ΥΛΙΚΑ
Για τη γέμιση και τη συναρμολόγηση της τάρτας
20 γρ. ελαιόλαδο
20 γρ. βούτυρο
200 γρ. πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
80 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
200 γρ. σπανάκι, φύλλο
200 γρ. ξινομυζήθρα
250 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κρόκοι αυγών
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
αλάτι
600 γρ. ζύμη brisée (ταρτιέρα διαμέτρου 26 εκ, προψημένη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη γέμιση και τη συναρμολόγηση της τάρτας
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και το σπανάκι, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι το σπανάκι να χάσει τα υγρά του και να μαραθεί, προσέχοντας όμως να μη χάσει το χρώμα του (αν δεν χωράει όλο στο σκεύος, το προσθέτουμε σε δόσεις). Το σουρώνουμε, το στραγγίζουμε καλά και το ψιλοκόβουμε.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το πράσο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το σπανάκι και την ξινομυζήθρα και τα ανακατεύουμε όλα καλά. Αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε την κρέμα, τους κρόκους και την παρμεζάνα. Αλατίζουμε και χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στην ψημένη ζύμη στρώνουμε το μείγμα του σπανακιού ομοιόμορφα και πάνω του το μείγμα της κρέμας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C, μέχρι να σφίξει η κρέμα, για 20 περίπου λεπτά. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε σε κομμάτια.
ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
ΖΥΜΗ ΑΛΜΥΡΗΣ ΤΑΡΤΑΣ (pâte brisée)
yiannislucacos.gr
Σχετικά Άρθρα
«Ο Τιμωρός»: Έλλη και Μάρκος έρχονται ανησυχητικά κοντά!
«Η Γη της Ελιάς»: Η Ιουλία παίρνει τηλέφωνο τον Κουράκο και του μιλάει πολύ σκληρά
«VIΠ – Καλά Γεράματα»: Η Μαρία Γεωργιάδου στο «Buona Mattina»