Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα από τα πιο δύσκολα εμπόδια στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας COVID-19.
- Το άκρως μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα έχει εξαπλωθεί γρήγορα κυρίως μεταξύ των μη εμβολιασμένων. Αλλά έχει επίσης δείξει ότι μπορεί να μολύνει ακόμα πλήρως εμβολιασμένους, αν και σε σαφώς χαμηλότερα ποσοστά φυσικά.
Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases έριξε περισσότερο φως στην παραλλαγή Δέλτα. Οι ερευνητές κατέληξαν σε μια λίστα συμπτωμάτων για τους εμβολιασμένους, ώστε να γνωρίζουν αν είναι σημάδια της μετάλλαξης Δέλτα.
Η πολύ μεγάλη μελέτη ανέλυσε δεδομένα που συνελέχθησαν με την εφαρμογή Zoe COVID Study στην Μ. Βρετανία μεταξύ 8 Δεκεμβρίου 2020 και 4 Ιουλίου 2021. Πρόκειται για συνολικά 1.240.009 χρήστες της εφαρμογής, που είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και 971.504 χρήστες, που ανέφεραν ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι “αν και ο εμβολιασμός συσχετίστηκε με χαμηλότερη αναφορά συμπτωμάτων για σχεδόν όλα τα συμπτώματα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ένα μικρό ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ερωτηθέντων ανέφεραν συμπτωματική λοίμωξη”.
Κορονοϊός: Τα πέντε πιο συνήθη συμπτώματα της παραλλαγής Δέλτα στους πλήρως εμβολιασμένους
Από τους 906 πλήρως εμβολιασμένους ασθενείς που ανέφεραν συμπτώματα COVID-19:
- το 61,9 % ανέφερε πυρετό
- το 43,7 % εμφάνιζε κόπωση
- το 43 % είχε ρινική καταρροή
- το 41,6 % ανέφερε πονοκέφαλο
- το 39 % ανέφερε φτέρνισμα
Παρά τον σχετικά μικρό αριθμό ερωτηθέντων επί του συνόλου, που έδειξαν σημάδια COVID-19, η μελέτη αυτή έρχεται να προσθέσει ακόμα περισσότερες αποδείξεις, ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην εξέλιξη και σοβαρότητα της νόσου:
- Μόνο το 0,5% των μερικώς εμβολιασμένων και το 0,2% των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών στην μελέτη, βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19
- Οι πλήρως εμβολιασμένοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν εντελώς ασυμπτωματική COVID-19
- Οι πλήρως εμβολιασμένοι είχαν επίσης 50% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παρατεταμένα συμπτώματα (γνωστά ως μακρά COVID-19) μετά από μόλυνση με τον κορονοϊό
Για ποιους και γιατί η τρίτη δόση εμβολίου είναι σημαντική
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μια σχέση μεταξύ ορισμένων ηλικιακών ομάδων και της πιθανότητας σημαντικών λοιμώξεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αδύναμοι ηλικιωμένοι ηλικίας 60 ετών και άνω είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από τον κορονοϊό μετά από μία δόση εμβολίου σε σύγκριση με τους υγιείς ενήλικες. Σύμφωνα με την δρ. Claire Steves, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, τέτοια ευρήματα δικαιολογούν το αίτημα για τρίτη δόση εμβολίου σε ορισμένα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.
«Όσον αφορά την μακρά COVID-19, η έρευνά μας έδειξε, ότι ο διπλός εμβολιασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από τον κορονοϊό και, αν τελικά κολλήσετε, μειώνει εξίσου και την ανάπτυξη μακροχρόνιων συμπτωμάτων. Ωστόσο, μεταξύ των αδύναμων, ηλικιωμένων και εκείνων που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές, ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι σημαντικός και θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα επειγόντως σε ενισχυτικούς εμβολιασμούς”, δήλωσε η ίδια.
Περιορισμοί της συγκεκριμένης έρευνας
Οι συντάκτες της μελέτης σημείωσαν ορισμένους περιορισμούς στην μελέτη:
- Μεγάλη περίοδος συλλογής δεδομένων. Σε όλη αυτήν την περίοδο, τα κρούσματα COVID-19 δεν ήταν μόνο από την παραλλαγή Δέλτα, αλλά και από την παραλλαγή Άλφα που υπήρχε τότε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
- Όλα τα κρούσματα και τα συμπτώματα ήταν αυτο-αναφερόμενα στην εφαρμογή από τους ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες μετρήσεις για τα συμπτώματα μπορεί να είναι ανακριβείς.
Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές επισήμαναν την σημασία που θα μπορούσαν να έχουν τα ευρήματά τους στην επιχειρηματολογία υπέρ του πλήρους εμβολιασμού:
«Ο εμβολιασμός μειώνει δραστικά την πιθανότητα των ασθενών να εκδηλώσουν μακρά COVID», δήλωσε ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής από το King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής ερευνητής της εφαρμογής Zoe COVID. «Πρώτον, μειώνεται ο κίνδυνος οποιουδήποτε συμπτώματος κατά οκτώ έως δέκα φορές. Επίσης, μειώνεται κατά το ήμισυ η πιθανότητα μετατροπής οποιασδήποτε λοίμωξης σε μακρά COVID. Όποια και αν είναι η διάρκεια των συμπτωμάτων, βλέπουμε ότι η λοίμωξη μετά από πλήρη εμβολιασμό είναι επίσης πολύ πιο ήπια. Αυτό δείχνει ότι τα εμβόλια αλλάζουν πραγματικά την πορεία της πανδημίας προς το καλύτερο. Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα”, κατέληξε ο ίδιος.
iatropedia.gr
Σχετικά Άρθρα
ΣΚΑΪ: Το «The People’s Choice» γίνεται… «Η Ελλάδα Ψηφίζει» και ξεκινά άμεσα!
«Ηλέκτρα»: Η Αγνή λέει στον Μπόγρη πως είναι έγκυος – Περιλήψεις (13-17/01)
«Η Μαρία που έγινε Κάλλας»: Όσα θα δούμε 13 και 14 Ιανουαρίου στην Ε.Ρ.Τ.