Τα 800 ευρώ και τους επόμενους μήνες, αν χρειαστεί, λέει ο Σταϊκούρας

Στη διευκρίνιση ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα υπολογίζεται, πλέον, με βάση τα 800 ευρώ και όχι τα 534 προχώρησε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η αποζημίωση που θα δίνεται σε εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή σύμβασης για το επόμενο διάστημα θα είναι σε μηνιαία βάση με 800 ευρώ και στην συνέχεια θα καταβάλλεται αναλογικά (δηλαδή με 26,60 ευρω την ημέρα) για την όποια περίοδο οι εργαζόμενοι τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «οποιοσδήποτε περιορισμός έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία» υπογραμμίζοντας ότι «κάθε μήνας καθολικού lockdown στοίχισε 2,5% του ΑΕΠ». Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες απώλειες στην οικονομία λέγοντας ότι «αντέχουμε να καλύψουμε, γι’ αυτό χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα».

Αναφερόμενος στο δώρο των Χριστουγέννων σε όσους εργαζόμενους έχουν τεθεί σε αναστολή, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να καταβληθεί όσο το δυνατό συντομότερα ενώ αναφορικά με όσους μακροχρόνια άνεργους μένουν εκτός έκτακτης υποστήριξης υπογράμμισε ότι για την επιδότησή τους «πρέπει να υπάρξει συσχέτιση με τον κορωνοϊό, γιατί έτσι δίνει χρήματα η ΕΕ», άρα να έχουν αποκτήσει αυτήν την ιδιότητα το 2019».

«Η ύφεση θα είναι οριακά πάνω από το 10%»

«Προσπάθησα να δω τι γίνεται με τους εργαζόμενους στις άλλες χώρες. Πρώτον, υπάρχουν χώρες, όπως το Βέλγιο που δίνουν επίδομα μόνο σε αυτούς που είναι σε αναστολή. Δεύτερον υπάρχουν χώρες που δίνουν επίδομα μόνο σε ημιεργασία, ενώ στην Ελλάδα κάποιοι από όσους δούλευαν ημεριεργασία, παίρνουν περισσότερα από όταν δούλευαν. Τρίτον, έχουμε σκοπό τη διατήρηση της θέσης εργασίας, ενώ άλλες χώρες όχι. Τέταρτον, χώρες αναλαμβάνουν το μισό ποσοστό, το υπόλοιπο το αναλαμβάνει ο εργοδότης. Άρα είμαστε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ύψος και το χρόνο καταβολής των τελών κυκλοφορίας, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες «θα σταλούν από την ΑΑΔΕ, θα δούμε όμως πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και θα δούμε πώς θα βοηθήσουμε την κοινωνία».

Τέλος, κληθείς να προβεί σε εκτίμηση για το ύψος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «θα είναι οριακά πάνω από το 10% με μία ανάπτυξη 5% το 2021» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει προς τα κάτω αναθεώρηση των στοιχειών λόγων του lockdown. Το χρέος θα είναι γύρω στο 200%, όμως αυτό δεν παίζει ρόλο στη βιωσιμότητα του χρέους. Χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στο πού δίνουμε τα λεφτά», κατέληξε.


Πηγή: iefimerida.gr
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr