Συντάξεις: Πώς θα φορολογηθούν τα περσινά αναδρομικά

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται το θέμα της φορολόγησης των αναδρομικών συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ που έλαβαν τον περασμένο Οκτώβριο πάνω από 1,1 εκατομύριο δικαιούχοι. Στόχος είναι να περιοριστούν οι «φωτιές» που ανάβει φέτος η Εφορία στους συνταξιούχους οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τον φορολογικό «λογαριασμό» για τα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

  • Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, στα ποσά που εισέπραξαν οι συνταξιούχοι θα επιβληθούν φορολογικοί συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν έως 45%, ενώ στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα των συνταξιούχων υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ για τα έτη 2015 και 2016 θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, «φουσκώνοντας» ακόμα περισσότερο το ραβασάκι της Εφορίας.

Για να μην προκύψουν μεγάλες επιβαρύνσεις για τους συνταξιούχους, η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την αυτοτελή φορολόγηση των αναδρομικών με συντελεστή 20%, όπως φορολογήθηκαν και τα αναδρομικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων τον Δεκέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ για μετά το Πάσχα μεταφέρεται η εξέλιξη των αναδρομικών σε δύο μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων που υπερβαίνουν συνολικά το 1,5 εκατομμύριο. Πρόκειται για τους συνταξιούχους οι οποίοι περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ για αναδρομικά στα «κομμένα» δώρα και στις επικουρικές συντάξεις, καθώς και καταβολή των αναδρομικών (μαζί με τις αυξήσεις) σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη. 

Νέες προσφυγές

Ειδικότερα αυτή την περίοδο σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο κύμα δικαστικών προσφυγών για τα αναδρομικά στα «κομμένα» δώρα και στις επικουρικές συντάξεις – τα οποία αφορούν 1,3 εκατομμύριο συνταξιούχους – εν όψει και της απόφασης του ΣτΕ η οποία αναμένεται να εκδοθεί το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου. Οι προσφεύγοντες έχουν μεγάλες πιθανότητες να δικαιωθούν, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν κατέβαλε τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων τα οποία διεκδικούν τώρα οι συνταξιούχοι, και μάλιστα με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου. Δηλαδή καταβλήθηκαν πρόσφατα τα αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, αλλά δεν δόθηκαν οι επιστροφές από τις περικοπές στα δώρα, που αφορούν το σύνολο των χαμηλοσυνταξιούχων, και τις επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα για το ίδιο θέμα καταγράφονται δικαστικές αποφάσεις (πρωτοδικεία) υπέρ των συνταξιούχων.

Την ίδια ώρα, με τις συντάξεις Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή των οφειλόμενων αναδρομικών στους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Η αρχή θα γίνει στα τέλη Μαΐου από τις αυξήσεις και τα αναδρομικά των «νέων» συνταξιούχων, δηλαδή όσων συνταξιοδοτήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 (ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου) και μετά. Οι «παλαιοί» συνταξιούχοι, που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016, στόχος είναι να πληρωθούν στα τέλη Ιουνίου με τις συντάξεις Ιουλίου.

Ο προγραμματισμός

Αναλυτικά, ο προγραμματισμός του ΕΦΚΑ προβλέπει πως πρώτοι στο ταμείο θα πάνε οι νέοι συνταξιούχοι, που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά. Ακολούθως τη σκυτάλη θα λάβουν οι παλαιοί συνταξιούχοι, που ήταν ήδη συνταξιούχοι ή είχαν ήδη υποβάλει αίτηση πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13 Μαΐου 2016. Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά προκύπτουν από την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση Βρούτση, που ψηφίστηκε μετά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ και ανατρέχει στον Οκτώβριο του 2019. Γι’ αυτό και οι αυξήσεις που προκύπτουν από τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης ανατρέχουν στον Οκτώβριο του 2019. Καθώς οι νέοι συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν τις αυξήσεις τους με τις συντάξεις Ιουνίου και Ιουλίου, τα αναδρομικά θα είναι 20 -21 μηνών.

Νέα «μαύρη τρύπα»

Στο μεταξύ νέο πονοκέφαλο προκαλεί στο υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει ως αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου αποφάνθηκε σε σχέση με τις συντάξεις του Δημοσίου. Η απόφαση αυτή αφορά δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς συνταξιούχους, αλλά και αποστράτους, συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων, πρώην γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς και δικαστές. Η υλοποίηση της απόφασης αυτής μπορεί να προκαλέσει νέα «μαύρη τρύπα» 500 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ. Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέο κύκλο προσφυγών από συνταξιούχους – δικαιούχους του Δημοσίου οι οποίοι θα διεκδικήσουν την επιστροφή των ποσών της εισφοράς που κατέβαλαν (και κρίθηκε αντισυνταγματική), και μάλιστα αναδρομικά. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως και στους συνταξιούχους, εκτιμάται πως θα υλοποιηθεί από το 2022, αλλά αυτό θα έχει σχέση με τα δημοσιονομικά δεδομένα που θα ισχύουν τότε.

 

in.gr