Η συνέντευξη του Β. Γκίζα στο Antenna-Star.gr: «Το δικό μου σχέδιο για την ανάπτυξη της Ναυπακτίας»

Ήταν Μάιος του 2019 όταν ο Επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία Πολιτών» κ. Βασίλειος Γκίζας με καταμετρημένο το 100% των εκλογικών τμημάτων του Δήμου Ναυπακτίας, εκλέγεται νέος Δήμαρχος, με ποσοστό 52,3%.

  • Σχεδόν δύο χρόνια μετά την εκλογή του παραχωρεί μία μεγάλη συνέντευξη στον Σωκράτη Τσόμπο και τις ιστοσελίδες των μέσων του «Agrinio365» Media Group (AgrinioTimes.gr και Antenna-Star.gr) στο πλαίσιο της «Συνέντευξης της Δευτέρας».

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη κάνει αναφορά στα πρώτα του βήματα στο χώρο της Αυτοδιοίκηση, στα τεράστια φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου και την ανάδειξη αυτών με έργα και ενέργειες. 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη συμπλήρωση των 450 χρόνια από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, ένα ιστορικό και εμβληματικό γεγονός που σημάδεψε όχι μόνο την τοπική ιστορία αλλά όλη την Ευρώπη και ουσιαστικά αποτέλεσε τον προπομπό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης μιλά για την καθημερινή και πολύωρη ενασχόληση με τα καθήκοντα που έχει ως Δήμαρχος αλλά απαντά και σε  ερωτήματα που αφορούν τη σχέση του με τους πολίτες, την οικογένειά του και τους φίλους.

 

Συνέντευξη στον Σωκράτη Τσόμπο

 

Διαβάστε αναλυτικά όλη τη συνέντευξη:

-Τι είναι για εσάς η Αυτοδιοίκηση; Πως προέκυψε αυτή η σχέση και ποια τα προσωπικά σας στοιχήματα ως Δήμαρχος Ναυπακτίας;

«Η αυτοδιοίκηση είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζει ένας τόπος τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί, γι’ αυτό και ότι πράττουμε εμείς που την υπηρετούμε, αντανακλάται στη συνέχεια στο σύνολο των παρεμβάσεων που γίνονται. Ανέκαθεν ήμουν ενεργός παρατηρητής των όσων γίνονταν στην περιοχή μας, προβληματιζόμουν, συζητούσα και είχα το βλέμμα στραμμένο σε αυτό που ονομάζουμε κοινά. Αυτή μου η τάση, έχω την αίσθηση ως λογική συνέχεια των πραγμάτων, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα κατά το πρόσφατο παρελθόν, όταν αποφασίσαμε μία ομάδα ανθρώπων να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση στους πολίτες. Αποφεύγοντας τα μεγάλα λόγια, θα σας πω μόνο ότι θα ήθελα την ημέρα που αυτή η πορεία θα λάβει τέλος να μπορώ να κυκλοφορώ στον τόπο μου και να λένε οι συμπολίτες μου πως υπήρξα εργατικός, καθαρός και ειλικρινής απέναντί τους, βάζοντας το δικό μου λιθαράκι για την ανάπτυξη της Ναυπακτίας». 

-Τα τεράστια φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου σας μπορούν να αξιοποιηθούν; Με ποια έργα και ποιες στοχεύσεις μπορεί να έρθει μετρήσιμο αναπτυξιακό αποτέλεσμα;

