Η εκπαίδευση του σκύλου δεν περιορίζεται μόνο στο να μάθει κάποιες χρηστικές εντολές. Είναι ένας συνδυασμός ενεργειών, που σκοπό έχουν να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του μικρού μας φίλου. Οι βασικές εκπαιδεύσεις και ο τρόπος για γρήγορα αποτελέσματα
- Κάθε κηδεμόνας σκύλου είναι καλό, να έχει ως πρώτη προτεραιότητα την «παιδεία» του μικρού του φίλου.
Η εκπαίδευση του σκύλου, ίσως για πολλούς να είναι παρεξηγημένη.
«Κάποιοι είναι διστακτικοί – και κάποιοι άλλοι ακόμη και αρνητικοί– στο να εκπαιδεύσουν τον σκύλο τους, πιστεύοντας ότι, είτε οι μέθοδοι είναι αμφιλεγόμενες, είτε δεν προσφέρει κάτι, ή ότι η εκπαίδευση αφορά μόνο τους σκύλους που παρουσιάζουν κάποια «προβληματική» συμπεριφορά, η οποία πρέπει να διορθωθεί. Τα πράγματα είναι απλά», ξεκαθαρίζει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.
Απαντά σε τρεις βασικές απορίες, που συνήθως εκφράζονται, προκειμένου κάθε κηδεμόνας να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του.
1. Ποιες είναι οι βασικές εκπαιδεύσεις που μπορούμε να προσφέρουμε σε έναν σκύλο;
● Η προεκπαίδευση: γίνεται όσο ο σκύλος είναι ακόμη κουτάβι, και αφορά την επίλυση προβλημάτων, όπως η τουαλέτα, τα δαγκώματα, οι ζημιές και το άγχος αποχωρισμού.
● Η βασική εκπαίδευση: δεν αποσκοπούμε στο να κάνουμε τον σκύλο μας ρομπότ, αλλά να του μάθουμε κάποιες χρηστικές εντολές, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να επικοινωνεί και να συνεργάζεται μαζί μας σε ένα άλλο επίπεδο.
Η βασική εκπαίδευση είναι γνώση, η οποία διευρύνει τους ορίζοντες του σκύλου και τον βοηθά να διαχειρίζεται κάποιες καταστάσεις. Συμβάλλει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του -μέσω της επιβράβευσης-, του προσφέρει πλήθος πνευματικών ερεθισμάτων και, τέλος, συμβάλλει στο χτίσιμο μιας υγιούς σχέσης μαζί του.
● Η διόρθωση συμπεριφοράς: πετυχαίνουμε μια σαφή καθοδήγηση του σκύλου για το πώς θέλουμε, ή πρέπει, να συμπεριφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
● Η εκπαίδευση για φύλαξη: προϋποθέτει πολλά, γι’ αυτό -αν γίνει- θα πρέπει να γίνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, και από την πλευρά του εκπαιδευτή, και από την πλευρά του κηδεμόνα.
2. Είναι, άραγε, αναγκαίο να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου;
Γνωρίζοντας όλα όσα προαναφέραμε, θα λέγαμε συνοπτικά ότι με την εκπαίδευση:
– Καθοδηγούμε ένα κουτάβι να μάθει τους κανόνες του σπιτιού, να κοινωνικοποιηθεί, να επικοινωνεί με τον κηδεμόνα του σε μια υγιή βάση.
– Βοηθάμε έναν φοβικό σκύλο να ανοιχτεί, και να αποκτήσει εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση.
– Μειώνουμε το στρες και την ανασφάλεια ενός επιθετικού σκύλου, μαθαίνοντάς του να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του και να ηρεμεί.
– Βοηθάμε έναν κακοποιημένο σκύλο να ξεπεράσει τα τραυματικά βιώματά του, ώστε να μπορέσει να απολαύσει και πάλι τη ζωή.
– Βοηθάμε έναν σκύλο να εγκλιματιστεί σε ένα καινούργιο περιβάλλον.
– Ικανοποιούμε το ένστικτο του σκύλου για μάθηση.
