Κάτι η μαζική τηλεργασία, κάτι η τηλεκπαίδευση, κάτι το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των καθημερινών δραστηριοτήτων μεταφέρεται στον ψηφιακό κόσμο και κάτι που θα φαινόταν απίστευτο πριν από μερικούς μήνες πλέον φαίνεται ότι αποτελεί μια πραγματικότητα.
- Συγκεκριμένα, ελλείψεις στην αγορά υπολογιστών και οθονών αρχίζουν να καταγράφονται παγκοσμίως, ως απόρροια τόσο της ραγδαίας ζήτησης, όσο και της αναστάτωσης που έφερε όλους αυτούς τους μήνες η πανδημία στην παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα, σύμφωνα με την HuffPost.
Σύμφωνα με επικεφαλής μεγάλου εμπορικού ομίλου, ήδη μαζικές παραγγελίες εφοδιασμού έχουν μερικώς ψαλιδιστεί, ενώ προμηθεύτριες εταιρείες αδυνατούν να καλύψουν στο σύνολο τους και σε ορισμένο χρόνο μεγάλες παραγγελίες προς θεσμικούς φορείς και επιχειρήσεις. Σύμφωνα δε με παράγοντες της αγοράς, η έλλειψη ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets, κινητών και τηλεοράσεων θα αρχίσει να γίνεται περισσότερο αισθητή τους πρώτους μήνες του 2021.
Τα στοιχεία των διεθνών εταιρειών ερευνών δείχνουν πως στο τρίτο τρίμηνο του 2020 η παγκόσμια αγορά προσωπικών υπολογιστών παρουσίασε τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας, ενώ αντίστοιχα μεγάλους ρυθμούς είχε καταγράψει και στο προηγούμενο τρίμηνο.
Ρεκόρ πωλήσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πωλήσεις υπολογιστών (desktops, notebooks, workstations) αυξήθηκαν κατά 14,6% στο τρίτο τρίμηνο του 2020, φτάνοντας τα 81,3 εκατομμύρια τεμάχια. Η ζήτηση από νοικοκυριά έφτασε σε επίπεδα – ρεκόρ σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων όπως οι απλοί φορητοί υπολογιστές (Chromebooks) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά για την τηλεκπαίδευση αλλά και οι φορητοί υπολογιστές με ενσωματωμένη κάρτα SIM για σύνδεση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
Έκρηξη 47% σε ετήσια βάση καταγράφεται στο εννεάμηνο και στις πωλήσεις tablets, οι οποίες πριν την πανδημία βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση. Μάλιστα τα δύο τελευταία τρίμηνα ήταν τα πρώτα ανοδικά στην αγορά των tablets από το 2015. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς πωλήθηκαν 44,3 εκατ. tablets παγκοσμίως, με αύξηση 43% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Πέρα από τα διεθνή στοιχεία, και οι ενδείξεις από τις πωλήσεις στην ελληνική αγορά αποδεικνύουν πως τηλεργασία, τηλεκπαίδευση και καραντίνα εκτόξευσαν τις πωλήσεις υπολογιστών, tablets ακόμη και τηλεοράσεων, καθώς η παραμονή στο σπίτι και το streaming από υποχρέωση ή διασκέδαση ώθησε τις αγορές. Το φαινόμενο δε κορυφώθηκε το Νοέμβριο, τόσο λόγο εκπτώσεων, όσο και της ουσιαστικής εφαρμογής του μέτρου της τηλεκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
Εκτός από τη ζήτηση, η ίδια η παραγωγική διαδικασία έχει τεθεί σε αναστολή λόγω ελλείψεων εξαρτημάτων και υλικών, τα οποία δεν φθάνουν εγκαίρως στα εργοστάσια παραγωγής εξαιτίας των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι μεγάλοι κατασκευαστές προχωρούν μάλιστα σε νέες επενδύσεις, με την αμερικανική Intel να ανακοινώνει προ ημερών πως θα επενδύσει περισσότερο από ένα δισ. δολάρια για να ενισχύσει την παραγωγική ικανότητα εργοστασίων της σε ΗΠΑ, Ιρλανδία και Ισραήλ.
aftodioikisi.gr
Σχετικά Άρθρα
Στάθης Σχίζας: Έτσι γυμνάζεται σε καθημερινή βάση ο Αγρινιώτης!
«The Voice of Greece»: 11 και 12 Ιανουαρίου τα Live Cross Battles
Εύη Δρούτσα: Αν δεν ψήφιζε το κοινό δε θα είχε πάει το «Die for You»