Σπαράγγι και ακτινίδιο δίνουν στο Αγρίνιο ρόλο leader αγορών

Με νέες επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ και στροφή σε ποιοτικές ποικιλίες ακτινιδιάς ο Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου αλλάζει τον χάρτη της περιοχής.

  • Αριστοκρατικά σπαράγγια την άνοιξη, «θαυµατουργά» ακτινίδια το φθινόπωρο και στο ενδιάµεσο καλά µελετηµένες καλλιεργητικές φροντίδες και υλοποίηση στοχευµένων επενδύσεων γεµίζουν την ατζέντα των δραστήριων παραγωγών της Νεάπολης Αγρινίου.

Εργαζόµενοι ακούραστα από το 1998, οπότε και ένωσαν τις δυνάµεις τους σε συνεταιριστικό σχήµα, οι αγρότες της Νεάπολης έχουν καταφέρει πλέον να συντονίζουν τις παραγωγικές δυνάµεις της χώρας στον κλάδο του σπαραγγιού εξάγοντας πλέον των 1.000 τόνων λευκών, πράσινων, βιολογικών και συµβατικών σπαραγγιών ετησίως.

Το προσεχές φθινόπωρο, όταν οι καρποί στις ακτινιδιές του Αγρινίου θα είναι πλέον ώριµοι και έτοιµοι για συγκοµιδή, σηµατοδοτείται και η αρχή µιας νέας αναπτυξιακής περιόδου για τον Συνεταιρισµό Νεάπολης, που διεκδικεί πλέον τον τίτλο του leader στην καλλιέργεια σε επίπεδο Ευρώπης. Τότε αναµένεται η παράδοση του πρώτου τµήµατος µιας επένδυσης 15 εκατ. ευρώ που θα αναβαθµίσει κατακόρυφα την ένταση και την ποιότητα της διαδικασίας διαχείρισης της παραγωγής στο νέο συσκευαστήριο. Μάλιστα αυτό δεν γίνεται µε τις εδραιωµένες πλέον ποικιλίες πράσινου ακτινιδίου, αλλά µε κίτρινες και κόκκινες ποικιλίες που χαίρουν διπλάσιας ή και τριπλάσιας τιµής στις αγορές δεδοµένης της σπανιότητάς τους αλλά και της ποιοτικής τους υπεροχής.

Οι προετοιµασίες για τη δυναµική ανασύνταξη της φυτικής παραγωγής του Αγρινίου έχουν αδιαµφισβήτητο πυρήνα τον Α.Σ. Νεάπολης και τα 70 µέλη του. Για τα ακτινίδια του Συνεταιρισµού αλλά και τα σπαράγγια που βγαίνουν στην αγορά υπό την ετικέτα alfa-fruits, µιλάει στο Fresher ο Γιάννης Κουτσουπιάς. Ο 30χρονος επικεφαλής των συνεταιριστών της Νεάπολης είναι και ο ιθύνων νους αυτού του εκσυγχρονιστικού άλµατος και της φιλοδοξίας για «ηγεµονία» του ελληνικού ακτινιδίου και σπαραγγιού στις αγορές της ∆ύσης.

Μια νέα τάση της αγοράς που ταιριάζει γάντι στο Αγρίνιο

«Πατάµε πάνω σε µια νέα τάση της αγοράς, η οποία τυχαίνει να ταιριάζει γάντι στις κλιµατικές συνθήκες του Αγρινίου» λέει ο Γιάννης Κουτσουπιάς, αναφερόµενος στις προσπάθειες που γίνονται να εδραιωθεί η καλλιέργεια του κόκκινου ακτινιδίου στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Αυτό γιατί τα δέντρα που φέρουν τους πολύτιµους κόκκινους καρπούς χρειάζονται λιγότερες ώρες λήθαργου συγκριτικά µε τις πράσινες ποικιλίες.

