Συνεδρίασε η Επιτροπή Αγώνα για τη Γέφυρα Ευήνου – Τι αποφάσισε

Συνήλθε σε σύσκεψη την Κυριακή 03 Απριλίου 2022 και ώρα 18:00 στην πλατεία του Γαλατά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε στους κατοίκους των Κοινοτήτων Γαλατά και Περιθωρίου η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου. Θέματα της σύσκεψης, στην  οποία παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Μαυρομμάτης, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Γκίζας, ο Αντιδήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Καραπάνος και πλήθος κόσμου, ήταν:

1ο. Η ενημέρωση για το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η υλοποίηση των αποφάσεων του αρμόδιου Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου.

2ο. Οι εξελίξεις στην εξεύρεση άμεσης και προσωρινής λύσης στα προβλήματα που δημιούργησε στους κατοίκους των Κοινοτήτων Ευηνοχωρίου, Γαλατά και Περιθωρίου η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου.

3ο. Η ανταλλαγή απόψεων και ο προγραμματισμός των περαιτέρω ενεργειών.

Κοινή ήταν η διαπίστωση πως, παρά τις σχετικές ανακοινώσεις και δεσμεύσεις των αρμοδίων, δεν έχει ξεκινήσει κανένα από τα έργα που θα δώσουν άμεση και προσωρινή λύση και θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων των παρευήνιων Κοινοτήτων. Απεναντίας, υπάρχει ανησυχητική στασιμότητα.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με φήμες για μεγάλες καθυστερήσεις στα ανακοινωθέντα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων της κατασκευής και επισκευής των δυο γεφυρών, προβληματίζουν και ανησυχούν ιδιαίτερα τους κατοίκους, των οποίων η υπομονή εξαντλείται. Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη.

  • Απαίτηση όλων ήταν:

1. Η άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των Κοινοτήτων Γαλατά και Ευηνοχωρίου, με την κατασκευή πρόχειρου δρόμου διέλευσης των αγροτικών μηχανημάτων.

2. Η άμεση έναρξη των εργασιών συντήρησης της σιδερένιας γέφυρας.

3. Η άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής της οδικής γέφυρας.

4. Η διευθέτηση του θέματος της οικονομικής αποζημίωσης των πληγέντων κατοίκων.

5. Η ανακοίνωση της υπαγωγής των μαθητών της Τρίτης (Γ΄) Λυκείου στο Ειδικό Καθεστώς, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Αποφασίστηκε να μεταβεί το συντομότερο δυνατό στην Αθήνα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαυρομμάτης, συνοδευόμενος από τους Δημάρχους Ναυπακτίας και Μεσολογγίου, με σκοπό να συναντηθεί με τους αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες και να επιδιώξει την εξασφάλιση χρηματοδότησης της επισκευής της σιδερένιας γέφυρας.

Αποφασίστηκε η άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των Κοινοτήτων Γαλατά και Ευηνοχωρίου, με την κατασκευή πρόχειρου δρόμου διέλευσης των αγροτικών μηχανημάτων, το συντομότερο δυνατό, μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Αποφασίστηκε ακόμα η αποστολή σχετικής επιστολής διαμαρτυρίας σε στελέχη της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στους βουλευτές του Νομού, στους Δημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους των Δήμων Ναυπακτίας και Μεσολογγίου, καθώς και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τέλος, υλοποιώντας σχετική απόφαση, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί από σήμερα τους κατοίκους του Γαλατά, του Περιθωρίου, του Ευηνοχωρίου και όλων των παρευήνιων Κοινοτήτων σε ανοιχτή λαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία της Κοινότητας Γαλατά την Κυριακή 10 Απριλίου του 2022 και ώρα 11:00.

Αν μέχρι τότε δεν υπάρξουν οριστικές δεσμεύσεις και απτές αποδείξεις για άμεση δρομολόγηση λύσεων, θα ακολουθήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Η αρχή θα γίνει με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κυκλικό κόμβο της Γαυρολίμνης και ολιγόλεπτο, συμβολικό αποκλεισμό της Ιονίας οδού.

Για τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Ο συντάκτης του Δελτίου Τύπου

Κώστας Σακαρέλος