Υπάρχουν κάποια βιβλία που κυριεύουν τα όνειρα των συλλεκτών, εκδόσεις μάλιστα μετά το 2000, που οι αδαείς ούτε που φαντάζονται την αξία τους και μπορεί να τα έχουν να …σκονίζονται στις βιβλιοθήκες τους. Τρία είναι τα βιβλία στην Ελλάδα που βρίσκονται στην κορυφή των αναζητήσεων, πιάνοντας τιμές που φτάνουν μέχρι και πάνω από τα 1000 ευρώ!
- Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 46χρονος συλλέκτης και κυρίως βιβλιόφιλος -όπως αυτοχαρακτηρίζεται- Χαράλαμπος Κατραμάδας από το Πολύκαστρο Κιλκίς, το πιο περιζήτητο βιβλίο στην Ελλάδα είναι το «Σπίτι από φύλλα» του Mark Z. Danielewski (εκδόσεις Πόλις 2005).
«Πρόκειται για ένα βιβλίο που θέλουν να βρουν και να έχουν οι περισσότεροι. Όταν πρωτοκυκλοφόρησε δεν πήγαν καλά οι πωλήσεις του, αποσύρθηκε και πολτοποιήθηκε και κανείς δεν ξέρει πόσα κομμάτια έμειναν ακριβώς. Είναι πλέον ανάρπαστο», τονίζει.
Το ενδιαφέρον των συλλεκτών κεντρίζει και το γεγονός ότι είναι πολύ ιδιαίτερος και ο τρόπος εκτύπωσης της δίχρωμης έκδοσης καθώς δεν ακολουθήθηκε η συνηθισμένη σελιδοποίηση.
«Σε κάποιες σελίδες, η γραμματοσειρά είναι διαγώνια, σε άλλες είναι μόνο μία γραμμή, άλλες έχουν διαφορετική γραμματοσειρά ενώ υπάρχουν και λευκές σελίδες» εξηγεί ο κ. Κατραμάδας για το βιβλίο με θέμα που ανήκει στο χώρο του φανταστικού. Ο ίδιος εκτιμά ότι ο τρόπος εκτύπωσης έγινε ύστερα από συμφωνία του εκδότη με τον συγγραφέα και οι λόγοι μη επανέκδοσης, παρά την τεράστια ζήτηση, είναι τα πνευματικά δικαιώματα και το κόστος αυτής της ξεχωριστής εκτύπωσης.
«Πρόσφατα είδα σε σελίδα με διαδικτυακές αγοραπωλησίες βιβλίων, δύο αγγελίες πώλησης για το “Σπίτι από φύλλα”. Στη μία ζητούσαν 1000 ευρώ και στην άλλη 1900! Όσο θέλει ο καθένας κοστολογεί την πώληση αυτού του βιβλίου», τονίζει ο κ. Κατραμάδας για την έκδοση που μοιάζει να έχει «ντυθεί» με έναν μύθο καθώς η αξία της εκτοξεύθηκε μέσα σε μία πενταετία. «Πριν από 4-5 χρόνια, το είχα δει να πωλείται 70 ευρώ και έκτοτε η τιμή του ανέβηκε κατακόρυφα αφού όποιος το έχει, ζητάει τρελά ποσά», προσθέτει ο 46χρονος συλλέκτης.
Δεύτερο πιο περιζήτητο βιβλίο στην ελληνική αγορά αλλά και στο εξωτερικό είναι «Η Οργή» του Stephen King (εκδόσεις Κέδρος). «Η Οργή εκδόθηκε το 1998 και επανεκδόθηκε το 2000 και το 2002 αλλά έπειτα από απόφαση του συγγραφέα γιατί είχε αναφορές σε σχολική βία, δεν επανεκδόθηκε με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί σπάνιο και να έχει μεγάλη αξία παντού και ιδιαίτερα στην αγγλόφωνη έκδοση. Όσο δε, περνούν τα χρόνια, η αξία του ανεβαίνει και μπορεί να το βρείτε να πωλείται σε συλλέκτες ακόμη και 1000 ευρώ», εξηγεί ο κ. Κατραμάδας.
