Η θέση της Ένωσης Αγρινίου στη νέα ενεργειακή εποχή

Η ενεργειακή πολιτική της Περιφέρειας και η συμβολή της Ένωσης Αγρινίου στο νέο ενεργειακό περιβάλλον. 

  • Η νέα ενεργειακή εποχή και οι πολιτικές των επόμενων ετών που καθίστανται ιδιαίτερα σημαντικές για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον ήταν το αντικείμενο της διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε ο ρόλος της Περιφέρειας στο νέο ενεργειακό περιβάλλον, αλλά και η σημασία των πρωτοβουλιών της σε σχέση με το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα και την επίτευξη συγκεκριμένων ενεργειακών και κλιματικών στόχων έως το έτος  2030.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ κ. Θωμάς Κουτσουπιάς παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που ο Συνεταιρισμός αναπτύσσει, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις Α.Π.Ε.

Ο Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ έχει παρουσία σχεδόν ενός αιώνα, δραστηριοποιείται σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, με υποκαταστήματα, θυγατρικές και συνεργασίες που έχει αναπτύξει, έχει έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό και παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών που οι παραγωγοί έχουν ανάγκη. Διατηρεί εργοστάσια επεξεργασίας – τυποποίησης προϊόντων (βρώσιμης ελιάς, ζωοτροφών, γαλακτοβιομηχανία ΑΜΦΙΓΑΛ, μηδικής, ξηραντήρια καλαμποκιού, βιομηχανικά σφαγεία), ενώ υλοποιεί διάφορα ερευνητικά προγράμματα, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας.

Στον τομέα των ΑΠΕ, ο Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ υπήρξε πρωτοπόρος, όπως άλλωστε αναγνώρισε στην εισήγησή της η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία και έκανε ιδιαίτερη μνεία στο καλό παράδειγμα της Ένωσης Αγρινίου και στη διασφάλιση εισοδήματος για χιλιάδες οικογένειες στην Αιτωλοακαρνανία μέσω των Ενεργειακών της Κοινοτήτων. 

Η Ένωση, έχοντας ήδη δεκαετή εμπειρία στη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών, για τη δημιουργία των οποίων εργάστηκε κατά τρόπο που αποτέλεσε «οδηγό» και «υπόδειγμα», αφού κατάφερε σε δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, να ολοκληρώσει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, που δίνουν συμπληρωματικό εισόδημα σε πεντακόσιες περίπου οικογένειες της περιοχής.

Ο Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πρόνοιες του Νόμου 4513 του 2018 για τις Ενεργειακές Κοινότητες, με τον οποίο η χώρα μας υιοθέτησε ένα ευνοϊκό πλαίσιο ανάπτυξης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., ολοκλήρωσε πρόσφατα το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στη χώρα, στην Κοιλάδα του Ηλίου, στην περιοχή της Κατούνας, και πλέον προχωρά στην υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης στην Αιολική Ενέργεια, με 10 Ενεργειακές Κοινότητες και με πάρκα ισχύος 168 MW.

Πρόκειται για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία 2.250 οικογένειες στην Αιτωλοακαρνανία, διασφαλίζουν συμπληρωματικό εισόδημα. Καμία άλλη πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να απευθυνθεί σε τόσο κόσμο, με τέτοιο οικονομικό αποτέλεσμα και με τέτοια συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, θέμα που είναι κυρίαρχο στον πλανήτη και που αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους των Ηνωμένων Εθνών, για έναν βιώσιμο κόσμο.

Μάλιστα, τα ενεργειακά έργα της Ένωσης Αγρινίου είναι έτσι σχεδιασμένα, ώστε να αποτελέσουν πυρήνα αναζωογόνησης της τοπικής οικονομίας συνολικά, με κάλυψη τοπικών αναγκών, με νέες θέσεις εργασίας και με διάχυση του παραγόμενου πλούτου. 

Το όλο εγχείρημα , επομένως, υπηρετεί τριπλή στόχευση: την ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, τη μετουσίωση σε έργο της ίδιας της έννοιας του «συνεταιρίζεσθαι», την ένωση δυνάμεων δηλαδή, «ώστε να γίνουμε οι ίδιοι εκείνοι που θα πάρουμε τις τύχες στα δικά μας τα χέρια, επενδύοντας στον τόπο μας», την ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη του τόπου, με πραγματικό όφελος σε 2.250 οικογένειες. Κεντρικός στόχος είναι η ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών και των τοπικών φορέων στον ενεργειακό τομέα.

Είναι η προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, η προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Τέλος ο κ. Κουτσουπιάς, τόνισε την ανάγκη συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων και, απευθυνόμενος στην Γ.Γ. Ενέργειας κα. Σδούκου, σημείωσε ότι ακριβώς επειδή η Ένωση είναι το παράδειγμα καλής πρακτικής, θα πρέπει η πολιτεία να λαμβάνει υπόψιν τη γνώμη της σε θέματα ενεργειακού σχεδιασμού και διαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου. Επίσης, συνεχάρη την Περιφέρεια για την πρωτοβουλία δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων για τους Τ.Ο.Ε.Β. και τους Ο.Τ.Α.

e-ea.gr