Τη Δευτέρα η συνεδρίαση για τον Στρ. Σχεδιασμό του Παν. Πατρών – Όλα τα δεδομένα

Την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021 είναι το ραντεβού για την τύχη των Πανεπιστημιακών σχολών της Πάτρας που έχουν την έδρα τους  στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο, αφού η εισήγηση που υπάρχει προς την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών και που θα συζητηθεί συγκεκριμένη συνεδρίαση και μάλιστα ως μοναδικό θέμα αφορά στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών.

  • Σε αυτή τη Συνεδρίαση της Συγκλήτου έχουν προσκληθεί και θα βρίσκονται ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, οι επικεφαλής των συνδυασμών του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Βουλευτές και των τριών νομών της Περιφέρειας, καθώς και οι Δήμαρχοι της Πάτρας, του Αιγίου, της Ήλιδας (Αμαλιάδας), του Πύργου του Αγρινίου και του Μεσολογγίου,  των πόλεων δηλαδή που στεγάζονται τα τμήματα και οι σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σύμφωνα με την εισήγηση που μπήκε στη διαβούλευση και φέρει όπως προαναφέραμε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Παν. Πατρών», η σημερινή κατάσταση του ιδρύματος, περιγράφεται με τις λέξεις-φράσεις της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της διασποράς των δυνάμεων.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, το οποίο είναι δηλωτικό των προθέσεων της Συγκλήτου, «το Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά τον τελευταίο νόμο 4610/ 2019 επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου, έχει τμήματα σε 6 πόλεις, συντηρεί 7 συγκροτήματα πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και λειτουργεί 35 τμήματα και 49 προγράμματα σπουδών. Υπάρχουν επίσης δύο τμήματα σε αναστολή λειτουργίας και ένα που καταργήθηκε από τη νυν υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Ουσιαστικά, μετά τον νόμο του 2019, το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι καθολικός διάδοχος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, που προερχόταν από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Πατρών και Μεσολογγίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο Πατρών να έχει επωμισθεί υποχρεώσεις διοικήσεων τριών διαφορετικών ιδρυμάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν χρέη, ανειλημμένες υποχρεώσεις και δικαστικές αποφάσεις.

Ωστόσο, ο τακτικός προϋπολογισμός του μειώνεται, ενώ έχει διαπιστωθεί σοβαρή υποστελέχωση διδακτικού προσωπικού, ειδικά στα νέα τμήματα, και παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό καθώς και μείωση έκτακτου διδακτικού προσωπικού. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν τμήματα που δεν μπορούν να υλοποιήσουν το εκπαιδευτικό έργο τους ικανοποιητικά, ειδικά για τους φοιτητές των πρώην τμημάτων ΤΕΙ. Επίσης, υπάρχουν τμήματα χωρίς μόνιμους διδάσκοντες ή με έως δύο. Αυτή η κατάσταση έχει συνέπειες και για τη λειτουργία των παλαιών τμημάτων καθώς και για τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, αφού τα νέα τμήματα πρέπει προφανώς να πάρουν θέσεις για να στελεχωθούν, ενώ το Τμήμα Ιατρικής δεν στελεχώνεται επαρκώς.

Σημειώνεται ότι στο Παν. Πατρών το 2020 εισήχθησαν συνολικά 7.336 φοιτητές. Εξ αυτών, 4.969 (67,7%) συγκέντρωσαν βαθμολογία πάνω από 10 και 2.367 φοιτητές (32,3%) είχαν βαθμολογία κάτω από 10. Δηλαδή, ένας στους τρεις κάτω από τη βάση και διαρροές από 1ο σε 2ο έτος σπουδών. «Δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της φοιτητικής μέριμνας, αλλά κυρίως στη στέγαση και στη σίτιση των φοιτητών. Οι κτιριακές υποδομές είναι γερασμένες, με σημαντικές ελλείψεις και προβλήματα, και απαιτούν σοβαρές επενδύσεις και δέσμευση ανθρώπινων και χρηματικών πόρων», είναι όλα αυτά που λέει περίπου η εισήγηση του ιδρύματος.

Εκείνη όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας είναι η στοχοθεσία της παραπάνω εισήγησης: «Εάν ο στόχος είναι ένα βιώσιμο και διεθνώς αναγνωρίσιμο Πανεπιστήμιο Πατρών, αυτό χρειάζεται ισχυρά τμήματα με επάρκεια σε διδακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Σχολές συγκεντρωμένες στην ίδια πόλη ή νομό και όραμα για προσεκτική επέκταση σε νέα γνωστικά αντικείμενα, ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και σημαντική ανανέωση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού»

Η στοχοθεσία αυτή είναι εκείνη που έχει προκαλέσει και την αναστάτωση σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία. Η υπηρέτηση αυτής της λογικής υποβαθμίζει τη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Αγρίνιο, τον Πύργο, το Μεσολόγγι και την Αμαλιάδα, καθώς «χάνονται» τμήματα από τις παραπάνω πόλεις.

Σε αυτή τη σύσκεψη η Αιτωλοακαρνανία δεν πάει καθόλου ενωμένη. Άλλο είναι το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Μεσολογγίου, άλλο του Αγρινίου, άλλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, όπως παρουσιάζει σήμερα η «Κ», αντιπροτείνουν στην κυβέρνηση τη δημιουργία ενός νέου πανεπιστημίου –«Δυτικής Ελλάδας» θα ονομάζεται–, το οποίο θα αποτελείται από τα τμήματα που τώρα βρίσκονται σε Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και Αίγιο Αχαΐας. «Δεν νομίζω ότι έχουν γίνει αντιληπτές οι συνέπειες της διασποράς των τμημάτων», παρατηρεί στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, ο οποίος μετείχε σε μια πολύωρη συνεδρίαση με παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης από τους τρεις νομούς, ακούγοντας τα… εξ αμάξης για την πρόταση του ΑΕΙ, τον τελικό λόγο για την οποία έχει η Σύγκλητος.

