Συνάντηση Ν. Φαρμάκη με εκπροσώπους Τ.Ο.Ε.Β. και Γ.Ο.Ε.Β. Αιτωλ/νίας για το ενεργειακό κόστος

Συνάντηση Ν. Φαρμάκη με εκπροσώπους των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας για το ενεργειακό κόστος

  • Το μείζον ζήτημα του πολύ υψηλού ενεργειακού κόστους που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022, στο Διοικητήριο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στην Ι.Π. Μεσολογγίου, μεταξύ του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη και εκπροσώπων των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας.

Οι μεγάλες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια έχουν φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, με τον Περιφερειάρχη να ζητάει από τους εκπροσώπους καταγραφή του συνόλου των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, προκειμένου να υπάρξει ένα ολιστικό διεκδικητικό πλαίσιο υποστήριξης και ενίσχυσης που θα κατατεθεί υπόψη του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πορεία των Ενεργειακών Κοινοτήτων που έχουν συσταθεί και τη δουλειά που έχει γίνει, ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες μελέτες, προκειμένου να κατατεθεί αίτημα αδειοδότησης στη ΡΑΕ.

«Από την στιγμή που βάλαμε μπροστά το σχέδιο των Ενεργειακών Κοινοτήτων, δεν έχουμε σταματήσει ούτε λεπτό και έχουμε διανύσει πολλή μεγάλη απόσταση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ασφαλώς, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Όμως, με συντονισμένο τρόπο, διεκδικούμε και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε ένα μέλλον που θα είναι πολύ καλύτερο από το παρόν, με τους αγρότες της Δυτικής Ελλάδας να έχουν απαλλαχθεί πλέον από το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος και μάλιστα, μέσω της παραγωγής πράσινης ενέργειας.

Αυτό το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, γίνεται ακόμα πιο δυσβάστακτο – σχεδόν ασήκωτο – ιδιαίτερα στις μέρες μας. Και συνιστά ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια μαζί με τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ όλης της Δυτικής Ελλάδας θα διεκδικήσει τη λήψη μέτρων προστασίας και ενίσχυσης από την Πολιτεία, αφού διακυβεύεται ακόμα και η συνέχιση λειτουργίας των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ από την αύξηση του ενεργειακού κόστους που έρχεται να προστεθεί στα ήδη συσσωρευμένα χρέη του παρελθόντος, δημιουργώντας μία… χιονοστιβάδα προβλημάτων» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης μετά το τέλος της σύσκεψης.

Στη σύσκεψη, μετείχαν ακόμα, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, οι Αντιπεριφερειάρχες, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης,  Υποδομών και Έργων, Θανάσης Μαυρομμάτης,  καθώς και ο βοηθός Περιφερειάρχη, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος.