Στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα Σάββατο, εορτάζει ο Νεομάρτυς Άγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης, ο εξ Αγαρηνών που έβαψε με το αίμα του και ευλόγησε με το μαρτύριο του τη γη του Αγρινίου.
Με τιμή θα εορταστεί και φέτος ο Άγιος από τους κατοίκους του Αγρινίου.
Την Παρασκευή 22/9, στις 6.30 το απόγευμα, στον τόπο μαρτυρίου, τον πλάτανο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός, μετά αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Δαμασκηνού που για πρώτη φορά από την ενθρόνισή του θα παραστεί στον εορτασμό του Νεομάρτυρα.
Το Σάββατο, θα τελεσθεί στον προαύλιο χώρο, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος.
Ο τόπος του μαρτυρίου του θα είναι ανοικτός ολόκληρη την ημέρα του Σαββάτου, ενώ το απόγευμα (5: 30 μ.μ.) θα τελεστεί μαζί με τον αναστάσιμο εσπερινό και η παράκληση του Αγίου Ιωάννου.
Ο Άγιος Ιωάννης:
Γεννήθηκε στην Κόνιτσα το 1788 και εκπαιδεύτηκε στη Σχολή των Δερβίσηδων στα Ιωάννινα. Ο πατέρας του ήταν δερβίσης της ευρύτερης περιοχής της Κονίτσης, έχοντας και το αξίωμα του σεΐχη.
Η μητέρα του ήταν επίσης Τουρκάλα. Μετά την εκπαίδευσή του, ο Άγιος Ιωάννης ορίστηκε Δερβίσης του Αγρινίου με θρησκευτική και πολιτική εξουσία, αφού μάλιστα συμμετείχε και στην εκστρατεία των Τούρκων, στη μάχη της Αγίας Μαύρας, στη Λευκάδα.
Ο Χασάν, όπως ονομαζόταν έως τότε, ήταν παρόλα αυτά ανήσυχο πνεύμα και άρχισε να αναζητά την αλήθεια. Εντυπωσιασμένος από τη συζήτηση που είχε με τον τότε Ιερέα του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, στο πηγάδι δίπλα στον πλάτανο που βρίσκεται στον περίβολο του Ναού, άρχισε να παρακολουθεί τη ζωή των Χριστιανών. Σύντομα πέταξε τα Τούρκικα και ντύθηκε Έλληνας.
Για να μη σφαγιασθεί η τότε πόλη του Αγρινίου από τους Τούρκους, βαφτίσθηκε στο Ναό των Ξένων, στην Ιθάκη και πήρε το όνομα Ιωάννης.
Έμεινε σαν τσοπάνης στην περιοχή του Μαχαλά, όπου υμνούσε στη φύση το Θεό. Εκεί προδόθηκε από Εβραίους εμπόρους και παρά τα πολλά μαρτύρια που υπέστη, δεν άλλαξε τη χριστιανική πίστη του.
Τελικά οδηγήθηκε στο χώρο που πρωτογνώρισε το Χριστό, στο πηγάδι του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου δίπλα στον πλάτανο, όπου σφαγιάσθηκε και αναδείχθηκε μάρτυρας της Εκκλησίας μας. Και πάλι, για να μη σφαγιασθεί ο ελληνικός πληθυσμός του τότε Αγρινίου, το λείψανό του κρύφθηκε σε σπηλιά χτισμένη, στην Ιερά Μονή Προυσσού.
Μετά από ανακαίνιση του Ναού το 1974, η κρύπτη άνοιξε και βρέθηκε το λείψανό του, που ευωδίαζε.
Ιδιαιτέρως δε, από τότε που η Ιερά Κάρα του Αγίου ήλθε για προσκύνηση στο Αγρίνιο, πολλά θαύματα του Νεομάρτυρος Αγίου Ιωάννου συμβαίνουν, καθώς και εμφανίσεις του, στις οποίες προσκαλεί οικογένειες να έλθουν να προσκυνήσουν στο σπίτι του, στο Βραχώρι.
Λεπτομέρειες για το βίο του Αγίου Ιωάννου του Βραχωρίτη υπάρχουν στο βιβλίο «Η Χορεία των Νεομαρτύρων και ο Άγιος Ιωάννης ο εξ Αγαρηνών, Νεομάρτυς του Βραχωρίου» του ιερέως Κωνσταντίνου Καντάνη (εκδόσεις Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου).
Σχετικά Άρθρα
Μανούσος Μανουσάκης: Όλοι ήταν στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών για το τελευταίο «αντίο»
Δημήτρης Σούρας: Πλήθος κόσμου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών για το τελευταίο «αντίο»
Ειρήνη Μουρτζούκου: Αφέθηκε ελεύθερη, αναβολή για τις 28 Νοεμβρίου πήρε η δίκη της