Τα Σκλάβαινα είναι ένα μικρό χωριό βορειοανατολικά του Παλαίρου στις παρυφές των Ακαρνανικών βουνών. Η απόσταση από τον Πάλαιρο είναι έξι χιλιόμετρα. Είναι χτισμένο πάνω σε ένα λόφο και δεσπόζει σε όλη την περιοχή. Το χωρίο ήταν ανέκαθεν μικρό και οι μαρτυρίες και οι αναφορές γι’ αυτό μικρές…
- Το σημερινό χωριό χτίστηκε πριν από περίπου 170 χρόνια από κατοίκους του παλιού χωριού. Το παλιό χωρίο, το Παλιοχώρι όπως το λένε οι κάτοικοι βρίσκονταν νοτιοδυτικά του σημερινού σε περίπου δύο χιλιόμετρα απόσταση. Εκεί βρίσκονται και τα ερείπια της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής.
Ο ενοριακός ναός του χωριού χτισμένος πάνω στον τάφο του Αγίου Βλάσιου στο κέντρο του χωριού. Ο τάφος του Αγίου βρέθηκε εκεί ύστερα από όραμα. Ο Άγιος Βλάσιος θάφτηκε εκεί που μαρτύρησε. Ο Άγιος ζούσε σε σκήτη κοντά στο παλιό χωριό και μαρτύρησε από πειρατές την ίδια εποχή που κατέστρεψαν το χωριό το 10ο με 11ο αι. ο Άγιος αυτόν ήταν άγνωστος μέχρι τότε και ονομάστηκε Άγιος Βλάσιος ο εκ Σκλαβαίνης Ακαρνανίας.
Ο βίος του Αγίου δεν είναι γνωστός. Στην δεύτερη δεκαετία του 20ού αι. πολλοί κάτοικοι του χωριού έβλεπαν στα όνειρά τους τον Άγιο να τους λέει το όνομά του και να υποδεικνύει το μέρος που είναι θαμμένα τα οστά του. πολλές φορές ο Άγιος εμφανίστηκε και σε οράματα όπως στη γερόντισσα Ευφροσύνη Κατσαρά που της διηγήθηκε ότι τον βασάνισαν της υπέδειξε το σημείο σημαδεύοντας το με κύκλο και της είπε τι θα βρουν στον τάφο του. Η εκσκαφή έγινε το Σεπτέμβριο 1823 και βρέθηκαν τα οστά του Αγίου που ευωδίαζαν, καθώς και τα καρφιά του μαρτυρίου του, επίσης μέσα βρέθηκε και ένας σιδερένιος σταυρό. Από πάνω υπήρχε μια πέτρινη πλάκα με την χρονολογία 1006.
Η κάρα του Αγίου όμως δεν βρέθηκε και το βράδυ ο Άγιος παρουσιάστηκε πάλι στη γερόντισσα και της είπε να ψάξουν πιο βαθιά. Έτσι έγινε και βρέθηκε και η κάρα του Αγίου. Ιερέας του χωριού τότε ήταν ο Κωνσταντίνος Συκιώτης από τον Πάλαιρο όπου μαζί με την εκκλησιαστική επιτροπή πρωτοστατούσε. Τελικά ο ναός ανεγέρθηκε το 1926 πάνω στον τάφο του Αγίου.
Μετά από αυτό άρχισε η συγκέντρωση χρημάτων για την οικοδόμηση ναού. Σε λίγο επισκέφτηκε και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος τα Σκλάβαινα και αφού εξέτασε τα γεγονότα έδωσε την άδειά του για την ανέγερση του ναού. Επίσης έδωσε την άδειά του για τη διενέργεια εράνου στα γύρω χωριά προς ανέγερση ναού. Ο Μητροπολίτης διατύπωσε την υπόθεση ότι εκεί ήταν κάποτε μοναστήρι και σε αυτό μόναζε ο Άγιος Βλάσιος. Έγινε έρανος σε πολλά χωριά του Ξηρομέρου και άρχισε να κατασκευάζεται ο ναός. Τελικά ο ναός χτίστηκε το 1926 και μέσα κλείστηκε ο τάφος του Αγίου. Λέγεται ότι πολλές φορές ο Άγιος υποδείκνυε στη γερόντισσα Ευφροσύνη σε ποιους πρέπει να πάει να ζητήσει χρήματα.
Την εικόνα του Αγίου με δαπάνη του φαρμακοποιού Κωνσταντίνου Ζερβού το 1928. ο αγιογράφος όμως ζωγράφισε τον Άγιο ως Επίσκοπο, όπως ήταν ο Άγιος Βλάσιος Επίσκοπος Σεβαστείας και στα άλλα χαρακτηριστικά σύμφωνα με τα λεγόμενα της γερόντισσας. Η εικόνα του αγίου σώζεται ακόμα στον ναό του Αγίου. Από το Μεγανήσι είναι οι εικόνες του τέμπλου. Οι κάτοικοι έφτιαχναν καινούργιο ναό και τις εικόνες από τον παλιό της δώρησαν στη γερόντισσα Ευφροσύνη που πήγε και τις ζήτησε ύστερα από εντολή του Αγίου που της εμφανίστηκε σε όραμα.
Από τότε ο Άγιος Βλάσιος λατρεύεται ιδιαίτερα στην περιοχή και αφηγούνται πολλά θαύματα του Αγίου. Ο Άγιος πιθανόν να ήταν αρχιμανδρίτης γιατί με αυτή τη μορφή εμφανίζονταν στην γερόντισσα. Πιθανόν ηγούμενος σε μοναστήρι. Εκεί κοντά στο ναό σώζονται θεμελιώσεις κτηρίων που σύμφωνα με την παράδοση ήταν μοναστήρι και το οποίο κατέστρεψαν οι πειρατές. Στα ερείπια αυτά βρέθηκαν υπολείμματα φωτιάς και καμένου σιταριού. Μετά από αυτά πιστεύεται ότι πρόκειται για τοπικό Άγιο που δεν σχετίζεται με τον Άγιο Βλάσιο εκ Σεβαστείας. Επειδή δεν ήταν γνωστή η μέρα του μαρτυρίου του αρχικά επικράτησε να εορτάζεται την ημέρα της εμφανίσεώς του στις 11 Φεβρουαρίου ημέρα την οποία εορτάζεται και ο Άγιος Βλάσιος εκ Σεβαστείας. Αργότερα καθιερώθηκε ως ημέρα εορτής του η 5η Σεπτεμβρίου, η ημέρα της πρώτης εμφανίσεώς του, όπου με το παλιό ημερολόγιο ήταν η 23η Αυγούστου.
ΣΟ – akarnanika.blogspot.com
Σχετικά Άρθρα
Μεσολόγγι: Στην Κατοχή θανατώθηκε κοπάδι που νόσησε από Ευλογιά Αιγοπροβάτων
Μεσολόγγι: Προχωρούν τα Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Δήμου
Στο Νοσοκομείο Αγρινίου, 4 τραυματίες, μετά από σφοδρή σύγκρουση στον Κόμβο Συκιάς