Θερινό Σχολείο του Εργαστηρίου της Τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου

Ενδιαφέρουσες ομιλίες στο κτήριο «Ναυπακτία» το Σάββατο 24/9

  • Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών συνδιοργανώνουν υπό την Αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας, σειρά ομιλιών στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου του Εργαστηρίου της Τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου.

Αναλυτικότερα, αυτό το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 18:00’ θα πραγματοποιηθούν στο κτήριο «Ναυπακτία» (1ος όροφος) δύο εξόχως ενδιαφέρουσες ομιλίες στα ελληνικά με θέμα «Ελλάδα και Σεισμοί» από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Σεισμολογίας-Σεισμικής Ανισοτροπίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθ.Γεώργιο Καβύρη και «Η Τάφρος του Κορινθιακού Κόλπου: Ένα γεωφυσικό Εργαστήριο» από τον εντεταλμένο Ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ.Παναγιώτη Ηλία. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση. Προλογίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Φωκίων Ζαΐμης.

Από το 2016 στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου διενεργείται το λεγόμενο «Σχολείο του παρατηρητηρίου της τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου» (https://nfo.crlab.eu/crl-school) το οποίο και αποτελεί την εκπαιδευτική συνιστώσα του εν λόγω παρατηρητηρίου. Ο κύριος σκοπός του σχολείου είναι να εκπαιδεύσει μεταπτυχιακούς φοιτητές και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη. Στο Σχολείο έχουν συμμετάσχει 58 πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ως εισηγητές, καθώς και 63 καθηγητές μέσης Εκπαίδευσης και 86 υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές πανεπιστημίων ως εκπαιδευόμενοι. Στο πλαίσιο του θερινού σχολείου του εργαστηρίου του Κορινθιακού Κόλπου (Corinth Rift Observatory) 2022, μεταξύ άλλων, θα διενεργηθούν επιδείξεις λειτουργίας εκπαιδευτικού σεισμογράφου σε μαθητές σε Γυμνάσιο της Ναυπάκτου, εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο και  παρουσιάσεις/διαλέξεις από 23 διακεκριμένους επιστήμονες της ημεδαπής και αλλοδαπής σε περίπου 17 φοιτητές και 14 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης  που έχουν επιλεχθεί, καθώς και στο ευρύ κοινό.

Σημειώνεται ότι, η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος του εν λόγω Σχολείου, έχει αναγνωριστεί από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα ακαδημαϊκά έτη 2020-2021 και 2021-2022 (Υ.ΠΑΙ.Θ., Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία, τμήμα Α΄, αρ. πρωτ. Φ1/ΝΔ/8978/38161/Δ7/04-04-2022).

Πληροφορίες για το εργαστήριο του Κορινθιακού Κόλπου καθώς και το πλήρες πρόγραμμα και υλικό για το φετινό αλλά και τα περασμένα θερινά σχολεία μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο http://crlab.eu. Το πλήρες πρόγραμμα του σχολείου καθώς και σχετικές πληροφορίες (υπό διαρκή ενημέρωση) βρίσκεται στο https://nfo.crlab.eu/crl-school-2022 . Το σχολείο είναι δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες, με επιχορήγηση των φοιτητών και των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και  υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωφυσικής (European Geosciences Union). Χορηγός του Σχολείου είναι η Uni-systems. Ο Δήμος Ναυπακτίας παρέχει το χώρο διεξαγωγής και πούλμαν για τις μετακινήσεις των εκπαιδευομένων στο πεδίο.