Σούπα κολοκύθας με κάστανα και τραγανή πανσέτα

Συστατικά

  • 500 γρ. κολοκύθα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 260 γρ. κάστανα, βρασμένα και ξεφλουδισμένα
  • 1 λίτρο κύβο κότας
  • 1 κ.γ. μείγμα 5 spices
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 125 γρ. πανσέτα, χοντρές φέτες, κομμένες σε μικρές, φαρδιές λωρίδες

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
  • Βάζουμε την κολοκύθα και το κρεμμύδι σε ένα ταψί αρκετά μεγάλο ώστε να χωράνε άνετα σε μία στρώση. Περιχύνουμε τα λαχανικά με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε τα λαχανικά μέχρι να είναι εντελώς τρυφερά, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα κάθε 15 λεπτά.
  • Αυτό θα πάρει περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα. Καλό είναι να τα έχουμε σκεπάσει με λίγο αλουμινόχαρτο για να μην πάρουν χρώμα.
  • Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε, μαζί με τα τυχόν υγρά που έχουν βγάλει σε μία κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα τα κάστανα και 3 κούπες ζωμό κοτόπουλου.
  • Φέρνουμε τη σούπα σε βρασμό σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μπαχαρικών, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε και ανακατεύουμε συχνά για 20 έως 30 λεπτά, μέχρι τα κάστανα να μαλακώσουν εντελώς.
  • Αφαιρούμε τη σούπα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Πολτοποιούμε τη σούπα σε ένα μπλέντερ ή στον μύλο λαχανικών. Στο σημείο αυτό μπορούμε να την αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για 2-3 μέρες πριν την σερβίρουμε.
  • Στη συνέχεια αν την περάσαμε από το μπλέντερ την επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 επιπλέον κούπα από το ζωμό και 3/4 της κούπας κρέμα γάλακτος.
  • Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε τη σούπα και δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι επιπλέον.
  • Παράλληλα βάζουμε την πανσέτα σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και ζεσταίνουμε σε μέτρια-υψηλή φωτιά.
  • Σοτάρουμε, ανακατεύοντας συχνά την πανσέτα, μέχρι να αρχίσει να γίνεται τραγανή.
  • Βγάζουμε από τη φωτιά.
  • Για να σερβίρουμε τη σούπα, προσθέτουμε λίγη από την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος στην κάθε μερίδα και γαρνίρουμε το καθένα πιάτο με μερικές από τις τραγανές πανσέτες.

akispetretzikis.com