουν» τον πληθυσμό, άρα οι εναπομείναντες …μπορούν να συνεχίσουν.

Κυνικά και «ξεδιάντροπα», αλλά αυτό είπε.

Η ανθρωπότητα, βέβαια, από τότε έκανε άλματα προόδου. Όμως, ούτε τη φτώχεια κατάφερε να αντιμετωπίσει ούτε την πείνα και την έλλειψη τροφίμων. Και, φυσικά, η ανθρωπότητα, που κατέκτησε το διάστημα και τόσα τεχνολογικά θαύματα έχει πετύχει, δείχνει σήμερα να είναι αδύναμη, ευάλωτη και τρομοκρατημένη μπροστά σε έναν αόρατο εχθρό, σε έναν (κορωνο)ιό.

Δεν υπονοώ κάτι επικαλούμενος και υπενθυμίζοντας την παραπάνω θεωρία. Διαπιστώνω μόνο ότι τόσους αιώνες μετά και ύστερα από όλη αυτή την πρόοδο, …στο σημείο μηδέν εξακολουθούμε να βρισκόμαστε!

 «Agrinio 365» Media Group | Φώτης Μπερίκος