Τάρτα σοκολάτας

Συστατικά

Για τη βάση σοκολάτας

  • 80 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
  • 1 κ.σ. κακάο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Για τη ganache

  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 400 γρ. κουβερτούρα
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια (προαιρετικά)

Για το σερβίρισμα

  • 200 γρ. σαντιγί, προαιρετικά
  • 2 κ.σ. κακάο
  • φύλλα δυόσμου

Μέθοδος Εκτέλεσης

Τη συγκεκριμένη συνταγή μπορούμε να την κάνουμε και με βάση για γλυκές τάρτες.

Για τη βάση σοκολάτας

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε μέσα το βούτυρο για να λιώσει.
  • Βάζουμε στο μπλέντερ τα μπισκότα, μέχρι να γίνουν σκόνη.
  • Προσθέτουμε το κακάο, την άχνη, το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Στρώνουμε μία λαδόκολλα σε μία στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση με διάμετρο 23 εκ.
  • Βάζουμε μέσα όλη τη ζύμη και την απλώνουμε με τα χέρια μας ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια της φόρμας και να κάνει ένα γείσο περιμετρικά της φόρμας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ποτήρι για να απλωθεί πιο εύκολα.
  • Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Για τη ganache

  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να αρχίσει να βράζει.
  • Σε ένα μπολ σπάμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια με τα χέρια μας.
  • Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την καυτή κρέμα γάλακτος στο μπολ με την κουβερτούρα.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια και αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα ώστε να αρχίσει να λιώνει η κουβερτούρα. Ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ μέχρι να λιώσει τελείως η κουβερτούρα και ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Εναλλακτικά, βάζουμε την κρέμα γάλακτος, την κουβερτούρα σε κομμάτια και το ξύσμα από τα πορτοκάλια σε ένα μπολ και τα βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2-3 λεπτά στα 700-800 Watt.

Για τη σύνθεση

  • Αφαιρούμε την τάρτα από το ψυγείο και προσθέτουμε όλη τη ganache.
  • Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 4-5 ώρες για να σταθεροποιηθεί η ganache.

Για το σερβίρισμα

  • Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από τη ganache με μία μαρίζ.
  • Πασπαλίζουμε με το κακάο και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου.

akispetretzikis.com