Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή 180 Στελεχών, Κληρικών και Λαϊκών, του κατηχητικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 στο Αγρίνιο, το Α’ Συνέδριο Στελεχών Νεότητος της τοπικής μας Εκκλησίας.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν μετά την Κυριακάτικη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγρινίου, ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού.
Αρχικά τελέσθηκε η Ακολουθία του Αγιασμού από τον Σεβασμιότατο, ο οποίος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου αναφέρθηκε στο κατηχητικό έργο της Εκκλησίας, λαμβάνοντας αφορμή και από το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της σημερινής Κυριακής.
Τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «το κατεξοχήν έργο της Εκκλησίας, εκτός από το αγιαστικό, είναι να διδάξει τον λαό του Θεού. Να μεταφέρει σε κάθε άνθρωπο το περιεχόμενο του Ιερού Ευαγγελίου, όχι ως μία θεωρητική εμπειρία απόκτησης γνώσεων, αλλά ως μια κατεξοχήν εμπειρία ζωής».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι: «η Εκκλησία ουσιαστικά εμπιστεύεται στους διακόνους της κατήχησης το έργο του Χριστού. Όλοι είμαστε συνεχιστές του δικού Του έργου.
Καλούμαστε να κηρύξουμε το δικό Του Ευαγγέλιο, να μεταφέρουμε την εμπειρία της δικής Του αγάπης, της δικής Του αλήθειας, της δικής Του ειρήνης μέσα στον κόσμο.
Δεν αυτοσχεδιάζουμε, δεν παρουσιάζουμε τις προσωπικές μας απόψεις, δεν μπορούμε να μπολιάζουμε το Ευαγγέλιο με αυτό που εμείς θεωρούμε ως εκκλησιαστική διδασκαλία.
Έχουμε πάντοτε την συναίσθηση και την ευθύνη, ότι είμαστε εντολοδόχοι του ίδιου του Χριστού για να συνεχίσουμε το δικό Του έργο και να μεταφέρουμε το μήνυμα του δικού Του Ευαγγελίου σε κάθε άνθρωπο».
Επίσης, υπογράμμισε ότι: «το έργο της κατήχησης η Εκκλησία το εναποθέτει κυρίως και προπάντων στα χέρια του κάθε Επισκόπου. Έργο του Επισκόπου είναι να διδάξει το ποίμνιο που του εμπιστεύθηκε ο Χριστός. Όπως ο Χριστός όμως, έτσι και ο Επίσκοπος, αναζητά συνεργάτες και καλεί εκείνους που έχουν τις προϋποθέσεις, την μαρτυρία της πίστεως και την εμπειρία της αγάπης, για να γίνουν οι συνεργάτες του. Και σήμερα η πρώτη πρόσκληση που απευθύνει ο νέος σας Επίσκοπος αφορά όλους εσάς.
Σήμερα, λοιπόν, σας απευθύνω με όλη μου την πατρική αγάπη μία πρόσκληση συνοδοιπορίας, συλλειτουργίας και συνεργασίας. Σας καλώ να εξέλθουμε όλοι μαζί μέσα στη θάλασσα της κοινωνίας και να ρίξουμε τα δίχτυα της πίστεως για να μπορέσουμε να ψαρέψουμε ανθρώπινες ψυχές και μάλιστα ψυχές νέων παιδιών. Να τις μεταφέρουμε από το σκοτάδι του βυθού, στο φως της επιφάνειας, από τον πυθμένα της αμαρτίας, στην επιφάνεια της μετανοίας και της ζωής. Να προσφέρουμε στους νέους ανθρώπους την αγάπη του Χριστού, το δικό Του φως και την αλήθεια του Ευαγγελίου».
Ο Σεβασμιότατος ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του με ευχαριστίες προς τους ομιλητές, αναφέρθηκε στα κατηχητικά βοηθήματα που θα χρησιμοποιηθούν κατά την φετινή χρονιά από τους κατηχητές και παρουσίασε τον κεντρικό ομιλητή του Συνεδρίου, τον κ. Ηλία Λιαμή.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Ηλίας Λιαμής, Θεολόγος, Μουσικός και Συγγραφέας παρουσίασε την εισαγωγική ομιλία, με θέμα: «Ο Κατηχητής (κληρικός και λαϊκός) ως παιδαγωγός και πνευματικός ηγέτης».
Ο Εισηγητής επεσήμανε καταρχάς τον καίριο ρόλο του κατηχητού στο συνολικό πνευματικό έργο της Εκκλησίας. Παράλληλα, τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει η πνευματική αλλά και παιδαγωγική συγκρότηση των κατηχητών.
Περιέγραψε τον κατηχητή ως έναν σύγχρονο πνευματικό ηγέτη, δηλαδή ως ένα πρόσωπο, το οποίο έχει ενστερνιστεί τις πνευματικές αρχές και αξίες της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, έχει αποδεχτεί και αφομοιώσει τους οραματισμούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τον κόσμο και έχει αναλάβει το έργο της έμπνευσης των μαθητών της κατηχητικής τάξης, προκειμένου να βαδίσουν τον δρόμο της πίστης και της αρετής, όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο και όπως τον περπάτησαν προηγουμένως οι Πατέρες και οι Άγιοι της Εκκλησίας.
Ως επίλογο της εισηγήσεως του, ο κ. Λιαμής υπενθύμισε στους Συνέδρους τις ραγδαίες εξελίξεις της παιδαγωγικής επιστήμης, υποστηρίζοντας πως οι κατηχητές έχουν πλέον στα χέρια τους μία μεγάλη ποικιλία παιδαγωγικών εργαλείων, τα οποία είναι σε θέση να καταστήσουν το έργο της κατήχησης αποτελεσματικότερο.