Την τριάδα των περιζήτητων βιβλίων στην ελληνική αγορά συμπληρώνει το «Ιστορίες από την Κολιμά» του Βαρλαάμ Σαλάμοφ (εκδόσεις Ίνδικτος- 2011), που είναι εξαντλημένο και είχε κυκλοφορήσει σε 3000 αντίτυπα.
Το «χρηματιστήριο» των συλλεκτών βιβλίων
Τι είναι αυτό όμως που διαμορφώνει την αγορά των συλλεκτών βιβλίων τη στιγμή που υπάρχουν πάρα πολλές εκδόσεις που έχουν εξαντληθεί αλλά δεν θεωρούνται περιζήτητες;
«Σίγουρα αν δεν είναι καλό το βιβλίο, δεν θεωρείται συλλεκτικό. Στο “χρηματιστήριο” των βιβλιόφιλων η κάθε έκδοση χτίζει τη φήμη της με καλές κριτικές, αξιολογήσεις και φυσικά, με την προσφορά και τη ζήτηση. Κάποιοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν πολλά χρήματα για βιβλία που είναι εξαντλημένα και δεν πρόκειται να επανεκδοθούν», αναφέρει ο κ. Κατραμάδας, ο οποίος έχει στην κατοχή του και τα τρία βιβλία που αποτελούν το …Άγιο Δισκοπότηρο των συλλεκτών!
«Τα έχω και δεν τα πουλάω, ήθελα να τα έχω στη συλλογή μου, είναι … μικρόβιο αυτό που δεν φεύγει», υπογραμμίζει ο συλλέκτης.
Για όσους πάντως κοιτούν πλέον με …άλλο μάτι τη βιβλιοθήκη τους, παραθέτει έναν κατάλογο με βιβλία που θεωρούνται συλλεκτικά- όχι βέβαια τόσο όσο η αρχική τριάδα- σε σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε άλλες διαδικτυακές σελίδες πωλήσεων βιβλίων.
-Το δέντρο της τύχης του David Mitchell (Ελληνικά Γράμματα 2003)
-Ιστορία Φαντασμάτων του Peter Straub (Κέδρος 2001)
-Ο Άτλας του ουρανού του David Mitchell ( Ελληνικά Γράμματα 2007)
-Ένοχο αίμα του Michael Connellly ( Λιβάνης 2002)
-Η Οδύσσεια του Ινίας ΜακΝάλτυ του Sebastian Barry (Πόλις 2003)
-Ο Άγγελος σιωπούσε του Heinrich Böll ( Πόλις 1998)
-Σογκούν του James Clavell ( Anubis 2008)
-Ο άνθρωπος που έπεσε στη Γη του Walter Tevis ( Πατάκης 2000)
-Η Πόλη της Ουράνιας Φωτιάς (το 6ο βιβλίο από τα Θανάσιμα Εργαλεία) της Cassandra Clare (Platypus 2014)
-Το Όλον του Μιχάλη Γρηγορίου ( Εν Αρκαδίη 2009)
-Σκληρή χώρα των θαυμάτων και το τέλος του κόσμου του Χαρούκι Μουρακάμι (Καστανιώτη 1996)
-Η γραμμή του Ορίζοντος του Χρήστου Βακαλόπουλου ( Εστία)
-Το πέταγμα των πελαργών του Jean – Christophe Grangé (Libro 2002)
-Η άλλη εκδοχή του Eric – Emmanuel Schmitt (Καστανιώτη 2003)
ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σχετικά Άρθρα
Ανοιχτό Θέατρο Αγρινίου: Δίνει την ευκαιρία σε άνδρες και γυναίκες να ασχοληθούν με τον χώρο
Αγρίνιο – «Photopolis»: Προβολή μαθητικών ταινιών μικρού μήκους
Σπεράντζα Βρανά: Άγνωστες πτυχές από τη ζωή της Μεσολογγίτισσας ηθοποιού