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία περιοχή προικισμένη από τη φύση, αλλά και από τα όσα μάς άφησαν οι πρόγονοί μας. Από το παραλιακό μέτωπο του Δήμου έως τον ορεινό όγκο, η Ναυπακτία είναι γεμάτη από ομορφιές που όμοιές της δύσκολα απαντά κανείς αλλού. Εδώ υπεισέρχεται και ο δικός μας ρόλος, καθώς θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τις αναδείξουμε, να δημιουργήσουμε τις υποδομές που θα τις κάνουν εύκολα προσβάσιμες, αλλά και να φτιάξουμε το δικό μας μύθο. Το τελευταίο θα πρέπει να σας πω πως αποτελεί και την πιο σημαντική αποστολή μας, αφού θα είναι το αφήγημα πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την απάντηση στο ερώτημα «γιατί κάποιος να μας επισκεφθεί;». Εδώ και χρόνια, οι διοικήσεις του Δήμου εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Στόχος μας είναι να πάμε αυτή την προσπάθεια ακόμη πιο μακριά μέσα από μία σειρά έργων όπως, ενδεικτικά θα σας αναφέρω, το αναρριχητικό πεδίο της Βαράσοβας και η εξασφάλιση χρηματοδότησης μελετών ύψους 600.000 ευρώ για το σύνολο του παραλιακού μετώπου του Δήμου μας (Ναύπακτος, Αντίρριο, Χάλκεια), τα Μονοπάτια και οι Πεζοπορικές Διαδρομές στην ορεινή Ναυπακτία και τη Βαράσοβα, ο Πολυχώρος Μανιταριού Κεντρικής, η Ανάπλαση της πλατείας Πλατάνου και η Ανάπλαση – τουριστική προβολή Ανθόφυτου. Αυτά, και άλλα πολλά ακόμη, αποτελούν κομμάτια ενός παζλ που συνθέτουμε μεθοδικά ώστε να εκμεταλλευτούμε όλα τα πλεονεκτήματα της περιοχής. Δεν υποσχόμαστε θαύματα, αλλά προχωρούμε σταδιακά και κυρίως με σταθερά βήματα.     

-Στον Δήμο Ναυπακτίας με πολλές γεωγραφικές ιδιομορφίες έχετε δώσει βάρος στην Περιφέρεια και την ενδοχώρα, εκτός του μεγάλου αστικού κέντρου που είναι η Ναύπακτος, και με ποια έργα; Ποιος ο σχεδιασμός σας;

«Προσεγγίζουμε τον Δήμο μας ως σύνολο. Η Ναύπακτος χωρίς ανεπτυγμένες τις γύρω περιοχές θα στερείται επιλογών για τους επισκέπτες και αντιστοίχως η Περιφέρεια χωρίς την ανθρώπινη και καλά σχεδιασμένη πόλη θα είναι ένας πύργος χωρίς στέρεα βάση. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα έργα, σε συνέχεια αυτών που σας είπα ήδη, τα οποία έχουν ιδιαίτερη αξία για την Περιφέρεια της Ναυπακτίας, και πιστοποιούν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την ισόρροπη ανάπτυξη για τον τόπο μας.  Συγκεκριμένα, αποχέτευση Αντιρρίου, Δάφνης, Μαμουλάδας και ολοκλήρωση των διαδικασιών για τον Βιολογικό Καθαρισμό Άνω Χώρας, ύδρευση Λυγιά, κατασκευές του στίβου και του Κλειστού Προπονητηρίου στο Αντίρριο, επισκευή μεγάλων τμημάτων του επαρχιακού οδικού δικτύου στις απομονωμένες περιοχές και ιδίως στους δρόμους που συνδέουν με κεντρικά επαρχιακά  δίκτυα, ή  συνδέουν  νομούς  και περιφέρειες (Γραμμένη Οξυά-Λαμία ή Αράχωβα Ναυπακτίας-Καρπενήσι κ.λπ.), το οποίο θα εκτελεστεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς και νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές για την εξυπηρέτηση των δημοτών και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για τις Κοινότητες του Δήμου μας». 

