Η Σοφία Υφαντή στον Antenna Star για τη Δράση «Η Τέχνη της Άλεσης» (Ηχητικό)

Για τη Διαδραστική Αφήγηση από το Παρελθόν στο Παρόν «Η Τέχνη της Άλεσης», η οποία διοργανώνεται από το Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ. (Ινστιτούτο Δημιουργικότητας – Έρευνας – Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου), μίλησε η Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Σοφία Υφαντή στον Antenna Star 103.5 και την εκπομπή «Αυτή είναι η ζωή» με τη Νάντια Μπούτα.

  • Μετά από μια σύντομη αναφορά στην ίδρυση και τους σκοπούς του Ινστιτούτου, η κ. Υφαντή αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολύ ενδιαφέρουσα δράση η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 25 και 26 Ιουνίου, υλοποιώντας πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασια με τον Δήμο Θέρμου και τη ΛΕΜΑΘ, με σκοπό τη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της Άυλης πολιτιστικής Κληρονομιάς, και επίκεντρο την διαχρονική  αξία κύκλου της άλεσης.

Πεζοπορώντας στου Μουτάφη – Σάββατο 25 Ιουνίου 

Ώρα συνάντησης 8:00 στην Πλατεία Θέρμου, μετάβαση με λεωφορείο στην Πλατεία της Αετόπετρας και επιστροφή στην πλατεία του Θέρμου στις 12.00.

Το θεματικό μονοπάτι στην Αετόπετρα Θέρμου αποτελεί το αφήγημα του κύκλου της άλεσης για την εκκίνηση ενός διήμερου δράσεων το Σάββατο 25 Ιουνίου 2002.

Σε μια αφηγηματική διαδρομή 5 χιλιομέτρων στο παλιό Αποκουρήτικο καλντερίμι Αετόπετρα – Μουτάφη ξεδιπλώνεται ένα τοπίο που στο παρελθόν ήταν αφιερωμένο στην καλλιέργεια σιτηρών, στο αλώνισμα και στην άλεση. Κατα τη διάρκεια της διαδρομής θα ακουστούν ιστορίες για το κύκλο της άλεσης  και θα υπάρχουν και άλλα δρώμενα.

Αφήγηση Παραμυθιών και Μουσική Παράσταση – Σάββατο, 25 Ιουνίου, ώρα έναρξης 8.30

Μύλος Κασσάνδρας, Θέρμο

Το ίδιο βράδυ στον Μύλο της Κασσάνδρας, η Δέσποινα Δαμιανού θα αφηγηθεί παραμύθια για τους μύλους και θα ακολουθήσει μουσική παράσταση με τους Γιώργο Καγιαλίκο και την Ιφιγένεια Κορολόγου, και με τη συμμετοχή της Αντζελας Βασιλακοπούλου στο μαντολινο, όπου κυριαρχεί το υπέροχο τραγούδι του δίσκου «Η Μυλωνού», καθώς και άλλα αγαπημένων γνωστών συνθετών, που θα φέρουν αρώματα και ήχους από περασμένα χρόνια.

Εκπαιδευτικά Εργαστήρια για την «Τέχνη της Άλεσης» – Κυριακή, 26 Ιουνίου, ώρα έναρξης 10:30

Μύλος Στούκα, Θέρμο

Η δεύτερη μέρα θα είναι αφιερωμένη στα μυστικά της «Τέχνης της Άλεσης» στον Μύλο του Στούκα, για τους μικρούς και μεγάλους, όπου οι Μυλολόγοι από την ελληνική ομάδα TIMS θα μιλήσουν για την διαφύλαξη και ανάδειξη της «τέχνης της Άλεσης», ως στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς και θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά.

Θα στηθεί ένα μικρό εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους φίλους που θα γίνει επίδειξη άλεσης σιτηρών από το μυλωνά Χρήστο Ρέντζη, εργαστήρι ζυμώματος και χυλοπίτας, αφήγηση μικρού παραμυθιού σχετικού με την άλεση για τους μικρούς μας φίλους από την Δέσποινα Δαμιανού και τέλος αναπαράσταση και αποτύπωση της εμπειρίας σε ζωγραφιές και πηλό από τους μικρούς φίλους.

Ο μύλος βρίσκεται στον δρόμο για το Πετροχώρι.

Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στις δράσεις, επικοινωνήστε με το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας – Έρευνας – Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.) στο Facebook ή στείλτε μήνυμα στο 6944-541242.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της κ. Σοφίας Υφαντή στον Antenna Star 103.5:

Δείτε το Video της Δράσης «Η Τέχνη της Άλεσης»

Μια Διαδραστική Αφήγηση από το Παρελθόν στο Παρόν