Και, τέλος, οξύνουμε την αντίληψη και τις πνευματικές του δυνατότητες, προσφέροντάς του περισσότερη γνώση.
Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι η εκπαίδευση -εάν γίνει με τον σωστό τρόπο- μόνο θετική συμβολή μπορεί να έχει στη σχέση κηδεμόνα – σκύλου.
3. Πόσο εύκολο είναι να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου;
Η εκπαίδευση είναι εύκολη, γιατί οι σκύλοι είναι απλοί!
Η διαδικασία είναι -ή θα πρέπει να είναι- διασκεδαστική και εκπαιδευτική, τόσο για τον σκύλο, όσο και για τον κηδεμόνα.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ισχύουν πέντε κανόνες, ώστε να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας αποτελεσματικά, χωρίς άγχος και σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι κανόνες είναι οι εξής:
1. Μαθαίνω τη ψυχολογία του σκύλου μου: Πρώτα μαθαίνουμε πώς λειτουργεί σκύλος μας και μετά ξεκινάμε να τον εκπαιδεύσουμε. Πρέπει να μάθουμε γιατί οι σκύλοι κάνουν κάποια πράγματα, ποια ένστικτα κρύβονται πίσω από αυτά, και, στη συνέχεια, μπαίνουμε στη διαδικασία να διαμορφώσουμε τη συμπεριφορά του προς το καλύτερο.
2. Μαθαίνω τις ανάγκες και τα όρια του σκύλου μου: Ως κηδεμόνας πρέπει να είμαι σε θέση να γνωρίζω πότε ο σκύλος μου κουράστηκε ή χρειάζεται περισσότερη εκτόνωση, ή άλλο τρόπο διδασκαλίας.
3. Είμαι ήρεμος και σίγουρος: Όταν προβάλλω ηρεμία και ενέργεια σιγουριάς και αυτοπεποίθησης, ο σκύλος αντιλαμβάνεται ότι έχω τον έλεγχο και μπορώ να τον καθοδηγήσω με ασφάλεια και υπευθυνότητα.
4. Είμαι συνεπής: Η συνέπεια δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας σε όλους: ανθρώπους και ζώα. Όταν διορθώνω, για παράδειγμα, μια συμπεριφορά με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά που πρέπει, ο σκύλος καταλαβαίνει καλύτερα αυτό που του ζητάω, οπότε ανταποκρίνεται πιο γρήγορα.
5. Κάθε στιγμή είναι στιγμή εκπαίδευσης: Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του σκύλου μας, δεν τον κλείνουμε σε ένα δωμάτιο, και όταν είναι η “κατάλληλη ώρα” κι έχουμε όρεξη, αρχίζουμε τις εντολές… Η εκπαίδευση γίνεται παντού: στο σπίτι, στον δρόμο, στη βόλτα, με πραγματικά ερεθίσματα και κάθε φορά που απαιτείται.
Αυτό που είναι σημαντικό να έχουμε όλοι στο μυαλό μας, είναι ότι μπορούμε να πειθαρχήσουμε τον σκύλο μας, χωρίς να γίνουμε αυταρχικοί. Δεν χρειάζεται, ούτε βία, ούτε επιβολή. Με εργαλεία μας τη συνέπεια και την επανάληψη, τον καθοδηγούμε στο πώς να κάνει κάποια πράγματα σωστά.
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την κα Γρυπάρη: «Στόχος μέσα από αυτή τη διαδικασία, είναι να χτίσουμε και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη του προς εμάς. Γιατί μπορεί η αγάπη του σκύλου προς τον άνθρωπο να είναι έμφυτη, όμως η εμπιστοσύνη κερδίζεται!».
- Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο
- είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.
ygeiamou.gr
Σχετικά Άρθρα
Ανδρέας Παπανδρέου σε Κώστα Λαλιώτη: «Να μην πάει το κόμμα στον Σημίτη»
Ευρυτανία: Άφησε τις Η.Π.Α. και επέστρεψε στις… ρίζες του!
Ο Α.Ε.Κ.τζής Πρόεδρος του «Deal» κέρδισε 4 αντί για 16 χιλ. ευρώ!