Μέχρι τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και… βλέπουμε τα μέτρα του «lockdown»

Μέχρι τη Δευτέρα 18.01.2021 και… βλέπουμε τα μέτρα του «lockdown» όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ανοίγουν τα σχολεία με αυστηρά μέτρα προστασίας. «Καμπανάκι» Παπαευαγγέλου για το επόμενο διάστημα. «Στόχος να ανοίξουμε στο μέλλον και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» είπε.

Ακόμη μια κρίσιμη μέρα σήμερα, Παρασκευή 08.01.2021 για το μέτωπο του «εφιάλτη» που ακούει στο όνομα κορονοϊός.

Ο κορωνοϊός που επιμένει, όπως φάνηκε κι από την ανακοίνωση του Ε.Ο.Δ.Υ. για τα νέα κρούσματα του 24ώρου, με την κυβέρνηση να καλείται σε καθημερινή βάση να εξετάζει τα δεδομένα και να αποφασίζει για το πώς θα «λειτουργεί» η χώρα.

Όπως κάθε Παρασκευή, ο Νίκος Χαρδαλιάς -μαζί με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, την Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Βασίλη Κοντοζαμάνη- ενημερώνουν για τα δεδομένα και στο προσκήνιο βρίσκεται αφενός το άνοιγμα των σχολείων, που σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα, 11.01.2021 και αφετέρου το άνοιγμα των καταστημάτων, το οποίο δείχνει να παίρνει… νέα παράταση μετά την σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, όπως σας έχει ενημερώσει ήδη το newsit.gr.

Παπαευαγγέλου: «Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε τη διασπορά των γιορτών»
Τον λόγο πήρε ξεκινώντας η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα ο Ε.Ο.Δ.Υ.

Για σταθερή αύξηση των κρουσμάτων σε δυτική και ανατολική Αττική, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας μίλησε η καθηγήτρια, υπενθυμίζοντας το στοίχημα της διατήρησης του χαμηλού ιικού φορτίου. «Ακόμα αναμένουμε τα κρούσματα των γιορτών» είπε με νόημα, ενώ σημείωσε πως υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας και υπογράμμισε πως έχουμε ένα δύσκολο και κρίσιμο διάστημα μπροστά μας.

«Η συμπεριφορά όλων μας θα καθορίσει την τύχη μας», συνέχισε και υπενθύμισε πως μετά την εισήγηση των ειδικών, την προσεχή Δευτέρα ανοίγουν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Η ίδια τόνισε ακόμη πως η πληρότητα των Μ.Ε.Θ. σε όλη την Ελλάδα είναι στο 60% και στην βόρεια Ελλάδα στο 70%.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, σημειώνοντας πως η χώρα μας κινείται σε «πράσινα» επίπεδα σε ό, τι αφορά τον δείκτη θετικότητας.

Επιπλέον υποστήριξε πως καταγράφεται «σταδιακή υποχώρηση της πίεσης στο σύστημα υγείας» αν και όπως παρατήρησε, η κατάσταση στις Μ.Ε.Θ. παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη. Τόνισε δε, πως η επιτροπή είναι εξαιρετικά προβληματισμένη για το επόμενο δίμηνο.

Ανοίγουν τα σχολεία – Παραμένει το «λουκέτο» στο λιανεμπόριο
Στην συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς πήρε τον λόγο και ανακοίνωσε πως από την Δευτέρα 11.01.2021 έως και την Δευτέρα 18.01.2021:

Ανοίγουν νηπιαγωγεία, δημοτικά και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, με όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Παραμένει η αναστολή λειτουργίας λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, καταστημάτων περιποίησης νυχιών, βιβλιοπωλείων.

Παρατείνονται και τα μέτρα για τις Εκκλησίες, καθώς οι λειτουργίες θα γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε πως τα μέτρα θα εξετάζονται σε εβδομαδιαία βάση και θα γίνονται αντίστοιχες ανακοινώσεις κάθε Παρασκευή για το πώς θα κινείται η χώρα.

Επιπλέον, υπενθύμισε τη νέα αεροπορική οδηγία που αφορά όλες τις αφίξεις επιβατών από διεθνή αεροπορικά δρομολόγια η οποία προβλέπει 7ήμερη καραντίνα.

newsit.gr