Σιμιγδαλένιος χαλβάς με πορτοκάλι και σοκολάτα

ΥΛΙΚΑ

Για το χαλβά:

380 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

250 ml ηλιέλαιο

Ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια

2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

1 κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο

100 γρ. κράνμπερις

50 γρ. φιλέ αμυγδάλου

 

Για το σιρόπι:

1 lt νερό

300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

 

Για το σερβίρισμα:

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Βάζουμε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε το νερό, ρίχνουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει για 5 λεπτά περίπου. Μόλις είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη.
2Στη συνέχεια βάζουμε μία δεύτερη μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και έπειτα το σιμιγδάλι. Το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας το συχνά για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
3Αδειάζουμε σε δόσεις το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει. Έπειτα βάζουμε το χυμό και το ξύσμα από τα πορτοκάλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
4Τέλος κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα κράνμπερις, το αμύγδαλο, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε ώστε να πάνε παντού.
5Παίρνουμε μία φόρμα για κεικ 20 εκ. περίπου και με τη βοήθεια ενός πινέλου, την αλείφουμε με ελαιόλαδο.
6Αδειάζουμε το μείγμα του χαλβά μέσα στη φόρμα και με ένα κουτάλι πατάμε ελαφρώς το μείγμα ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα μέσα στο σκεύος.
7Αφήνουμε το χαλβά στην άκρη για 2 ½ – 3 ώρες περίπου μέχρι να κρυώσει και να σφίξει τελείως.
8Ξεφορμάρουμε το χαλβά, περιχύνουμε με λιωμένη σοκολάτα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
giorgostsoulis.com