Σουτζουκάκια Σμυρνέικα

Συστατικά

  • Για τα σουτζουκάκια
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • 80γρ. (περίπου 4 φέτες) ψωμί 2-3 ημερών χωρίς κόρα
  • 1 ½ φλ. κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά κύμινο αλεσμένο
  • 1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
  • αλάτι
  • ½ περίπου φλ. ελαιόλαδο (για να τα αλείψετε)
  • Για τη σάλτσα ντομάτας
  • 1 κιλό τριμμένες ντομάτες (συσκευασμένες)
  • 500γρ. ντομάτα περαστή (πασάτα)
  • 1 κουταλιά πάστα ντομάτας
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • όσο κρασί μείνει από τα σουτζουκάκια
  • 1 κουταλάκι κύμινο
  • ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • αλάτι

Βήματα

 Βήμα 1 Βάζετε το ψωμί σε ένα μπολ να φουσκώσει σε ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τον κιμά, τα σκόρδα, το κρεμμύδι, κύμινο, μαύρο πιπέρι, πιπέρι καγιέν και αλάτι. Προσθέτετε το ψωμί μαζί με το κρασί που το φουσκώσατε. Ανακατεύετε καλά το μίγμα με τα χέρια σας, μέχρι να ζυμωθεί καλά και τα υλικά να αναμιχθούν. Καλύπτετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε το μίγμα να σταθεί για τουλάχιστον μια ώρα. Συνηθίζω να το φτιάχνω από την προηγούμενη μέρα και το αφήνω στο ψυγείο.
 Βήμα 2 Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Βάζετε σε ένα βαθύ πιάτο το κόκκινο κρασί. Πλάθετε τα σουτζουκάκια σε σχήμα οβάλ βρέχοντας τις παλάμες σας με το κρασί. Τα βάζετε σε ταψί φούρνου στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής αλείφετε τα σουτζουκάκια με το ελαιόλαδο. Ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά.
 Βήμα 3 Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη σάλτσα ντομάτας. Βάζετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε μέσα τα σκόρδα και το κρεμμύδι. Σοτάρετε για λίγο, μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν. Προσθέτετε όσο κρασί σας έμεινε από τα σουτζουκάκια. Αφήνετε να εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ και προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, την περαστή ντομάτα, την πάστα ντομάτας, το κύμινο, πιπέρι και αλάτι. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη σάλτσα ξεσκέπαστη να σιγοβράσει και να δέσει.
 Βήμα 4 Βγάζετε τα σουτζουκάκια από το φούρνο και τα βάζετε προσεκτικά στη σάλτσα ντομάτας. Αφήνετε το φαγητό να σιγοψηθεί για ακόμη 30 λεπτά. Σερβίρετε με ρύζι πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο μαϊντανό

 

xrysessyntages.com