ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αιτ/νίας: «Καμία συρρίκνωση Πανεπιστημιακών Σχολών»

Νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας: «Καμία συρρίκνωση Πανεπιστημιακών Σχολών στην Αιτωλοακαρνανία»

  • Η πρόταση “Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών” δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για την ύπαρξη και λειτουργία των Πανεπιστημιακών Σχολών της Αιτωλοακαρνανίας. 

Όσοι σήμερα δηλώνουν πως αιφνιδιάστηκαν και εκ των υστέρων τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις “πουλώντας” φρούδες ελπίδες, υποκρύπτουν και συγκαλύπτουν όλα όσα προηγήθηκαν και για τα οποία είναι συνυπεύθυνοι. 

Υποκρύπτουν και συγκαλύπτουν πως:

  1. Αποτελεί πλέον νόμο του κράτους η κυβερνητική επιλογή της “εισαγωγής ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια”, είτε με τη ψήφο τους ως βουλευτές της ΝΔ, είτε με την ανοχή τους ως τοπικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος. Η εφαρμογή της θα επιφέρει σημαντική ανακατανομή των εισακτέων φοιτητών σε βάρος των περιφερειακών ΑΕΙ. Έξι (6) πανεπιστημιακά τμήματα δεν θα έχουν καθόλου εισακτέους, ενώ 139 τμήματα σε όλη τη χώρα θα υποστούν μεγάλες απώλειες. Ανάμεσα τους σχεδόν όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν δίχως εισακτέους άμεσα. Μόνο που την ευθύνη εφαρμογής του νόμου δεν θα την φέρει το Υπουργείο αλλά οι πρυτανικές αρχές, οι οποίες καλούνται να βγάλουν τη “βρώμικη δουλειά” για την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι όμως εκείνη, που μειώνει για φέτος τον προϋπολογισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά 20%!
  2. Η πρόταση “Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών” εντάσσεται σε αυτό τον κυβερνητικό σχεδιασμό και είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Πρύτανη του πανεπιστημίου Πατρών. Η μη κάλυψη των θέσεων ΔΕΠ της Γεωπονικής Σχολής σε αυτό αποσκοπούσε. Τώρα με την πρόταση “Στρατηγικού Σχεδιασμού”, μένουν μόνο 4 αποδεκατισμένα από φοιτητές τμήματα της Γεωπονικής Σχολής στο Νομό και τα υπόλοιπα οδεύουν προς Πάτρα. Ειδικά για τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου, η πρόταση είναι κόλαφος. Από τα τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα της πόλης, θα παραμείνουν στην καλύτερη περίπτωση δύο, ενώ για την αναιτιολόγητη αναστολή λειτουργίας του τμήματος “Γεωργικής Βιοτεχνολογίας” δεν υφίσταται ούτε σκέψη επαναλειτουργίας. 
  3. Πρόσφατα ψηφίστηκε μετά τυμπανοκρουσιών από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, η πρόταση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη για “ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ”. Προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη έκφρασης σύμφωνης γνώμης των Δημάρχων του Νομού. Υποτίθεται πως με αυτό το “ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ”, η Περιφέρεια “θα συμμετείχε στο σχεδιασμό του Πανεπιστημίου και θα προλάμβανε τις εξελίξεις”, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Περιφερειάρχη. Τώρα ο ίδιος δηλώνει “ανήσυχος” και “χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικότερα, με το σύνολο των φορέων της περιοχής”. 

Αναρωτιόμαστε: Είναι αναξιόπιστοι και “δολοπλόκοι” ο Πρύτανης και οι πανεπιστημιακές αρχές ή κάποιος μας δουλεύει και με ποιες συνέπειες για το παρόν και το μέλλον της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο Νομό; 

  • Οφείλουμε όλοι να λάβουμε ξεκάθαρες θέσεις. Η επικοινωνιακή διαχείριση μέσω πλειοδοσίας αιτημάτων, δεν συμβάλει στην ουσιαστική διεκδίκηση και σύντομα θα μας εύρει προ ειλημμένων αποφάσεων. Η πρόταση “Στρατηγικού Σχεδιασμού” καθώς και η “εισαγωγή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής” τίθενται προς εφαρμογή άμεσα. Αν δεν καταστούν ανεφάρμοστες τώρα, τότε οι όποιες προτάσεις για επιπλέον νέες σχολές και για επανίδρυση του “Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας”, θα αποτελέσουν θεωρητικές κατασκευές επί ερειπίων. 

Η δημιουργία νέου πανεπιστημίου προϋποθέτει την ύπαρξη τουλάχιστον δύο –τριών ολοκληρωμένων σχολών και όχι απλώς πολλών τμημάτων από διαφορετικές σχολές. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος θα φθάσουμε μόνο αν κατοχυρωθεί η λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής και των τμημάτων της και διεκδικήσουμε νέες σχολές και όχι απλώς τμήματα που θα ανήκουν σε σχολές της Πάτρας.  Η εμπειρία της ίδρυσης τμημάτων σε διαφορετικές σχολές της Πάτρας δείχνει ότι εύκολα μεταφέρονται. 

Ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα είναι η συρρίκνωση και τελικά η διάλυση και αυτής της σχολής με την αυριανή δικαιολογία ότι δεν θα υπάρχουν φοιτητές.

Πρώτα διεκδικείς, διασώζεις και αναπτύσσεις αυτό που είναι θεσμικά κατοχυρωμένο και κατόπιν πάνω στα ισχυρά θεμέλια αυτού επαυξάνεις.

Έμπρακτα να διεκδικήσουμε την εξ ολοκλήρου λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία και με σωστό σχεδιασμό, την διεκδίκηση νέας σχολής και όχι άσχετων μεταξύ τους τμημάτων να φθάσουμε στην ίδρυση  Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος. 

Για να γίνει αυτό απαιτείται να αλλάξει η πρόταση “Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών”, ώστε να αποφευχθεί η συρρίκνωση και ο αφανισμός των πανεπιστημιακών τμημάτων του Νομού μας. Ταυτόχρονα να καλυφθούν όλες οι θέσεις ΔΕΠ, που η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει και να μην εφαρμοστεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών η “εισαγωγή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής”

  ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ – ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ, απαιτώντας την άμεση λειτουργία όλων των τμημάτων, διεκδικώντας παράλληλα την δημιουργία νέων σχολών που θα κάνουν υλοποιήσιμο το αίτημα της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.  

Νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας