Η ελληνική παράδοση θέλει τις κλασικές πίτες να γίνονται και χωρίς φύλλο και αυτή η συνταγή παίρνει όλη τη γεύση της σπανακόπιτας και τη σερβίρει σε ένα κομμάτι με απολαυστικά αρώματα.Το παραδοσιακό φύλλο θέλει τέχνη και μαεστρία, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο, αρκεί να έχει κανείς τη σωστή συνταγή και καλές συμβουλές για τον πλάστη. Η ελληνική παράδοση όμως είναι γεμάτη με συνταγές κάθε λογής, που θέλουν την πίτα να γίνεται χωρίς φύλλο, αναμειγνύοντας τα υλικά με έναν χυλό αλευριού που ψήνεται όλο μαζί στον φούρνο.
- Σε πολλά μέρη η τεχνική αυτή για πίτα χωρίς φύλλο ονομάζεται μπατζίνα. Εν προκειμένω, η συνταγή αυτή θα δώσει ευωδιαστή σπανακόπιτα, χωρίς φύλλο, αλλά με όλη τη γεύση.
Τα φρέσκα και ποιοτικά υλικά θα κάνουν και εδώ τη διαφορά. Αυγά, φέτα και γιαούρτι είναι η βάση για να ψηθεί η πίτα και να γίνει απολαυστική. Ένα ακόμη μυστικό της συνταγής είναι πως μοιράζουμε το αλεύρι, μισό-μισό σταρένιο με καλαμποκίσιο.
Αφού η πίτα δεν έχει φύλλο, μπορείτε να την ψήσετε σε πυρέξ, κάτι που θα προσφέρει τραγανές άκρες στο ψήσιμο.
Σε κάθε περίπτωση, αν προτιμάτε την πίτα σας λεπτή, διαλέξτε ένα μεγαλύτερο ταψί, όπου θα απλωθεί περισσότερο το μείγμα. Προσέξτε μόνο γιατί στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί λιγότερη ώρα ψήσιμο.
Υλικά
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι μυρώνια
- 400 γρ. σπανάκι, χονδροκομμένο
- 4 αυγά
- 2 γιαουρτάκια στραγγιστά (400 γρ)
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. καλαμποκάλευρο
- 250 ml νερό
- 250 γρ. φέτα τριμμένη
- ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε βαθύ τηγάνι προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πράσα για μερικά λεπτά, για να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το σπανάκι να μαραθεί καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Ψιλοκόβουμε τα μυρώνια και τα προσθέτουμε ωμά στο μείγμα με τα λαχανικά.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το γιαούρτι και ½ ποτήρι ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι (σταρένιο και καλαμποκίσιο ανακατεμένα) και ανακατεύουμε με σύρμα, συμπληρώνοντας και το νερό ώστε να γίνει ένας ρευστός χυλός.
- Προσθέτουμε και τη φέτα τριμμένη και πασπαλίζουμε με πιπέρι.
- Ρίχνουμε στο μείγμα του αλευριού και τα σοταρισμένα λαχανικά και ανακατεύουμε απαλά.
- Λαδώνουμε καλά ένα πυρέξ ή ταψί και γυρίζουμε το μείγμα να απλωθεί ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 50 λεπτά με μία ώρα, ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
iefimerida.gr
Σχετικά Άρθρα
«17 Κλωστές»: Στον Πειραιά, ο Καστελάνης κάνει έναν νέο φίλο
«Η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα»: Ο Μιχαλιός Βροντάκης είναι στο Νοσοκομείο μεταξύ ζωής και θανάτου
«Famagusta»: Ο Αντρέας κι η Χριστίνα συμβουλεύουν τον Μάικλ