Σούπα με θαλασσινά

Η πιο νόστιμη νηστίσιμη σούπα που έχετε δοκιμάσει με καραβίδες, γαρίδες, αχιβάδες, γυαλιστερές και κυδώνια σε συνδυασμό με σαφράν.

10′ προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10′

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Βάζουμε το σαφράν σε μισό φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε να βγάλει το χρώμα του.
  2. Με μια ξύλινη οδοντογλυφίδα αφαιρούμε το εντεράκι από τις γαρίδες και τις καραβίδες, από το άνοιγμα που έχει το κέλυφος κάτω από το κεφάλι.
  3. Σε βαθύ τηγάνι με καπάκι ή σε χαμηλή κατσαρόλα βάζουμε τις γυαλιστερές, τα κυδώνια και τις αχιβάδες με 1 ποτήρι νερό.
  4. Βάζουμε το σκεύος στη φωτιά σκεπασμένο με το καπάκι, για να ανοίξουν τα όστρακα, να αχνιστούν. Μόλις ανοίξουν, τα αποσύρουμε και τα καθαρίζουμε. Κρατάμε τα ψαχνά κατά μέρος. Όσα όστρακα δεν ανοίξουν, τα πετάμε.
  5. Ρίχνουμε στο σκεύος (όπως είναι με το ζωμό από τα όστρακα) τις γαρίδες και τις καραβίδες. Τις αφήνουμε να ζεματιστούν για 4 – 5 λεπτά και τις αποσύρουμε. Τις καθαρίζουμε, κόβουμε τα ψαχνά σε μικρά κομμάτια και τα κρατάμε κατά μέρος.
  6. Σουρώνουμε το ζουμί από ψιλό σουρωτήρι στρωμένο με πετσέτα.
  7. Σε μια καθαρή κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκορδάκια. Όταν μαραθούν, σβήνουμε με το κρασί.
  8. Ανακατεύουμε για λίγο και ρίχνουμε το νερό με το σαφράν και το σουρωμένο ζουμί. Αν είναι λίγα τα υγρά, προσθέτουμε και νερό.
  9. Αλατίζουμε ελαφρώς, ρίχνουμε το ρύζι ή το ζυμαρικό (αν βάλουμε) και βράζουμε μέχρι να μισογίνει.
  10. Ρίχνουμε τα ψαχνά των οστράκων και, όταν βράσουν λίγο, προσθέτουμε τα ψαχνά των γαρίδων και των καραβίδων και συνεχίζουμε ακόμα 1 – 2 λεπτά το βράσιμο.
  11. Δοκιμάζουμε το αλάτι, βάζουμε μπόλικο πιπέρι και σερβίρουμε τη σούπα πασπαλισμένη με φρέσκο άνηθο.
gastronomos.gr