-Φέτος, συμπληρώνονται 450 χρόνια από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ένα ιστορικό και εμβληματικό γεγονός που σημάδεψε όχι μόνο την τοπική ιστορία αλλά όλη την Ευρώπη και ουσιαστικά αποτέλεσε τον προπομπό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πως σχεδιάζει ο Δήμος Ναυπακτίας να εορτάσει αυτό το γεγονός, έστω και κάτω από τα μέτρα που επιβάλλει η πανδημία;

«Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά για τη σημασία αυτού του γεγονότος που αποτελεί ένα από τα κορυφαία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας. Σεβόμενος όμως το χώρο σας, θα επιλέξω να εστιάσω στο πως επιδιώκουμε να το αξιοποιήσουμε ως εργαλείο εξωστρέφειας και ανάδειξης του πολιτισμού μας. Για εμάς είναι η ώρα να βγούμε από τα γεωγραφικά όρια της χώρας και να κοιτάξουμε προς την Ευρώπη. Η Ναύπακτος μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης. Οι δοκιμασίες που περνά η Ένωση, λόγω διαφόρων ζητημάτων, είναι μία τεράστια ευκαιρία για εμάς να επαναφέρουμε και πάλι στη συζήτηση τη σημασία της ενότητας των λαών και των κοινών μας αξιών, ζητήματα που αναδεικνύονται μέσα από την Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Για το 2021, οι δράσεις μας επικεντρώνονται σε τρία κεντρικά γεγονότα που μέσω αυτών θα τιμήσουμε το ιστορικό γεγονός αυτό καθαυτό, αλλά θα δώσουμε και το στίγμα της Ναυπάκτου για την επόμενη μέρα. Ξεκινώ από τη διεξαγωγή του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αετοσανίδας που θα φέρει τιμητικά την ενετική ονομασία της Ναυπάκτου «Lepanto» και θα υλοποιηθεί με τη στήριξη της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, προχωρώ στην καθιερωμένη εντυπωσιακή, ομολογουμένως, τελετή Αναπαράστασης της Ναυμαχίας, και κλείνω με την προαναγγελία μίας πολύ μεγάλης συναυλίας που προγραμματίζουμε, με έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Να πω στο σημείο αυτό ωστόσο, ότι εάν λόγω της κατάστασης της πανδημίας, δεν είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε τη συναυλία, αυτή θα μετατεθεί για το 2022.

-Έχετε συμμάχους στο έργο σας; Σας στηρίζουν οι Δημότες σας;

«Από τη στιγμή που οι πολίτες μάς έδωσαν την εντολή να διαχειριστούμε τις τύχες του τόπου, οφείλουμε να κάνουμε την προσπάθειά μας συστρατευόμενοι με όλες τις υγιείς διαθέσιμες δυνάμεις. Έως σήμερα, σε αυτό τον ενάμιση χρόνο που είμαι στη θέση του Δημάρχου, μπορώ να πω πως παίρνουμε αρκετά καλό βαθμό σε αυτό που θα ονομάζαμε «ανάπτυξη συμμαχιών». Το πρόσφατο παράδειγμα με την υπόθεση του αιολικού πάρκου στη Βαράσοβα και την ακύρωση του σχεδίου κατασκευής του, αποτελεί οδηγό μας για το πόσα μπορούμε να πετύχουμε αν όλοι μαζί συμφωνήσουμε και κοιτάξουμε προς την ίδια κατεύθυνση, μακριά από μικροπολιτικές συμπεριφορές. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε βέβαια, πως εδώ και ένα χρόνο όλοι ζούμε σε ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες συνθήκες, οι οποίες έχουν αλλάξει κατά πολύ τις προτεραιότητες των πολιτών. Αυτό βέβαια δεν μειώνει καθόλου το μέγεθος της ευθύνης μας, αντιθέτως, θα έλεγα, το κάνει ακόμη μεγαλύτερο μιας και οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε ακόμη και αυτά που υπό άλλες, φυσιολογικές, συνθήκες θα μας μεταφέρονταν».  

-Αν και είστε μόνο 18 μήνες στην ηγεσία του Δήμου, η καθημερινή και πολύωρη ενασχόληση με τα καθήκοντα σας, σας έχει στερήσει πράγματα και ποια είναι αυτά; Σας λείπει η δικηγορία;