Οι επενδύσεις σε µηχανήµατα, εγκαταστάσεις, έρευνα και προώθηση του ακτινιδίου που υλοποιούνται τα τελευταία δύο χρόνια στην περιοχή, δεν αφήνουν καµία αµφιβολία ότι η χώρα και ιδίως η ∆υτική Ελλάδα γίνονται το κέντρο της καλλιέργειας στην Ευρώπη. Ο διπλασιασµός των εξαγωγών από τους 5.000 τόνους που ήταν πέρυσι στους 10.000 για φέτος, είναι µόνο ένας από τους πολλαπλούς στόχους που έχει θέσει ο Συνεταιρισµός. «Μέσα στην επόµενη πενταετία θέλουµε να εξάγουµε 10.000 τόνους πράσινου ακτινιδίου και 15.000 τόνους κόκκινου και κίτρινου» λέει ο κ. Κουτσουπιάς, ο οποίος µε σπουδές στα Οικονοµικά και την Γεωργία Ακριβείας δραστηριοποιείται εδώ και τέσσερα χρόνια στην αγροτική παραγωγή καλλιεργώντας 500 στρέµµατα ακτινιδιών.

Το µοναδικό στην Ελλάδα

Φυσικά µια τέτοια ενίσχυση της παραγωγικής δυναµικής συνεπάγεται και αυξηµένους τζίρους για τον Συνεταιρισµό, που έκλεισε την προηγούµενη χρονιά µε κύκλο εργασιών 12,6 εκατ. ευρώ και «κυνηγάει» τα 18 εκατ. για τη νέα περίοδο, µε το πλάνο για το 2025 να προϋποθέτει τζίρο 30 εκατ. . Ο σκελετός αυτής της δυναµικής ανάπτυξης γίνεται και το νέο συσκευαστήριο στο Αγρίνιο που θα αντικαταστήσει εκείνο της Γουριάς που εδώ και 10 χρόνια λειτουργούσε ως βάση. «Η επένδυση των 15 εκατ. ευρώ γίνεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη, 8 εκατ. ευρώ, θα παραδοθεί το φθινόπωρο και περιλαµβάνει µεταξύ άλλων µια υπερσύγχρονη µηχανή διαλογής αξίας 4 εκατ. ευρώ που αυτοµατοποιεί πλήρως τις διαδικασίες µετά τη συγκοµιδή και µέχρι την αποθήκευση και εξαγωγή» αποκαλύπτει ο κ. Κουτσουπιάς.

Πρόκειται για ένα µηχάνηµα που αξιολογεί και ταξινοµεί τα φρούτα τόσο µε βάση τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, αν είναι δηλαδή χτυπηµένα τα ακτινίδια, µαλακά ή σκληρά, όσο και µε βάση τα brix και την ξηρά ουσία. «Έτσι ξέρουµε αν το προϊόν πάει για µακρά αποθήκευση ή πρέπει να βγει άµεσα στην αγορά, οπότε κάνουµε καλύτερη διαχείριση» λέει ο συνοµιλητής µας. «∆εν υπάρχει αντίστοιχο µηχάνηµα στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη ζήτηµα είναι να λειτουργούν ακόµα δύο ή τρία. Το νέο συσκευαστήριο λειτουργεί µε ελάχιστο εργατικό δυναµικό. Από εκεί που χρειάζονταν 100 άτοµα για 25 τόνους τη µέρα, τώρα 16 άτοµα ετοιµάζουν 30 τόνους την ώρα» αναφέρει ο Γιάννης Κουτσουπιάς. Το µηχάνηµα διαλογής χειρίζεται 20.000 τόνους ετησίως και στο τέλος της γραµµής του, τα ακτινίδια των µελών του Συνεταιρισµού είναι έτοιµα να αναχωρήσουν για τα ράφια των Η.Π.Α., του Καναδά και της ∆υτ. Ευρώπης.

Πέτρος Γκόγκος – agronews.gr

e-ea.gr