«Στρατηγική Σταθερότητα», του Κώστα Καραγκούνη

«Αν μπορούσε να αποτιμήσει κανείς τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις Η.Π.Α., μια επίσκεψη που θα είχε γίνει νωρίτερα αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία, θα οδηγείτο σε δύο βασικά συμπεράσματα.

  • Ήρθε ως αποτέλεσμα μιας συγκροτημένης προσπάθειας από την κυβέρνηση όπου πρώτον τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει καταφέρει να επεκτείνει την εξωτερική της πολιτική και να ενισχύσει τις συμμαχίες της και τη διπλωματική θέση της χώρας. Προχώρησε σε συμμαχίες στρατηγικής σημασίας, ιδιαίτερα με τη Γαλλία και τις Η.Π.Α.

Και δεύτερον, υπηρέτησε το δόγμα της στρατηγικής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται λόγω της συγκυρίας στο γενικό συμμαχικό πλαίσιο, αλλά και σηματοδοτεί ακόμη μεγαλύτερη προσέγγιση στις διμερείς μας σχέσεις που έχει λάβει πια στρατηγικό χαρακτήρα. Και αυτό αποδεικνύεται τόσο με τη συμφωνία που υπεγράφη στην Αλεξανδρούπολη, όσο και με την πρόσφατη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Η.Π.Α., που υπερψηφίστηκε από την βουλή των Ελλήνων.

Η επιλογή της χώρας μας να στηρίξει τη στάση της δυτικής συμμαχίας σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, είναι συνεπής με τη τήρηση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας αλλά και με την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Προφανώς αυτή η παράμετρος ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων. Η επιλογή μας αυτή θα καθορίσει και το μελλοντικό πλαίσιο συνεργασίας με τις Η.Π.Α. Είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας βγαίνει κερδισμένη πολιτικά και αναβαθμισμένη στρατιωτικά.

Η πρώτη σημαντική παράμετρος είναι ο επαναπροσανατολισμός σε σχέση με τις νέες προκλήσεις στο ενεργειακό τοπίο και η προσπάθεια της Δύσης να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία. Στο συνολικό αυτό επανασχεδιασμό διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα. Πρώτον, μέσω του αγωγού TAP και TANAP, όπου τροφοδοτούνται τόσο οι γειτονικές βαλκανικές χώρες, όσο και η δυτική Ευρώπη μέσω της Αδριατικής. Δεύτερον, μέσω της εγκατάστασης και των επεκτάσεών της στη Ρεβυθούσα, όπου πέρα από την κάλυψη των δικών μας αναγκών θα έχουμε τη δυνατότητα ενεργειακής τροφοδότησης και των γειτονικών χωρών. Και τρίτον, μέσω των νέων εγκαταστάσεων στην Αλεξανδρούπολη που θα συμπληρώσουν την ενεργειακή μας τροφοδοσία και επάρκεια.

Αυτές οι εξελίξεις στη θέαση των Η.Π.Α., μας φέρνουν σε πλεονεκτική θέση και αυτό διότι λίγες χώρες στην Ευρώπη έχουν αυτές τις δυνατότητες και εναλλακτικές. Η Ελλάδα μέσα σε 24 μήνες από τώρα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση τροφοδοσίας και να αντικαταστήσει τις πηγές ενεργειακής επάρκειας, γεγονός που αυτομάτως αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας.

Η δεύτερη και εξίσου σημαντική παράμετρος είναι η συνεισφορά της Ελλάδας στη νατοϊκή συμμαχία. Οι ΗΠΑ έχουν την απτή απόδειξη αυτής της συνεισφοράς, μέσω της χρησιμοποίησης της Αλεξανδρούπολης που προσφέρει σημαντικό γεωστρατηγικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και αυτό μας αναβαθμίζει ως στρατηγικό σύμμαχο εντός της συμμαχίας. Μας δίνει δε τη δυνατότητα να γίνει μια σύγκριση σε σχέση με άλλες χώρες γειτονικές , ιδιαίτερα υπό το φως της παρούσας συγκυρίας.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραμέτρων μας καθιστά χώρα με πολλαπλασιαστή ισχύος και παράγοντα στρατηγικής σταθερότητας στην περιοχή».

Άρθρο του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Ν.Δ., Κώστα Καραγκούνη στην Εφημερίδα «Το Μανιφέστο»