Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου φιλοξενεί το θεατρικό σεμινάριο από την ομάδα «Εν Δυνάμει» με τίτλο: «Είμαι ο κόσμος μου», με θέμα τη Διαφορετικότητα το οποίο συντονίζουν καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία.
Το σεμινάριο διεξάγεται στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου από τις 13 έως 16 Οκτώβρη 2021, ώρα 5 μ.μ. – 9 μ.μ.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων στο σεμινάριο έχει ήδη συμπληρωθεί.
Λίγα λόγια για την ομάδα Εν Δυνάμει:
Η ομάδα Εν δυνάμει είναι μία κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Μέσα από τις δράσεις της προτείνει ένα νέο μοντέλο τέχνης και ζωής, όπου το «ανοίκειο», το «περίεργο», το «διαφορετικό» και το «ξένο» ενσωματώνονται στο σύνολο, ενδυναμώνοντάς το.
Ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας στηρίζεται στην ισότιμη μεταχείριση μεταξύ όλων των μελών της, επιχειρώντας να εμπνεύσει κι άλλους ανθρώπους να σταματήσουν να αντιλαμβάνονται το κοινωνικό σύμπλεγμα με στερεοτυπικό τρόπο και συμβατικές φόρμες. Έχοντας σαν κύριο εργαλείο την έρευνα νέων μεθόδων επικοινωνίας, η ομάδα οργανώνει και παράγει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των τεχνών.
Στόχοι της δράσης
Στις 5 πόλεις που επιλέξανε, νεαρά μέλη του Εν δυνάμει, με και χωρίς αναπηρία, θα
πραγματοποιήσουν το 5ήμερο εργαστήριο με τίτλο «Είμαι ο κόσμος μου» με μια τοπική ομάδα νέων των 20 ατόμων.
Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης.
Στα μέρη του εργαστηρίου θα χρησιμοποιηθούν εργαλεία δομημένου διαλόγου,
παιχνίδια ρόλων, δημιουργικής γραφής, ασκήσεων χορού και θεάτρου. Οι ομάδες θα βιώσουν ένα ισότιμο και δυναμικό περιβάλλον και τρόπο εργασίας, δημιουργίας και συνύπαρξης.
Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι τοπικές αρχές και οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων μερών θα παρευρίσκονται και ίσως συμμετέχουν. Ως αποτέλεσμα, δεν θα είναι μόνο η κινητοποίηση των νέων που θα ξεκινήσει μια τοπική κοινωνική αλλαγή προς τη συμπερίληψη και τη μη διάκριση, αλλά και η αυξημένη ευαισθητοποίηση ενός ευρύτερου μέρους της κοινωνίας.
Το υπόβαθρο
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι κοινωνίες μας χαρακτηρίζονται από ετερογένεια,
κινητικότητα και σημαντικές οικονομικές και πολιτικές αλλαγές. Η διαφορετικότητα δεν αποτελεί πλέον την εξαίρεση στον κανόνα. Θέτει μάλλον την πορεία για ένα βιώσιμο παρόν και μέλλον. Ωστόσο, η ευρεία ύπαρξη διαφορετικοτήτων δεν συνεπάγεται αποδοχή και μη διάκριση. Η εποχή του Covid-19 κατέστησε σαφές ότι η συμπερίληψη δεν αποτελεί προτεραιότητα σε μια ρευστή πραγματικότητα.
Οι πρωτοβουλίες των ανθρώπων με αναπηρία έχουν κερδίσει έδαφος την τελευταία
δεκαετία και ειδικά στον τομέα των τεχνών.
Στόχος αυτού του έργου είναι να ενθαρρύνει τους νέους, με και χωρίς αναπηρία, να
εκφραστούν, να διαχειριστούν συγκρούσεις, να σχεδιάσουν και να διεκδικήσουν την πραγματικότητα στην οποία επιθυμούν να ζήσουν. Η τέχνη και η πολιτιστική συμμετοχή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν, να συνδέονται και να αλλάζουν τον κόσμο. Μέσω της μη τυπικής εκπαίδευσης (ΜΤΕ) και μιας προσέγγισης πλήρους συμμετοχής, το Εν δυνάμει θα προσπαθήσει να ενδυναμώσει τους νέους στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η ενεργός συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή σε μία συνεργασία χωρίς καμία διάκριση.
Η ομάδα του Εν δυνάμει επιθυμεί να συνεργαστεί με τους νέους που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία ενός κόσμου περισσότερο ανοιχτού από αυτόν που έχουν ζήσει μέχρι τώρα, χωρίς αποκλεισμούς και να αντιληφθούν τις εντυπωσιακές δυνατότητες δημιουργίας και διαμόρφωσης αυτού του κόσμου. Επιπλέον, θέλουμε να συνεργαστούμε με τους εργαζόμενους με νέους (δασκάλους στην τυπική εκπαίδευση, δασκάλους τεχνών, φροντιστές, προπονητές), που αγωνίζονται να φέρουν την αλλαγή, προσφέροντάς τους εργαλεία και τεχνικές για την περαιτέρω ανάπτυξη συμπεριληπτικών ομάδων σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής.
Το εργαστήριο «Είμαι ο κόσμος μου» έχει συν-σχεδιαστεί από έμπειρα αλλά και νεαρά μέλη του Εν δυνάμει, τα οποία θα αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της υλοποίησής του. Μεταξύ των εκπαιδευτών θα υπάρχουν επίσης έμπειροι νέοι με
αναπηρία. Περιμένουμε αυτή η σύνθεση να ενθαρρύνει και να αποτελέσει έμπνευση για τους συμμετέχοντες.
Σχετικά Άρθρα
Παλιάμπελα: Το έθιμο της «Τσιγαρίδας»
Αγρίνιο: 27/12 το «Santa Party» στη Δημάδη
Αγρίνιο: Χριστούγεννα στο Μουσικό Σχολείο