Στην τελική φάση γνωμοδότησης και αδειοδότησης η μεγάλη επένδυση στο Πλατυγιάλι

Στην τελική φάση γνωμοδότησης και αδειοδότησης από τoν Οργανισμό Enterprise Greece βρίσκεται η μεγάλη ιδιωτική επένδυση μισού δισ. ευρώ στο Πλατυγιάλι της Κοινότητας Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, όπως υποστήριξε στο powergame.gr, o Δήμαρχος Ξηρομέρου, Γιάννης Τριανταφυλλάκης.

  • Πρόκειται για μια επένδυση άνω των 500 εκατ. ευρώ που αφορά στη δημιουργία μαρίνας Mega Yachts, όπου θα περιέχει περίπου 400 θέσεις σκαφών, εκ των οποίων οι μισές θα είναι για πολυτελή σκάφη άνω των 30 μέτρων.

Στη χερσαία έκταση αναμένεται να δημιουργηθούν πολυτελή ξενοδοχεία και καταστήματα εμπορικής χρήσης και ένα συνεδριακό κέντρο. Με την τουριστική επένδυση της εταιρείας «ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε.» θα δημιουργηθούν 1.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ το Πλατυγιάλι -όταν υλοποιηθεί το έργο- αναμένεται να γίνει η μεγαλύτερη μαρίνα της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλάκη: «Περιμένουμε το πράσινο φως από τις Στρατηγικές Επενδύσεις, ωστόσο οι τελικές υπογραφές θα πέσουν μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις λόγω των εκλογών. Ίσως το χρονικό διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου υπάρξουν οι πρώτες θετικές εξελίξεις».

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς πολλά ξένα κεφάλαια από Αμερική, Ολλανδία, Ισραήλ αλλά και αραβικών συμφερόντων βολιδοσκοπούν την περιοχή και το συγκεκριμένο έργο.

Τον δρόμο ωστόσο για να προχωρήσει έπειτα από δεκαετίες η αξιοποίηση του λιμανιού στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας άνοιξε στις αρχές του 2022 η πώληση του ακινήτου συνολικής έκτασης 108 στρεμμάτων από την ΕΤΑΔ στην εταιρεία «ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε.», το οποίο προσαρτήθηκε στη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή των 1.800 στρεμμάτων.

Συνολικά, πρόκειται για ένα ακίνητο με σπουδαία σημασία στη στρατηγική θέση της ναυτιλιακής ζώνης και της βιομηχανικής περιοχής στην Αιτωλοακαρνανία, το οποίο προσφέρει στον επενδυτή σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Η Αστακός Τέρμιναλ και οι συγγενείς / θυγατρικές εταιρείες ΣΥΜΕΤ, ΑΚΑΠΟΡΤ και ΝΑΒΙΠΕ που ελέγχουν τη ναυτιλιακή και βιομηχανική περιοχή στο Πλατυγιάλι Αστακού, είχαν αποκτηθεί από τον κατασκευαστικό όμιλο ΜΕΤΩΠ – ΕΤΕΠ των επιχειρηματιών Χρ. Αρφάνη και Νίκου Χιώνη. Όταν, μετά τον θάνατο του Χρ. Αρφάνη, κατέρρευσε ο όμιλος ΜΕΤΩΝ – ΕΤΕΠ, η περιουσία του πέρασε στον έλεγχο της τεχνικής εταιρείας ΑΕΓΕΚ, η οποία επίσης κατέρρευσε και η Αστακός Τέρμιναλ βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό τον έλεγχο της «ΑΠΕ Επενδυτικής Περιουσίας», στην οποία συμμετέχει με 71,08% η Alpha Bank και με 28,92% η Τράπεζα Πειραιώς.

Παράλληλα, στην περιοχή τρέχουν σημαντικές επενδύσεις από τον Δήμο Ξηρομέρου, καθώς γίνονται μελέτες περίπου 400.000 ευρώ για λιμενικές εγκαταστάσεις και χερσαίες ζώνες λιμένος τόσο για τον Άστακο όσο και για τον Μύτικα. Στα πλάνα του Δήμου βρίσκεται ακόμα και η δημιουργία Μαρίνας και ισχυρού υδατοδρομίου και στις δύο περιοχές.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο: «Είμαστε στην τελική φάση για να δημοπρατήσουμε τις τελευταίες μελέτες, οι οποίες δημοπρατούνται όλες μαζί, διότι θέλουμε να γίνει μια ισχυρή στρατηγική επένδυση στην περιοχή, που θα προσεγγίσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον».

Ήδη, στον Αστακό έχει εκτελεστεί η πρώτη φάση των έργων ανάπλασης, καθώς δόθηκαν οι κατάλληλες χρηματοδοτήσεις από το αρχιτεκτονικό συμβούλιο λόγω του ότι θεωρείται ιστορικός αρχαιολογικός τόπος. Αναβαθμίστηκε ο οδοφωτισμός και έχουν δημιουργηθεί δύο πλακόστρωτες πλατείες. Ακόμη, έχουν υπογειοποιηθεί τα δίκτυα της Δ.Ε.Η. και έχουν αναβαθμιστεί κάποια δίκτυα όμβριων υδάτων.

«Τώρα συμβασιοποιείται η δεύτερη φάση ανάπλασης, ενώ δημοπρατείται το τρίτο κομμάτι που χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με επιχορήγηση 2 εκατ. ευρώ που αφορά τη κεντρική πλατεία του Αστακού και τον δρόμο σύνδεσης με την Παραλία» κατέληξε.