Σοφία Σακοράφα: «Υποβάθμιση των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου»

Ερώτηση κατατέθηκε από την Βουλευτή του ΜεΡΑ25  Σ. Σακοράφα για την υποβάθμιση των Δομών Υγείας που επιχειρείται από την Κυβέρνηση στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

  • Καλεί τον Υπουργό να ακούσει τις εκπεφρασμένες αντιρρήσεις της κοινωνίας και τον φορέων και να  αποσύρει τα σχέδια υποβάθμισης των δύο μεγάλων νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου που βρίσκονται σε εξέλιξη , επειδή είναι ο μεγαλύτερος νομός της χώρας, με ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και περισσότερο από 200.000 χρήστες.

Η μόνη επιλογή που έχει η Κυβέρνηση είναι η ενίσχυση των δύο Γ.Ν. και όχι το αντίθετο.


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ

Της Βουλευτής (Β3΄ Νότιος Τομέας Αθηνών) ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα

Προς : Υπουργό Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη.

Θέμα : Υποβάθμιση των δομών Υγείας στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Στην Αιτωλοακαρνανία φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο της Κυβέρνησης για υποβάθμιση των δομών Υγείας,  και ιδιαίτερα των Νοσοκομείων του Νομού, ακόμα και μετατροπή των Περιφερειακών Νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο νομό της χώρας, όπου τα δύο Γενικά Νοσοκομεία που διαθέτει εξυπηρετούν τις ανάγκες περισσότερων από 200.000 μονίμων κατοίκων.

Η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής υποβάθμισης των δύο νοσοκομείων έχει δημιουργήσει ήδη μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία (πολίτες, γιατροί, εργαζόμενοι νοσοκομείων, φορείς  κλπ.), που εκφράζουν με αγωνία την αντίθεσή τους,  και με κοινό όλων αίτημα την αναβάθμιση και την αδιάλειπτη και απρόσκοπτη λειτουργία και των δύο νοσοκομείων.

Δυστυχώς, όμως δεν φαίνεται να αναστρέφεται η διαρκής πορεία υποβάθμισης του Γ.Ν. Μεσολογγίου και υπερφόρτωσης του Γ.Ν. Αγρινίου, με συνεχείς ανορθολογικές επιλογές και μεθόδους (αλλεπάλληλες μετακινήσεις γιατρών, εικονικές τοποθετήσεις ιατρικού προσωπικού που δεν παρουσιάζεται ποτέ, παράνομες μετατροπές ειδικοτήτων  γιατρών, όπως στο Γ.Ν Μεσολογγίου,  που ενώ έχουν προληφθεί με συγκεκριμένη ειδικότητα, καλούνται να πάρουν εσπευσμένα και βεβιασμένα και άλλη ειδικότητα, ενώ έχουν ήδη μετακινηθεί στο άλλο νοσοκομείο κλπ. κλπ.). Το σύστημα παραλογισμού συμπληρώνεται από τις συνεχείς ρουσφετολογικές παρεμβάσεις για μικροπολιτικές εξυπηρετήσεις μετακινήσεων εργαζομένων από και προς άλλα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα, το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν. Μεσολογγίου έχει και εγγράφως καταγγείλει την αναστάτωση στη λειτουργία του, εξαιτίας αποφάσεων του κ. Διοικητή για μετακινήσεις και αλλαγές Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων, χωρίς οιαδήποτε αντίστοιχη υπηρεσιακή ή διοικητική εισήγηση.

Εντωμεταξύ, ολόκληρος ο νομός εξυπηρετείται με προφανώς ανεπαρκές και ελλειμματικό σύστημα εφημεριών εκ περιτροπής : κάθε Δευτέρα Τετάρτη και Παρασκευή από το νοσοκομείο Αγρινίου και κάθε Τρίτη και Πέμπτη από το νοσοκομείο Μεσολογγίου. Επίσης και στα δύο νοσοκομεία οι χειρουργικές κλινικές απλώς υπολειτουργούν.

Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε τολμηρές παρεμβάσεις “επειδή τα περιφερειακά νοσοκομεία δεν πρόσφεραν την ποιότητα φροντίδας που θέλαμε”, στη συγκεκριμένη περίπτωση υλοποιείται με την υποβάθμιση των περιφερειακών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας, ενώ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, λόγω έκτασης αλλά και των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών του, έχει απόλυτη ανάγκη και από τα δύο Γενικά Νοσοκομεία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Υπάρχει η κυβερνητική πρόθεση για άμεση κάλυψη των μεγάλων κενών ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δύο Νοσοκομεία του Νομού Αιτωλοακαρνανίας (ΓΝ Μεσολογγίου και ΓΝ Αγρινίου) ;
  2. Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες που θα προβείτε, προκειμένου να προστατέψετε άμεσα την Δημόσια Υγεία στον μεγαλύτερο νομό της χώρας ;
  3. Με ποιον τρόπο (κατά προτίμηση όχι απλώς  προφορικό) μπορείτε να διαβεβαιώσετε την τοπική κοινωνία ότι δεν αποτελεί κυβερνητική επιλογή η υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου σε Κέντρο Υγείας ;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Σοφία  Σακοράφα