«Αποφασίζοντας να ασχοληθώ ενεργά με την αυτοδιοίκηση γνώριζα εκ των προτέρων πως θα αφήσω πίσω μου, ή θα διαθέτω λιγότερο χρόνο, για πράγματα που ήταν πολύ σημαντικά για μένα έως πριν λίγο καιρό. Χωρίς υπερβολή, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας δεν υπάρχει προσωπικός χρόνος. Ήμουν συνειδητοποιημένος όταν πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με τα του Δήμου κι αλίμονο εάν μετά από μόλις 18 μήνες έλεγα πως αυτοί οι ρυθμοί μου στερούν άλλου είδους πράγματα. Τώρα, και όσον αφορά στη δικηγορία, θα έλεγα ψέματα αν σας απαντούσα πως δε μου λείπει.  Για να ευθυμήσουμε όμως και λίγο, οι πολιτικοί μου «αντίπαλοι» λένε πως ορισμένες φορές συνεχίζω να δικηγορώ, απλά σε άλλο γήπεδο, αυτό του Δημοτικού Συμβουλίου».  

-Νιώθετε να χάνετε ή έχετε χάσει κάτι από τον εαυτό σας;

«Σήμερα δεν νιώθω πως έχω χάσει κάτι από τον εαυτό μου, ως συνέπεια της θέσης που κατέχω και ό,τι συνεπάγεται αυτή. Σε άλλη ερώτησή σας σας παρέπεμψα στην ημέρα που η πορεία μου στα κοινά θα λάβει τέλος, όταν γίνει αυτό, δείχνοντας εκεί το στόχο μου για το τι θέλω να έχω αφήσει πίσω μου ως στίγμα. Και σε αυτή σας την ερώτηση θα σας μεταφέρω στο ίδιο χρονικό σημείο. Είναι μέγιστος προσωπικός, ανθρώπινος στόχος, το να κλείσω τον κύκλο της πορείας μου στην πολιτική έχοντας διατηρήσει τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες μπήκα. Πιστέψτε με, θέλει δύναμη αυτό για να το καταφέρεις, αλλά έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου».  

-Τι σας γοητεύει και τι σας απογοητεύει; Τι σας ενθαρρύνει και τι σας αποθαρρύνει;

«Με γοητεύει και παίρνω θάρρος όταν έχω μπροστά μου μία δύσκολη αποστολή, με απογοητεύει, αλλά δεν με αποθαρρύνει, το να μου λένε πως «αυτό δεν γίνεται»» 

-Ουσιαστικό χρόνο για την οικογένεια διαθέτετε;

«Ουσιαστικό χρόνο ναι, ενδεχομένως όμως όχι αρκετό. Οι υποχρεώσεις πλέον είναι αυξημένες και οι ώρες ενασχόλησης με τα όσα απαιτεί η θέση ενός Δημάρχου πολλές. Η οικογένειά μου, η σύζυγός μου και τα δύο μας παιδιά, παραμένουν πάντα οι σημαντικότεροι άνθρωποι στη ζωή μου, αυτό δεν αλλάζει. Οπότε οφείλω να βρίσκω τον τρόπο να είμαι εκεί όταν πρέπει. Κι αυτό δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την ποσότητα του χρόνου, αλλά με την ποιότητα αυτού». 

-Πιστεύετε στη φιλία; Έχετε πραγματικούς φίλους;

«Δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να είναι η ζωή κάποιου χωρίς φίλους, κι αυτό γιατί ανήκω στην κατηγορία εκείνων που έχουν πραγματικούς φίλους. Φίλους που είτε πορευόμαστε μαζί εδώ και πολλά χρόνια, είτε, τολμώ να πω και κάποιους, οι οποίοι με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους σήμερα. Και θα σας πω και τούτο, μπορείς να κάνεις πραγματικούς φίλους και μέσα από την πολιτική!» 

-Εμπιστεύεστε τους ανθρώπους;

«Χωρίς δεύτερη σκέψη θα σας πω ναι! Δεν έχουμε νομίζω το περιθώριο να μην εμπιστευόμαστε ανθρώπους καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα βιώναμε την απόλυτη απομόνωση. Το ζήτημα είναι ποιους και γιατί εμπιστεύεσαι! Εδώ βρίσκεται η ουσία κι εδώ τα φίλτρα μας θα πρέπει να είναι αυξημένης αντιληπτικής ικανότητας».