Το Αγρίνιο ζητάει «Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας»

Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του Αγρινίου, τα αίτημα προς την Σύγκλητο και προς την πολιτεία έχουν ως εξής:

      • «1. Να αποσυρθεί άμεσα η πρόταση της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πατρών για τα Τμήματα του Αγρινίου που θα κατατεθεί σε διαβούλευση και θα υποβληθεί στο Υπουργείο Παιδείας.
      • 2. ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ καμία κατάργηση και καμία μεταφορά Πανεπιστημιακού Τμήματος από το Αγρίνιο.
      • 3. ΖΗΤΑΜΕ την άμεση επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους Πτυχιούχους του Τμήματος.
      • 4. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση άρση αναστολής της λειτουργίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας και την περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη της Γεωπονικής Σχολής.
      • 5. Επειδή έχει πλέον καταστεί ολοφάνερο ότι η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών σταθερά και διαχρονικά επιδιώκει την συγκέντρωση όλων των τμημάτων στην πόλη της Πάτρας, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την επανίδρυση του Αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο».

Το Μεσολόγγι ως Δημοτική Κοινότητα ζητάει Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με ενιαία λειτουργία στις εγκαταστάσεις του campus του ΤΕΙ. Θα μείνουμε σε αυτό γιατί είναι η πιο πρόσφατη συλλογική απόφαση του Μεσολογγίου αφού κατά την τελευταία  συνεδρίαση του Δημοτικό Συμβουλίου της Ι.Π. του Μεσολογγίου αποφασίστηκε η συγκρότηση πενταμελούς Επιτροπής, η οποία θα συζητήσει με το Υπουργείο το ζήτημα της ανάπτυξης των σχολών.

Το ψήφισμα της τοπικής Δημοτικής Κοινότητας Ι.Π.Μεσολογγίου, αναφέρει τα εξής:

    • Ζητούμε από το αρμόδιο όργανο του Πανεπιστημίου Πατρών να λάβει υπόψη του και να διεκδικήσει για το στρατηγικό σχεδιασμό της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Ανάπτυξης της Σχολής, τα εξής:
    • Την αξιοποίηση στο έπακρο της όλης έκτασης και των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι,
    • Τη φιλοξενία της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών με ενιαία λειτουργία στις εγκαταστάσεις της στο Μεσολόγγι,
    • Την ενίσχυση της Σχολής σε εξοπλισμό και σε διδακτικό προσωπικό για την ακαδημαϊκή επάρκεια και βιωσιμότητά της με τη διεκδίκηση χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος,
    • Την καταγγελία της θεσμοθέτησης ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Η Περιφέρεια ζητάει ένα ισχυρό και εξακτινωμένο Πανεπιστημίου Πατρών

Υπέρ ενός ισχυρού και εξακτινωμένου Πανεπιστημίου Πατρών τάχθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, το οποίο μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου 2021, κατέληξε με ισχυρή πλειοψηφία σε απόφαση οκτώ σημείων, η οποία έχει ως εξής:

      • «1. Δηλώνει αντίθετο με την πρόταση Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού γιατί θεωρεί ότι δεν υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των Περιφερειακών Τμημάτων.
      • 2. Τη συνέχιση του διαλόγου με το Πανεπιστήμιο, στη βάση όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί για στήριξη των αποκεντρωμένων Σχολών και Τμημάτων με παράλληλη και σταθερή στήριξη των αιτημάτων του Πανεπιστημίου, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, για περαιτέρω ενίσχυση του με προσωπικό αλλά και για εμπλουτισμό των Σχολών και των γνωστικών του αντικειμένων, με βάση τις υπαρκτές δυνατότητες της περιοχής.
      • 3. Τη δέσμευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να στηρίξει με πόρους την ανάπτυξη υποδομών των περιφερειακών τμημάτων του Πανεπιστημίου, ούτως ώστε να καταστούν έτι περαιτέρω βιώσιμα, λειτουργικά και ελκυστικά για φοιτητές και καθηγητές.
      • 4. Τη διερεύνηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας της δυνατότητας χρηματοδότησης μέσω του ΠΕΠ ενός προγράμματος για την ενίσχυση και την επαγγελματική κατάρτιση, το οποίο θα λειτουργήσει ενισχυτικά προς την ακαδημαϊκή έρευνα και την επαγγελματική κατάρτιση των φοιτητών με προτεραιότητα την ενίσχυση των περιφερειακών τμημάτων.
      • 5. Την εκπροσώπηση της Αυτοδιοίκησης στη συνεδρίαση της Συγκλήτου κατά την οποία θα συζητηθεί η εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού, καθώς και σε οποιαδήποτε συνεδρίαση αφορά μείζονα ζητήματα του Πανεπιστημίου που άπτονται επίσης του ενδιαφέροντος της τοπικής κοινωνίας.
      • 6. Τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, η οποία και θα αναλάβει να εκφράσει ενώπιον της Συγκλήτου, την θέση και άποψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σύνολό της.
      • 7. Τη διεκδίκηση ενός ισχυρού, εξωστρεφούς και βιώσιμου Πανεπιστημίου εξακτινωμένου, με Σχολές και Τμήματα αναβαθμισμένα, με επαγγελματικά δικαιώματα και με δομές διοίκησης σε επίπεδο κοσμητείας σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία.
      • 8. Την αποστολή της παρούσας απόφασης προς το Υπουργείο Παιδείας.»

Αναμονή λοιπόν, έως την Δευτέρα και θα δούμε τι από όλα αυτά θα υπερισχύσει.


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr, AgrinioTimes.gr