Πρότεινε μάλιστα να συνεχιστούν παρόμοια Συνέδρια με αμιγώς παιδαγωγικό χαρακτήρα, αλλά και με έντονα βιωματικά χαρακτηριστικά, προκειμένου το κατηχητικό μάθημα να βασιστεί σε νέες δεξιότητες και να καταστεί σύγχρονο, βασισμένο απόλυτα στην πνευματική παράδοση της Εκκλησίας μας, η οποία έχει ως πρώτιστο σκοπό να προσλαμβάνει το εκάστοτε παρόν και να το μεταμορφώνει.
Την εισήγηση ακολούθησε διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων, που επεκτάθηκε και σε διάφορα κατηχητικά και ποιμαντικά θέματα, στα οποία απάντησαν κατάλληλα ο Σεβασμιότατος και ο κ. Λιαμής.
Μετά το διάλειμμα ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των κατηχητικών βοηθημάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος που δημιουργήθηκαν για κάθε κατηχητική βαθμίδα της προσχολικής ηλικίας και των έξι τάξεων του Δημοτικού Σχολείου και περιλαμβάνουν για κάθε τάξη, το βιβλίο του παιδιού και το βιβλίο του κατηχητή και θα χρησιμοποιηθούν στα κατηχητικά σχολεία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Στην πρώτη εισήγηση η Νηπιαγωγός, κα Αλίκη Στεργίου παρουσίασε το κατηχητικό βοήθημα για παιδιά προσχολικής ηλικίας, με τίτλο: «Μαθαίνω Γράμματα του Θεού Σπουδάγματα».
Ακολούθησε από την Θεολόγο κ. Θεοδώρα Τσίγκα η παρουσίαση του κατηχητικού βοηθήματος για τα παιδιά των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, με τίτλο: «Αγία Γραφή, Ένα βιβλίο θησαυρός».
Τρίτη εισηγήτρια ήταν η κ. Ζωή Καντάνη, Μεταπτυχιακή Φιλόλογος, η οποία παρουσίασε το κατηχητικό βοήθημα για τα παιδιά των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, με τίτλο: «Χριστός ο παντοτινός μας φίλος».
Και οι τρείς εισηγήτριες, χρησιμοποιώντας κατάλληλες παρουσιάσεις PowerPoint παρουσίασαν τα κατηχητικά βοηθήματα, τα περιεχόμενα τους, τους εκπαιδευτικούς στόχους που θέτουν, τα συνοδευτικά κείμενα, τις δραστηριότητες και ολόκληρο το υλικό που τα συνοδεύει.
Ακολούθησε με τον ίδιο τρόπο η παρουσίαση από την κ. Δέσποινα Γεωργιάδη, Θεολόγο – Γυμνασιάρχη, του κατηχητικού βοηθήματος για τη Νεανική Συντροφιά των παιδιών Γυμνασίου – Λυκείου, με τίτλο: «Ο Χριστός είναι η Ζωή μας».
Τελευταία εισηγήτρια ήταν η κ. Κατερίνα Παλάσκα – Μαντούδη, η οποία παρουσίασε το θέμα: «Η αναγκαιότητα του φροντιστηρίου των κατηχητών», ένα νέο θεσμό που θα λειτουργήσει από εφέτος και στην Ιερά Μητρόπολή μας, με τη φροντίδα του Γραφείου Νεότητος και σκοπό την συνεχή επιμόρφωση και κατάρτιση των κατηχητών όλων των βαθμίδων.
Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο Μητροπολίτης κ.κ. Δαμασκηνός ευχαρίστησε τους ομιλητές για τις παρουσιάσεις που πραγματοποίησαν, τα στελέχη του Γραφείου Νεότητος και τον Πρωτοπρ. Κωνσταντίνο Καντάνη για την προετοιμασία και την οργάνωση του Συνεδρίου, καθώς και όσους συνείργησαν στην επιτυχή διεξαγωγή του.
Αναφερόμενος στους κληρικούς που συμμετείχαν τόνισε, ότι η κατήχηση αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ιερατικής τους ιδιότητος. «Δεν είμαστε μόνο λειτουργοί, είμαστε και διδάσκαλοι και πνευματικοί καθοδηγητές και πνευματικοί πατέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά και τους προέτρεψε να οργανώσουν στις Ενορίες τους το κατηχητικό έργο με ενθουσιασμό, με ζήλο, με οργανωτικότητα, αλλά και με πίστη στο έργο που επιτελούν.
«Δε θέλω να παρασυρθείτε αναζητώντας μεγάλους αριθμούς συμμετοχής, αλλά να εστιάσετε στην ποιότητα της εργασίας σας. Θέλω να δείτε αυτή τη κατηχητική χρόνια ως μία πρόκληση, όπως τη βλέπω και εγώ. Ο κάθε λόγος σας και η κάθε κίνησή σας θα πρέπει να είναι λόγος και κίνηση Χριστού. Το θεμέλιο της παρουσία σας να είναι μόνο η αγάπη του Χριστού. Αυτήν την αγάπη θέλω να δείχνετε, να βιώνετε και να μοιράζεστε».
Τέλος, ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στα κατηχητικά βοηθήματα, σε λεπτομέρειες ανάπτυξης του όλου έργου και έδωσε οδηγίες και προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία των κατηχητικών σχολείων.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την Ακολουθία της Χειροθεσίας των νέων κατηχητών και την επίδοση των διοριστηρίων στους Ιερείς Νεότητος και στα Στελέχη Νεότητος των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνό.
Σχετικά Άρθρα
Προσκυνηματική Εκδρομή στην Αίγυπτο
Ποταμούλα: «Έφυγε» η Ειρήνη Ανδρώνη
Χριστουγεννιάτικη Εθελοντική Αιμοδοσία