Τάρτα με ντοματίνια και σπανάκι

Συστατικά

Για τη βάση
330 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης και το πασπάλισμα της φόρμας
230 γρ. βούτυρο, κρύο, κομμένο σε κομμάτια + έξτρα για το άλειμμα της φόρμας
1 κ.γ. αλάτι
αυγό, μεσαίο
40 γρ. νερό
κρόκο, από μεσαίο αβγό, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
Για το σπανάκι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
250 γρ. σπανάκι baby
αλάτι
πιπέρι
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για τη γέμιση
60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
αυγά, μεσαία
60 γρ. γάλα, 3,5%
150 γρ. φέτα
500 γρ. τυρί κρέμα
αλάτι
πιπέρι
Για τη σύνθεση
250 γρ. ντοματίνια
20 γρ. σπανάκι baby
αλάτι
πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
1 κ.γ. ρίγανη, φρέσκια
1 κ.σ. δυόσμο, φρέσκο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη βάση
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι.
Τρίβουμε με τα χέρια μας για 2-3 λεπτά μέχρι το αλεύρι να κιτρινίσει και να μοιάζει σαν βρεγμένη άμμος. Καλό θα είναι να φοράμε γάντια όσο δουλεύουμε το μείγμα, προκειμένου να μην περνάει η θερμότητα από τα χέρια μας στο μείγμα.
Προσθέτουμε το αβγό και το νερό, και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη. Με το που δέσει η ζύμη, σταματάμε να πλάθουμε.
Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ, την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη.
Τοποθετούμε 2 φύλλα λαδόκολλας στην επιφάνεια εργασίας και πασπαλίζουμε τη μια λαδόκολλα με αλεύρι.
Βάζουμε τη ζύμη στην αλευρωμένη λαδόκολλα, την πασπαλίζουμε με αλεύρι, και τη σκεπάζουμε με την άλλη λαδόκολλα.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 30-32 εκ. μέχρι να έχει πάχος 0,5 εκ. Αν είναι δύσκολο να ανοίξουμε τη ζύμη, την αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να ζεσταθεί λίγο.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα πάνω από τη ζύμη.
Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για τάρτες διαμέτρου 28 εκ.
Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα τη φόρμα.
Βάζουμε τον πλάστη στη μια άκρη της ζύμης και χρησιμοποιούμε τη λαδόκολλα για να βάλουμε τη ζύμη πάνω στον πλάστη. Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα.
Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να κολλήσει η ζύμη στην ταρτιέρα. Τη ζύμη που προεξέχει, τη γυρίζουμε προς τα έξω, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσουμε το ζυμάρι πιο ψηλά, διαφορετικά θα συρρικνωθεί.
Τρυπάμε την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι.
Απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας πάνω στη ζύμη.
Τοποθετούμε φασόλια ή το ειδικό βάρος για τάρτες τα οποία απλώνουμε παντού.
Μεταφέρουμε το ταψί με τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε τη ζύμη από τον φούρνο και βγάζουμε τη λαδόκολλα με τα φασόλια ή το ειδικό βάρος.
Αλείφουμε τη ζύμη με τον αραιωμένο κρόκο. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε οτι δεν θα σπάσει η τάρτα όταν ρίξουμε τη γέμιση.
Ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 20 λεπτά.
Για το σπανάκι 
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το θυμάρι, και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το σπανάκι και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 5 λεπτά, μέχρι να φύγει όλη η υγρασία του.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ξύσμα από το λεμόνι, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και μεταφέρουμε το μείγμα σε διάφορα σημεία πάνω στη βάση της τάρτας.
Για τη γέμιση 
Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C στον αέρα.
Βάζουμε στον πολυκόφτη την παρμεζάνα, τα αβγά, το γάλα, τη φέτα και
το τυρί κρέμα, και χτυπάμε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει ένας ρευστός χυλός.
Απλώνουμε τη γέμιση στη βάση και ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη σύνθεση
Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το σπανάκι, το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο ξίδι, τη ρίγανη και τον δυόσμο, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Απλώνουμε τα ντοματίνια και το σπανάκι πάνω από την τάρτα και κόβουμε σε κομμάτια.
Σερβίρουμε.
akispetretzikis.com