Σπιτικός γύρος κοτόπουλο

Συστατικά

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1 κ.σ. κάρι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • πιπέρι
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. μέλι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 20 γρ. τζίντζερ, προαιρετικά
  • 2 κιλά φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 πατάτα

Για το σερβίρισμα

  • 500 γρ. πατάτες, βρασμένες
  • πίτες για σουβλάκι, ψημένες
  • ντομάτα
  • κρεμμύδι
  • αλάτι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το κύμινο, το κάρι, τη ρίγανη, το μπούκοβο, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, το μέλι, τη μουστάρδα και το τζίντζερ τριμμένο. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Χτυπάμε τα φιλέτα κοτόπουλου με τον μπάτη για να μαλακώσει και να γίνει πολύ λεπτό.
  • Βάζουμε τα φιλέτα κοτόπουλου μέσα στο μπολ με τη μαρινάδα και ανακατεύουμε καλά για να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους. Μπορούμε να καλύψουμε το μπολ με μεμβράνη και να αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
  • Κόβουμε την πατάτα στη μέση και περνάμε ειδικά καλαμάκια για σουβλάκια μέσα από την πατάτα. Ακουμπάμε την κομμένη επιφάνεια της πατάτας σε ένα ταψί ώστε να δημιουργήσουμε μια «σούβλα».
  • Περνάμε ένα ένα τα φιλέτα από τα καλαμάκια. Κόβουμε τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και τα τοποθετούμε πάνω από το κοτόπουλο.
  • Καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 3 ώρες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε επιπλέον 30-40 λεπτά για να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό.
  • Κόβουμε περιμετρικά τον γύρο και μεταφέρουμε ξανά στον φούρνο για να γίνει τραγανό το σημείο που κόψαμε.

Για το σερβίρισμα

  • Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τα βάζουμε σε φριτέζα. Τηγανίζουμε για 2 λεπτά να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε και βάζουμε αλάτι.
  • Απλώνουμε τον γύρο σε πιατέλα και σερβίρουμε με τις πατάτες, τη ντομάτα και το κρεμμύδι σε φέτες και τις πίτες κομμένες.

akispetretzikis.com